Heinolan alueen väestönsuojat puhututtavat

Talvinen kaupunki

Laskennallisesti kaikille heinolalaisille löytyy väestönsuoja

Väestönsuojat on rakennettu sinne, missä on eniten suojattavia ihmisiä. Oman tai lähimmän väestönsuojan tiedot löytyvät usein taloyhtiön pelastussuunnitelmasta. Viranomaiset ohjeistavat tilanteen vaatiessa niitä, joille ei ole osoitettu ennalta väestönsuojapaikkaa.

Väestönsuojien ylläpidosta ja kunnostuksesta vastaa rakennuksen omistaja. Väestönsuojien rakentamisvelvoite koskee kaikkia niitä kiinteistöjä, joiden rakennusten pinta-ala ylittää pelastuslain mukaiset vaatimukset. Väestönsuoja on rakennettava rakennusta tai samalla tontilla olevaa rakennusryhmää varten, jos sen kerrosala on vähintään 1200 neliömetriä ja siinä asutaan tai työskennellään pysyvästi. Teollisuus-, tuotanto-, varasto- ja kokoontumisrakennuksiin väestönsuoja on rakennettava, jos kerrosala on vähintään 1500 neliömetriä.

Rakennuksen omistajan tulee huolehtia siitä, että väestönsuoja osataan laittaa käyttökuntoon tarvittaessa 72 tunnin sisällä. Lisäksi rakennuksen omistajan, haltijan tai toiminnanharjoittajan on huolehdittava väestönsuojan kunnossapidosta. 

Yleensä väestönsuojat sijaitsevat rakennusten kellarikerroksessa, maan tasolla tai osana erillisiä rakennuksia esimerkiksi ulkovarastojen yhteydessä. Väestönsuojat tunnistaa merkistä, jossa on sininen kolmio oranssilla pohjalla. Jos asia on epäselvä, tieto väestönsuojasta tai -paikoista löytyy varmimmin kiinteistön pelastussuunnitelmasta tai isännöitsijältä.

Heinolan kaupungin kiinteistöjen väestönsuojat ovat kunnossa

Harvaan asutuilla alueilla, maaseudulla ja omakotialueella ei yleensä ole väestönsuojia, eikä asukkaille ole siksi valmiiksi osoitettua suojapaikkaa. Näillä alueilla viranomaiset huolehtivat väestön suojaamiseen tarvittavista toimenpiteistä poikkeusoloissa mm. siirtämällä väestöä tai osoittamalla suojapaikan lähialueelta. Kriisitilanteessa väestönsiirron tai suojaan ohjauksen kohde valitaan tapauskohtaisesti.

Julkisten rakennusten, kuten koulujen, väestönsuojat mitoitetaan pääasiassa toimipisteen omaan käyttöön, mutta osittain myös laajemmin. Suojakapasiteettia voi kriisin ajankohdasta riippuen riittää myös lähialueen väestölle. Heinolan kaupungin toimipisteiden väestönsuojat on pidetty valmiuden vaatimassa kunnossa. Varsinaisia yleisiä väestönsuojia on maassamme vain suurimmissa kaupungeissa, kuten Päijät-Hämeessä vain Lahdessa. Yleiset väestönsuojat on rakennettu suojaamaan liikkuvaa väestöä sekä suuriin kaupunkeihin täydentämään väestönsuojatarvetta.

Väestön hälytysjärjestelmän testaus 7.3.

Väestön hälytysjärjestelmän testaus tehtiin tänään maanantaina (7.3.) klo 12.

Pientaloalueilla voi olla katvealueita, joilla hälytys ei kuulu. Rakennusten parantuneen  äänieristyksen ja kaupungin yleisen melun takia hälytysääni ei myöskään kuulu kaikkialle sisätiloihin. Oikeassa tilanteessa lähetetään yleisen vaaramerkin ohella aina myös vaaratiedote radion, tv:n ja 112-sovelluksen kautta. Näin nekin, jotka eivät kuule yleistä vaaramerkkiä saavat tiedon suojautumisen tarpeesta. Yleinen vaaramerkki varoittaa lähtökohtaisesti ulkonaliikkujia.

112 Suomi -mobiilisovellus

112 Suomi -mobiilisovellus on turvallisuusviranomaisten suosittelema sovellus, joka paikantaa sinut hätätilanteessa tarkasti ja nopeuttaa avunsaantia. Hätäkeskuslaitos suosittelee sovelluksen lataamista. 112 Suomi -sovelluksen lisäpalveluihin kuuluvat päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen sekä vaaratiedotteiden välittäminen. Lue lisää 112 Suomi -sovelluksesta.

Lue aiempi uutinen: Pidetään väestönsuojia kunnossa Heinolassa (4.3.2022)

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu