Myrrys – Jenni Tieahon luontoveistoksia Heinolan taidemuseossa

25.10.-26.11.2023

Tieahon taiteen lähtökohdat ovat suomalaisessa mytologiassa sekä myyttisessä metsätarustossa. Nykytaiteen näkökulmasta teokset liittyvät viime vuosikymmenien ympäristö- ja ekotaiteeseen, ja siinä erityisesti pyrkimykseen käyttää luonnonmateriaaleja muuttuvan luontosuhteemme ilmentämiseen. Tieahon veistokset kertovat jaetusta historiasta, yhteisistä kokemuksista ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. “Myrrys- Jenni Tieahon luontoveistoksia on kiertonäyttely, joka ennen Heinolaa oli esillä Varkauden museossa, jossa se sai suorastaan haltioituneen vastaanoton.

Luonto voiman lähteenä sekä kunnioituksen kohteena

Tieahon työskentelyä on ohjannut taiteilijauran alusta lähtien luonnonmateriaalien ennakkoluuloton ja kekseliäs käyttö. Työstettävät materiaalit kuten tuohi, paju, sammal sekä kaarna kuljettavat prosessia luonnoksesta valmiisiin teoksiin. Taiteilija on työstänyt johdonmukaisesti aihemaailmaansa yhdistäen ekologisia arvoja luonnonsamanistisiin sisältöihin.

Teokset valmistuvat vuoden kiertokulkua mukaillen. Materiaali on kerättävä otollisena hetkenä luonnosta, kuivattava ja varastoitava, jonka jälkeen teosten hidas käsillä työstäminen alkaa. Teoksilla on oma elinkaarensa, ja toisinaan ajan myötä ne maatuvat takaisin luontoon osaksi luonnon kiertokulkua.

Taiteilijan teosten keskiössä ovat käsityö, aika ja luonnonmateriaalit. Veistokset rakentuvat hitaasti runsaan käsityön siivittäminä. Yhden teoksen valmistumiseen saattaa hyvinkin kulua kokonainen vuodenkierto. Siksi Tieahon taidetta voi kutsua myös “hitaaksi taiteeksi”.

Heinolan taidemuseoon näyttelyssä luonnonmateriaaleista rakentuvat veistokset sekä installaatiot rakentuvat muun muassa villipajusta, sävykkäästä koivuntuohesta, harsomaisista haavanlehdistä, tuhansista kuusen-sekä männynkävyistä, maitohorsman syysvillasta sekä sananjalkasaniaisista. Näyttelyn teokset saavat mytologisen eläimen hahmon, ne syntyvät vuoropuhelussa luonnon rytmin sekä materiaalien kanssa. Teemat heijastelevat ihmisen suhdetta luontoon ja sen samanistisia voimia. Taiteilijan teokset koskettavat muistijälkiä myyttisestä ajasta, jolloin ihminen eli läheisessä suhteessa ympäröivään luontoon. Näyttelyn teokset herättävät pohdiskelemaan luonnon kokemisen tasoja sekä mytologian merkitystä tässä ajassa. Luonnonmateriaalien käyttöön pohjautuvat teokset herättelevät pohdiskelemaan luontosuhdettamme sekä luontoympäristöjen merkitystä tulevaisuudessa.

Tieaho kuvaa veistoksiaan eräänlaisina päiväkirjamerkintöinä: “Myyttiset hevoset ovat unieni siltoja, jotka kutsuvat mukaansa matkalle eri todellisuuksien välille. Hevosen rinnalla on lupa olla heikko, sillä sen voimat kannattelevat, kun omat voimat eivät riitä”.

Kuvanveistäjä, ympäristötaiteilija Jenni Tieaho (s. 1969) asuu ja työskentelee Siuntiossa. Hän on pitänyt säännöllisesti näyttelyitä vuodesta 1997 lähtien. Tieahon teoksia on muun muassa Suomen valtion, Helsingin kaupungin sekä Saastamoisen säätiön kokoelmissa. Tällä hetkellä Tieaho työskentelee Suomen Kulttuurirahaston kolmivuotisen työskentelyapurahan turvin.

Nainen seisoo syksyisessä koivumetsässä yllään kasveista tehty valtava viitta.
Jenni Tieaho: Luonnonmateriaalipalttoo. Kuva: Tomi Pohja
Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu