27.5.2024
Heinolassa oli tapahtumien superlauantai 25.5.2024
Heinolan tori täyttyi jo aamutuimaan ihmisistä, vaikka varsinaiset tapahtumat alkoivatkin vasta klo 10. Torikahviloista kuului iloinen puheensorina. Itse oikeutetusti kaupunginjohtaja Jari Parkkonen saapui torille avaamaan Heinolan kesäkauden.
Kesäkauden avauksen lisäksi Ympäristöviikon Heinolan palkinnot jaettiin myös torilla. Heinolan kaupungin vuoden 2024 Ympäristöviikon kunniamaininnan sai Eeva Teitti, arvokkaasta työstä ympäristön hyväksi. “Hän on huolehtinut jo vuosia luonnon ja lähiympäristön siisteydestä Heinolassa, Eeva on esimerkki siitä miten jokainen meistä voi huolehtia oman asuinympäristönsä siisteydestä. Toiminta ympäristön hyväksi viestii siitä kuinka kuka tahansa voi aloittaa pienistä teoista jotta yhdessä saadaan aikaiseksi isompi muutos Suomessa, maailmalla ja täällä Heinolassa” sanoi kaupunginjohtaja lukiessaan palkinnon perusteluita.
Heinolan vuoden 2024 Ympäristöpalkinto ojennettiin tänä vuonna Parikan tilalle, Piia ja Anssi Parikka, kestävän maatalouden edistämisestä Heinolassa. “Parikan tilalla on harjoitettu luomumaataloutta usean vuoden ajan ja valittu luonnonsuojelualueita tärkeinä virkistys ja maisemanhoitokohteina.” kaupunginjohtaja summasi palkinnon perusteita. Lisäksi Parikan tilalta tulevat meitä kaupunkilaisia jo parina kesänä ilahduttaneet ns. Koskensaaren lampaat. Lämpimät onnittelut voittajille!
Tilaisuudessa luovutettiin myös Yhteisöllisyyden kauha – Heinolan Hengitysyhdistys ry sai kiertopalkinnon, jonka saaja toimii yhdistysten välillä rakentavasti toimien, tietoja jakaen ja yhteistä hyvinvointia edistäen. Palkinnon luovutti hyvinvointitoimialan johtaja Pirjo Hepo-oja.
Itä-Hämeen kansantanssijat ilahduttivat torikansaa tanssiesityksillä yhdessä Itä-Hämeen senioritanssijoiden kanssa. Uudistetulla torilla tanssi sujui mallikkaasti.
Ossi Arvelan haastateltavana piipahtivat torilla myös Heinolan kesäteatterin tämän kesän ohjaaja Sari Siikander ja näyttelijätär Katariina Kaitue. Vielä ehtii! on tämän vuoden kesäteatterin riemastuttava komedia. Eli nyt kipinkapin varaamaan paikka kesäteatteriin – vielä ehtii!
Torilla syntyi myös yhteisöllistä taidetta. Taiteilija Henna Paasosen ja kaupunkimuotoilija Noora Kumpulaisen ideoima yhteisöllinen tapahtumasarja avattiin torilla. Materiaaleina oli kukkia, oksia, kiviä – mitä vaan luonnosta löytyy. Jokainen joka haluaa osallistua myöhemmin järjestettäviin yhteisöllisen taiteen hetkiin voi myös tuoda omia materiaaleja mitä luonnosta ja pihalta löytyy. Yhteisötaidetta pääsee Heinolassa tekemään to 30.5. Jyrängön Paasikivenpuiston rantatuvalla klo 18, to 6.6. Tommolan leikkikentällä klo 18 ja Mustikkahaanhiekkakentällä klo 18. Teokset dokumentoidaan valokuvin.
Torilta löytyi myös uusi ToriKeidas – torin keskellä oleva pieni esiintymislava ja sen ympärillä olevat penkit ja tuolit. Yleisön palaute Keitaasta oli pääosin positiivista. Nyt Keitaan äärellä oli mahdollisuus käydä kertomassa mielipiteensä Heinolan keskustasta ja miten sitä tulisi kehittää. Keskustasta ja sen kehittämisestä kävikin kaupungin asiantuntijoiden kanssa keskustelemassa lähemmäs 50 kaupunkilaista. Ideoita kirjattiin ja niistä kuullaan varmasti myöhemmin, kun vastauksia ehditään ryhmitellä ja koostaa.
Tori ei ollut ainoa tapahtumien sydän – Sinitaipaleen asuinalueen tontit olivat varsinainen lähtösysäys näille Tänään kylään – huomenna asumaan -tapahtumille. Sinitaipaleen vapaiden tonttien luona kaupungin asiantuntijat yhdessä muutaman talotehtaan kanssa markkinoivat alueen vapaita tontteja ja Heinolaa mahdollisena kotikaupunkina.
Kävijöitä oli mukavasti, reilut 20 perhettä, Turusta, Espoosta, Helsingistä, Vantaalta, Sysmästä ja Lahdesta. Kävijöistä suurin osa oli ulkopaikkakuntalaisia. Myös Sinilähde-talolla oli avoimet ovet, oli mahdollisuus tutustua päiväkoti-, koulu- ja harrastetiloihin sekä Sinilähde-talon upeaan liikuntaan ja liikkumiseen kannustavaan toiminnalliseen pihapiiriin. Sinilähde-talolla poikkesi lähes 30 perhettä ihmettelemässä upeita puitteita lasten kasvaa ja kehittyä. Sinilähde-talon pihalle oli myös pystytetty temppurata lapsia varten. Rataa kävi rohkeasti kokeilemassa 8 aikuista ja 9 lasta, joista suurin osa myös ulkopaikkakuntalaisia. Kaikki kävijät sanoivat samaa, että avoimet ovat olivat tosi hyvä ajatus! Yksi perhe kiitteli kattavasta tietopaketista lapsiperheiden näkökulmasta. Kiiteltiin myös ystävällistä vastaanottoa ja sitä, miten koulun ympäristö on tehty viihtyisäksi. Kyllä saamme olla ylpeitä siitä miten hienossa ympäristössä heinolalaiset lapset saavat päivähoitoa ja koulua käydä.
Mutta ei tässäkään vielä olleet kaikki tapahtumat – yksi tapahtumien keskittymä löytyi Lintuhoitolan ja perhepuisto Bongarin suunnalta. Molemmissa paikoissa riitti kävijöitä, perhepuistossa kävijöitä noin 180. Paikallisten lisäksi kävijöitä Helsingistä, Mikkelistä, Lahdesta ja Hollolasta. Liikennepuiston menopelit odottivat käyttäjiä ja uusi keppihevosrata ratsastajia. Testattiinpa pumptrack -radalla asvaltti vs. pienen rohkean kulkijan polvennahka – ja valitettavasti ratahan siinä voiton vei, mutta onneksi apukin oli lähellä ja hetken varikkotauon jälkeen meno jatkui varsin vauhdikkaana taas.
Kadun toisella puolen Työpaja Torppa oli rakentanut markkinamiljöön, markkinakojuineen ja makasiinin varjoon sijoitetuin kahvilapöydin. Markkinoiden viihtyvyydestä vastasivat paikalliset nuoret musiikin merkeissä. Tarjolla oli hempeän värisiä tekstiilejä, vaatteita, saippuaa ja käsitöitä – jokaiselle jotain kotiin viemisiksi.
Palataanpa takaisin keskustan läheisyyteen, Heinolan museot olivat myös avoinna tänä tapahtumien superlauantaina. Kävijöitä kaikki kolme museotamme keräsivät lähes 400. Kävijät tulivat pääosin Helsingistä, Lahdesta ja tietysti Heinolasta. Kiinnostavimmaksi kohteeksi nousi Lääninkivalteri Aschanin talo, jonka rauhaisassa ja vehreässä pihapiirissä oli vieraiden mukava istahtaa hetkeksi nauttimaan sitruunakakkua ja limonadia.
”Musiikkiopistolla kävi perheitä, jotka eivät olleet koskaan käyneet koko korttelissa ja olivat innokkaita näkemään sekä rakennukset että toimintaa. Pari iskää lapsineen kävivät kiittelemässä, miten hieno tapahtuma oli. Yksi iskä ja lapset viettivät koko päivän musiikkiopistolla ja ihmettelivät, oliko ihan ensimmäinen kerta, kun tällainen tapahtuma järjestetään.” näin kertoi Musiikkiopiston väki. Lukuisia soitinkokeiluja oli myös tarjolla ja niihin oli ajoittain jonoa! Musiikkiopiston pihapiirissä musiikki soi – kuultiin Musiikkiopiston bändiä, oli musiikkisatu Pekka ja Susi ja tanssinäytöksiä iltapäivällä. Kävijöitä siis riitti ja toivotaan, että kipinä syttyi musiikinopiskeluun ja harrastuksen aloittamiseen syksyllä.
Lämmin kiitos kaikille tapahtumiin osallistuneille ja tapahtumien toteutuksessa mukana olleille – pienessä kaupungissa on todellakin iso elämä, sen osoitti yhdessä tehty lauantain ohjelmatarjonta. Kiitos.