14.10.2024
Kun arki rullaa, niin elämä rullaa – Vanhustenviikon pääjuhla Heinolassa 10.10.2024
Suomessa vietettiin taas kansallista Vanhustenviikkoa – tänä vuonna tapahtumaa juhlittiin 6.-13.10.2024 teemalla ”Hyvä arki, hyvä mieli”. Heinolassa Vanhustenviikon pääjuhlaa juhlittiin torstaina 10.10.2024 WPK-talolla Heinolan kaupungin, Heinolan seurakunnan ja Jyränkölän Setlementin panoksesta. Tapahtuma houkutteli paikalle reilusti yli sata vanhusta juhlimaan yhdessä heidän arvokasta elämänvaihettansa.
Vanhustenviikon pääjuhla vanhusten toiveiden mukaan
Heinolan Vanhustenviikon pääjuhlan ohjelmaan kuului puheenvuoroja, musiikki- ja tanssiesityksiä, sekä kahvihetki. Ohjelmaa varten oli kuultu vanhusten toiveita, täten juhlassa esiintyi lapsia laulamalla, tanssimalla ja soittamalla. Alussa kuultiin herkkä laulu 8-vuotiaan tytön laulamana. Sen jälkeen esiintyi Musiikkiopiston 1-2 vuotiaat musiikkileikkikoululaiset, joista yleisö varsinkin ilahtui – vanhukset nauroivat ja taputtivat mukana, kun vauvat ottivat lavan haltuun. Kailaan koululta saapui myös 3.-luokkalaisia pitämään lauluesityksen unelma-ammateista. Lopuksi ”Hämäläisten laulu” raikui juhlasalissa yhteislauluna ennen kahvittelua.
”Tänään on hyvä päivä”, Jaana Saarinen vakuutti
”Onpa kiva olla vanha”, näyttelijä Jaana Saarinen aloitti puheensa. Saarinen oli paikalla juhlapuhujana ja hän piti huumoripitoisen, mutta motivoivan puheen vanhuksille. Aiheena oli se, kuinka ”joka päivä voi olla hyvä päivä”. Saarinen puhui topakasti siitä, kuinka vanhuksilla on tapana harmitella omaa vanhuuttaan ja asioita, joihin he eivät itse voi vaikuttaa. Hän myös muistutti, että on turha pahoittaa mielensä asioista, joita on itse valinnut. Saarinen totesi, että elämä on mahtava asia ja meillä on myös vain se yksi elämä – on siis väärin elämää kohtaan, jos siitä ei nauti täysin rinnoin.
Puheen painopisteenä oli siis valinnat. Saarinen antoi vinkiksi, että vanhukset voivat kokeilla ajattelevansa säännöllisesti positiivisia ajatuksia – esimerkiksi joka aamu voi miettiä, että ”tänään on hyvä päivä”. Todennäköisesti aivot sitten oppivat näistä ajatuksista ja mieli asennoituu automaattisesti positiivisuuteen. Saarinen vielä muistutti, että olemme kaikki ainutlaatuisia yksilöitä, joten miksei sitten voisi pitää huolta itsestään hyvillä teoilla ja ajatuksilla?
Saarinen aktivoi yleisöä kysymällä asioita, jotka estäisivät hyvän päivän. Yleisöstä huudeltiin esimerkiksi ”kun ulkona sataa”, ”kipu ja sairaus” ja ”yksinäisyys”. Yksinäisyyteen liittyen Saarinen kehotti yleisöä lähestymään niitä tuttavia, jotka saattavat kokea yksinäisyyttä, ja kysymään heitä esimerkiksi kahville. Hän kertoi, että yksinäisyyttä kokevan henkilön täytyy kaivaa rohkeus ja pieni oma-aloitteisuus esiin, jotta voi muuttaa omaa toimintaansa ja ajatuksiansa, ja mahdollisesti päästä yksinäisyydestä eteenpäin. Se vaatii kuitenkin rohkeutta, Saarinen muistutti. Hän toivottikin lopuksi vanhuksille rohkeutta uskaltaa sanoa aamulla: ”Tämä on hyvä päivä.”
Arki sujuu hyvin Sinikka Ilmivallalla ja Mervi Wirtasella
79-vuotiaat Sinikka Ilmivalta ja Mervi Wirtanen ovat juhlistaneet Heinolassa Vanhustenviikkoa jo ennenkin, ja tämän vuoden ohjelma oli varsinkin mieluisa. Ilmivalta ja Wirtanen kehuivat Jaana Saarista ja hänen puhetyyliänsä. ”Varmaan kaikki sai jotain mukaansa siitä esityksestä”, Wirtanen totesi. Ilmivalta ja Wirtanen pitävät huolta siitä, että heidän arjessaan on aina rutiinia. Ystävykset ovat tunteneet toisensa jo pitkään ja molemmat tykkäävät käydä kulttuuritapahtumissa.
Ilmivalta kertoi, että hän on talviuimari ja on harrastanut sitä jo huikeat 33 vuotta. ”Joka aamu käyn tuolla Kymessä uimassa, kesät, talvet”, Ilmivalta totesi. Jos hän ei pääse aamu-uinnille, niin päivä ei oikein ala. Vaikka Ilmivalta on leski, hän ei koe itseään yksinäiseksi: ”Minulla on tällä viikolla ollut joka päivä menoa!” Ilmivalta kokee arkensa kaiken kaikkiaan hyväksi, ja itsensä terveeksi harrastuksiensa kanssa.
Wirtanen pitää myös arkeansa hyvänä. Hän pyrkii tuomaan rutiinia arkeensa säännöllisellä liikunnalla, hän esimerkiksi lenkkeilee ja käy kuntosalilla. ”Yritän pitää fyysistä kuntoa yllä”, Wirtanen sanoi. ”Minulla on kaksi ihanaa pientä tyttöä”, Wirtanen myös kommentoi lapsenlapsistaan Lahdessa, joiden luona hän käy usein. Ilmivallalla on myös huikeat kuusi lapsenlasta.
Niin kauan aikaa, kun pääsee vielä liikkeelle ja pitää yhteyttä ihmisiin, se muodostaisi hyvän arjen.
Mervi Wirtanen
Heinolan Seurakunta ja Jyränkölän setlementti arjen tukena
Heinolan seurakunnan pappi Matilda Hangasmaa piti myös lyhyen puheenvuoron ”hengen hedelmistä”. Hän kertoi, kuinka elämä on puutarha ihmisen eri vaiheiden ja kasvun kanssa. ”Jokaisella on oma aika kukkia, kasvaa ja kantaa hedelmää”, Hangasmaa totesi. Näistä hengen hedelmistä tulee sitten rakkautta, iloa, rauhaa ja viisautta elämään. Hangasmaa kertookin, että kun näitä hedelmiä jakaa ympärille, maailma voi paremmin. Hangasmaalla ja Saarisella oli samoja ajatuksia puheissaan, nimittäin Hangasmaa muistutti, että jokainen päivä ja hetki antaa mahdollisuuden kantaa näitä hengen hedelmiä.
Hangasmaalta ja diakoniatyöntekijä Satu Kauhajärveltä kysyttiin Heinolan seurakunnan konkreettisista teoista vanhusten arjen tueksi. Hangasmaa kertoi, että seurakunnalla on esimerkiksi erilaisia kerhoja ja piirejä, joihin voi liittyä kaiken ikäisiä henkilöitä. Hangasmaa on huomannut, että toiminnassa on paljon mukana ikääntyneitä henkilöitä – monet vanhukset ovat siis löytäneet oman paikkansa seurakunnasta. Kauhajärvi ja Hangasmaa lisäsivät myös, että seurakunta tarjoaa yhteisiä ruokailuhetkiä, esimerkiksi torstaisin tarjoillaan lämmin ateria. Kauhajärvi tarkensi, että seurakunnassa ”tämmöiseen yhdessäoloon on paljon erilaisia tapoja”. Kaiken kaikkiaan Heinolan seurakunta tarjoaa monipuolista, helposti lähestyttävää toimintaa, joka varmaankin auttaa esimerkiksi yksinäisyyttä kokevia vanhuksia.
Jyränkölän setlementti tekee myös paljon työtä sen eteen, että palvelukotien vanhukset saavat säännöllisesti toimintaa arkeensa. Palveluvastaava Anne Virtanen ja hoivapalvelujohtaja Sirkku Taskinen kertoivat myös Jyränkölän setlementin arkea tukevasta ja rikastavasta toiminnasta. Taskinen selitti, että heillä on palkattuna ”Arjen Ilona”, joka pitää toiminnallisia tuokioita asukkaille – hoitajat sekä myös fysioterapeutit osallistuvat tähän toimintaan. ”Konkreettisesti se [toiminta] on leipomista, laulamista, ulkoilua, ja myös sitä, että asukkaat itse kertovat, mitä he haluavat tehdä ja toteutamme sitten ne toiveet”, Taskinen tarkensi. Hän vielä lisäsi: ”Meillä on sellainen voimavaralähtöinen ajatus, että meillä kaikilla on myös voimavaroja. Vaikka on paljon esteitä, niin aina löytyy jotain, mitä jokainen voi tehdä tai millä tavalla voi osallistua. Niitä pyrimme sitten tukemaan asukkaiden elämässä.”
Jokaiseen päivään koitetaan saada joku arjen piristys, ja sellaista asukkaiden omannäköistä tekemistä ja iloa.
Anne Virtanen
Virtanen mainitsi, että kun Jyränkölän setlementillä on järjestettävänä isompia tapahtumia, niin kuin Vanhustenviikon pääjuhla, vapaaehtoisia saadaan apureiksi. Tämä sallii sitten mahdollisimman monen henkilön osallistumisen. ”On ollut ihana asia, että jopa isommat tapahtumat järjestyvät”, Virtanen sanoi.