Heinolan kaupunki on jo useiden vuosien ajan määrätietoisesti panostanut korkeakouluharjoittelijoiden rekrytointiin. Harjoittelupaikkojen tarjoaminen nähdään sijoituksena tulevaisuuteen ja osin myös yhteiskunnallisena vastuuna. Se on osa laajempaa ja pitkäjänteistä opiskelija- ja oppilaitosyhteistyön kehittämistä, jonka tavoitteena on varmistaa uusien osaajien saatavuus kunta-alalle.
Olemme aktiivisesti yhteydessä oppilaitoksiin ja rakennamme yhteistyötä, joka palvelee sekä opiskelijoiden oppimista että kaupungin kehitystarpeita.
Keskitetty rekrytointi vuosittain
Heinolan kaupunki työllistää vuosittain useita korkeakouluharjoittelijoita ja muitakin harjoittelijoita, jotka pääsevät tutustumaan kuntaorganisaation tehtäviin ja laajentamaan omaa osaamistaan. Monille harjoittelu on osa opintoja, ja se tarjoaa myös arvokasta kokemusta työelämään.
Heinolan kaupunki on palkannut korkeakouluharjoittelijoita keskitetyn rekrytoinnin kautta jo vuodesta 2021 alkaen, ja kaupunki kiinnostaa vuosi vuodelta korkeakouluopiskelijoita harjoittelupaikkana enemmän. Harjoittelusta maksetaan myös palkkaa.
Vuoden 2025 harjoittelijapaikkahakuun hakuun saapui hakemuksia kaupungin kaikille palvelualueille yhteensä 134, mikä on 52 % enemmän kuin viime vuonna. Hakijat edustivat useita ammattikorkeakouluja 12 kpl, mm. LAB-, Haaga-Helia, Hämeen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulut ja yliopistoja 10 kpl, mm. LUT, Itä-Suomen, Tampereen, Turun ja Lapin yliopistot. Erityisesti Yhteisten palveluiden palvelualueelta digi- ja tietohallinnon sekä taloushallinnon tehtävät kiinnostivat hakijoita eniten.
Keskitetyn haun kautta harjoittelijoita on palkattu vuodelle 2025 nyt kymmenen. Tämän lisäksi palvelualueet ovat palkanneet omilla määrärahoillaan myös useampia harjoittelijoita. Vuodelle 2026 harjoittelijoihin varattua määrärahaa tullaan lisäämään, jotta kaupunki voi tarjota harjoittelupaikan yhä useammalle.
Harjoittelujaksot molemmille osapuolille merkityksellisiä
Harjoittelijoiden työpanos on arvokas kaupungin näkökulmasta. Opiskelijat tuovat työskentelyssä esille uusia näkökulmia, joiden avulla kaupungin toimintaa voidaan kehittää yhä paremmaksi ja harjoittelijoiden kädenjälki näkyy konkreettisesti monessa asiassa. Harjoittelu on tärkeä osa myös organisaation uudistumista, kun saadaan uusia ihmisiä ja näkökulmia muokkaamaan arkea. Lisäksi harjoittelujaksot luovat myös myönteistä työnantajakuvaa.
Harjoittelua ohjanneet esihenkilöt ovat Heinolassa kokeneet, että opiskelijat ovat aidosti edistäneet tehtävälistalla olleita asioita ja keventäneet muun organisaation työkuormaa. Harjoittelijoiden mukanaolo on tuonut uutta näkökulmaa, avannut organisaatiota ulospäin ja vahvistanut oppivan organisaation toimintamallia. Samalla se on kannustanut meitä kehittämään omaa työskentelyämme ja toimimaan entistä aktiivisemmin opiskelijayhteistyön edistäjinä.
Opiskelijoille harjoittelut ovat puolestaan tilaisuus soveltaa teoriaosaamistaan käytäntöön, oppia alansa käytäntöjä ja vahvistaa ajatuksiaan omasta suunnastaan.
Olen todella iloinen, että voimme Heinolan kaupunkina tarjota harjoittelupaikkoja ja oppia kyseisten jaksojen aikana itsekin. Nuorissa on paljon potentiaalia ja kokemuksemme ovat todella positiivisia. On ilo saada uusia työkavereita vuosittain omaan organisaatioon. Uskon, että harjoittelu auttaa nuoria myös oman urapolkunsa suuntaamisessa, toteaa hallinto- ja kehitysjohtaja Hanna Hurmola-Remmi.
Hurmola-Remmillä on ollut omalla palvelualueellaan useampia harjoittelijoita vuosittain. Tänä vuonna yhteisissä palveluissa on yhteensä viisi korkeakouluharjoittelijaa. Esimerkiksi yhteisten palveluiden palvelualueen työtehtävät koostuvat monialaisista palvelualueen valmisteluun kuuluvista tehtävistä, jotka liittyvät talouteen, hallintoon ja henkilöstöhallintoon sekä tietohallintoon. Myös viestinnässä harjoittelijoita on ollut useampiakin.
Kaupunkiympäristön palvelualueen kehitys- ja muutosprosessit ovat saaneet merkittävää veto- ja työntövoimaa korkeakouluopiskelijoiden panoksesta. Harjoittelijat sekä päättö- ja harjoitustöiden tekijät ovat tuoneet mukanaan tuoreita näkökulmia ja arvokkaita oivalluksia käytännön työn tueksi. Viimeisen kolmen vuoden aikana palvelualueella on toiminut noin 250 opiskelijaa eri rooleissa, kertoo kaupunkiympäristöjohtaja Keijo Houhala. Meihin kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä – etsimme mielellämme yhdessä ratkaisuja, joissa syntyy win-win-win-tilanteita opiskelijoille, kaupungille sekä aluekehitykselle ja korkeakouluyhteistyölle.
Myös kesätyöpaikkoja tarjolla
Heinolan kaupunki tarjoaa myös nuoremmille kesätyötä haluaville paikkoja. Tarjolla v. 2025 on ollut 15–17-vuotiaille nuorille noin 90 kesätyöpaikkaa kaupungin eri työyksiköissä. Kaupunki näkee tärkeänä myös näiden nuorempien koululaisten ja opiskelijoiden työkokemuksen kerryttämisen.
On tärkeää tunnistaa myös toisen asteen ammattilaisten keskeinen rooli sekä paikallisen elinkeinoelämän osaajatarpeisiin vastaamisessa että Koulutuskeskus Salpauksen elinvoimaisen tulevaisuuden varmistamisessa.
Opiskelijayhteistyötä muutoinkin laajasti
Heinolan kaupunki tarjoaa harjoittelupaikkojen lisäksi kymmeniä opinnäytetyön aiheita, joita voidaan räätälöidä joustavasti opiskelijan ja kaupungin tarpeiden mukaisesti. Meille opinnäytetyö on ennen kaikkea oppimisprosessi – ei vain lopputulos – ja siksi tarjoamme tukea koko työn ajan. Vuosittain useat opiskelijat tekevät opinnäytetyönsä kaupungille, ja työstä maksetaan myös stipendi. Yhteistyötä tehdään lisäksi monipuolisesti erilaisten opiskelijaprojektien kautta. Olemme myös itse aktiivisesti yhteydessä oppilaitoksiin ja opiskelijoihin sopivien yhteistyömahdollisuuksien löytämiseksi.
Syksyllä 2025 Heinola toimii tapaustutkimuskohteena Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden Yhdyskuntasuunnittelu III -opintojaksolla. Opintojakso tuo Heinolaan arviolta 50–60 opiskelijaa, jotka analysoivat ja kehittävät noin 30 hehtaarin kokoista keskustan aluetta. Opiskelijat vierailevat paikan päällä 2–3 päivän intensiivijaksoilla ja työstävät kehittämisideoita koko syyslukukauden ajan sekä alkuvuonna 2026.
Tämä yhteistyö tarjoaa kaupungille arvokasta ulkopuolista näkemystä, vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia ja tukee Heinolan keskustan kehittämisen strategista valmistelua, pohtii kaupunginjohtaja Jari Parkkonen.
Lisätietoja
Hanna Hurmola-Remmi
hallinto- ja kehitysjohtaja
Keijo Houhala
kaupunkiympäristöjohtaja