Heinolan Lapsi- ja nuorisoparlamentti kokoontui valtuustosalissa

Valtuustosali täyttyi tänään pe 18.11.2022 heinolalaisista lapsista ja nuorista lapsi- ja nuorisoparlamentin kokoontuessa. Valtuuston puheenjohtaja Niina Varjo avasi parlamentin ja toivotti runsaslukuisen osallistujajoukon tervetulleeksi.

Ohjelmassa oli hallinto- ja kehitysjohtaja Hanna Hurmola-Remmin ajankohtaiskatsaus, joka erityisesti käsitteli osallistamisen mahdollisuutta ja muistutti läsnä olevia osallisuuden tärkeydestä ja mahdollisuudesta. Hän kannusti nuoria osallistumaan ja jättämään omia kehittämiskohteita kohta avautuvaan vuoden 2023 Osallistuvan budjetoinnin ideahakuun.

Kirkonkylän koulun oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja ja sihteeri toivat tilaisuuteen Lastenoikeuksien julistuksen. Julistuksessa erityisesti muistutettiin aikuisia seuraavista velvoitteista:

  • huolehdi ja hoida
  • hyväksy
  • anna aikaa
  • suojele
  • kuuntele
  • anna tietoa
  • opeta

Tämän jälkeen jokainen paikalla ollut koulu toi omat terveiset sekä kehittämistoiveet ja -ehdotukset parlamenttiin. Heinolaa kiiteltiin hyvistä ja monipuolisista liikuntamahdollisuuksista, kauniista luonnosta, puhtaasta vedestä, uimapaikoista, lintutarhasta, viihtyisistä kouluista, mukavista opettajista. Kehittämisehdotukset koskivat yleistä siisteyttä kuten roskiksien lisäämistä ympäri kaupunkia, rikkinäisten toiminta- ja välituntipaikkojen korjaamista, jalka- ja pyöräteiden parempaa kunnossapitoa, suojateiden lisäämistä sekä uusien liikunta- ja aktivointivälineiden hankkimista koulujen pihoille. Osa ehdotuksista on varmasti toteutettavissa nopeastikin, kuten naulakoiden sekä pöytien ja tuolien lisääminen aulatiloihin, välipala-automaattien hankkiminen jne.

Heinola koettiin turvalliseksi, sopivan kokoiseksi kaupungiksi asua ja käydä koulua. Toki haasteitakin tunnistettiin kuten mielenterveyshaasteet, päihteet ja kiusaaminen.

Sinilähteen koulun oppilaskunnan puheenjohtaja ja sihteeri toivat tilaisuuteen mukavan yllätyksen – he tanssittivat parlamenttiin osallistuneita Abban Dancing Queenin tahdissa ja hymyhän siinä kaikkien huulille nousi – kiitos!

Koulujen tervehdysten jälkeen puheenjohtaja summasi tilaisuuden ja kiitti osallistujia.

Heinolan lapsi- ja nuorisoparlamenttia voit katsoa tallenteena tästä

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu