Kailas-talossa vietettiin juhlavia avajaisia 21.9.2023

Kailas-talon lapset

Torstaina vietettiin tänä syksynä käyttöön otetun Kailas-talon avajaisia. Avajaisissa oli juhlallinen tunnelma: Suomen lippu, musiikkiesityksiä ja juhlapuhujana finanssineuvos Tuuli Juurikkala.

Rehtori Reetta Rautiainen painotti tervehdyssanoissaan, että Kailas-talo on kaikkien lasten talo, jonne kaikki voivat tulla juuri omana ihanana itsenään.

Heinolalaistaustainen Juurikkala toi juhlapuheessaan esille kuinka tärkeitä yhteisöllisyyden elementtejä koulut ovat sekä kuinka koulut toimivat turvallisina kohtaamispaikkoina. Hän kiitteli Heinolaa myös rohkeudesta tehdä isoja sijoituksia koulu- ja varhaiskasvatuksen rakennuksiin, vaikka tiedossa on lapsien määrän väheneminen tulevaisuudessa.

Ensinnäkin meillä koulu on kaikille kotitaustaan ja varallisuuteen katsomatta.  Jokainen ansaitsee tilaisuutensa ja mahdollisuuden oppia. Jokainen ansaitsee myös hyvän ja turvallisen kouluyhteisön ja ympäristön. Uskallan väittää, että hyvä fiilis lähtee ja heijastuu erityisesti koulun opettajista ja koko henkilökunnasta, lapsia ja lasten perheitä unohtamatta.  Toiseksi tavallisuus on aliarvostettua. Tavallisuudella tarkoitan koulun perustehtävää. Kun se hoidetaan laadukkaasti, se riittää. Kaikenlaiset vaatimukset tulevat usein ulkoapäin, mikä uuvuttaa niin opettajia, kuin koululaisiakin. Jokaisen koulun on uskallettava luoda oma mallinsa. Kolmanneksi, kun lapsesta ja nuoresta tuntuu, että teinkö oikeat vai väärät valinnat, on koulun tehtävä auttaa näkemään, että tulee uusia mahdollisuuksia joita et osannut edes odottaa.  Laadukas koulutus ja osaaminen on paras turva myös muutokseen sopeutumisessa.  Tämä koskee myös meitä aikuisia, ja miksi ei myös pieniä kaupunkeja, joissa voi elää isoa elämää. Oman kokemukseni mukaan pienestäkin kaupungista on hyvä ponnistaa.  Summaa Tuuli Juurikkala juhlapuheessaan. 

Lasten esitykset Satojen lasten talo -runo ja Valot pimeyksien reunoilla -laulu valloitti yleisön. Tilaisuus oli arvokas ja lämminhenkinen.

Juhlallisten avajaisten jälkeen Kailas-talo avasi ovensa kaikille heinolalaisille. Avoimissa ovissa oli kivasti väkeä paikalla. Kailaan koulun oppilaat pitivät opastettuja kierroksia vierailijoille Kailas-talossa.

Iso kiitos kaikille Kailas-talon avajaisiin ja avoimiin oviin osallistuneille ja järjestelyissä mukana olleille.

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu