Hätänumeroviikko 6.–12.2. ja 11.2. järjestettävä 112-päivä kiinnittävät huomion arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen.

alkusammutus

Hätänumeroviikko 6.–12.2. ja 11.2. järjestettävä 112-päivä kiinnittävät huomion arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. Vuonna 2023 hätänumeroviikkoa vietetään teemalla ”Varautuminen on arjen pieniä tekoja”.

Hätänumeroviikon kampanjan avulla kannustetaan ihmisiä varautumaan erilaisiin häiriö- ja poikkeustilanteisiin sekä ennaltaehkäisemään vaaratilanteita. Kampanjassa turvallisuustoimijat sekä esimerkiksi koulut, työpaikat ja harrasteseurat voivat jakaa arvokasta turvallisuustietoutta. Lisäksi jokainen voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta kiinnittämällä huomion pieniin arjen tekoihin ja valintoihin. Hätänumeroviikkoa koordinoi Hätäkeskuslaitos.

Päijät-Hämeen 112-viranomaiset ensihoito, poliisi, pelastuslaitos ja sosiaalipäivystys järjestävät yhdessä järjestöjen kanssa 112-päivän tapahtuman kauppakeskus Karismassa Lahdessa lauantaina 11. helmikuuta. Lisäksi Päijät-Hämeen sopimuspalokunnilla on omia tapahtumia.

112-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien. Vuonna 2008 päivästä tuli Euroopan yhteinen, kun hätänumeroksi vakiintui kaikkialla 112.

Varautuminen on arjen pieniä tekoja

Hätänumeroviikko ja 112-päivä muistuttavat meitä kaikkia hätänumerosta 112 ja sen oikeasta käytöstä. Varautumalla erilaisiin hätä- ja häiriötilanteisiin voimme myös vähentää tarvetta soittaa hätänumeroon, koulutuspäällikkö Mari Ukkonen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta sanoo.

Varautuminen voi olla pieniä arkisia tekoja, eikä se ei välttämättä vaadi isoja hankintoja tai valmisteluja.

Varautumista on jo esimerkiksi matkapuhelimen varavirtalähteen, paristoradion ja muutaman vesipullon hankkiminen kotiin. Toivottavasti jokaisesta kodista löytyy jo testattu ja toimiva palovaroitin. Se on paloturvallisuuden ratkaisevin osa, Ukkonen muistuttaa.

Myös omien taitojen kehittäminen esimerkiksi järjestötoiminnassa tai kursseilla voi olla tapa varautua. Muun muassa sopimuspalokunnat tarjoavat tähän hyviä mahdollisuuksia, Ukkonen jatkaa

Kun varaudumme, osaamme hädän hetkellä auttaa myös muita.

Vaaratiedotejärjestelmää testataan 11.2.

Virallista vaaratiedotteiden välitysjärjestelmää testataan hätänumeropäivänä 11.2. klo 11.20 alkaen. Kokeilussa vaaratiedotteet välitetään televisioon sekä teksti-tv:n sivulle 112, radioon ja 112 Suomi -mobiilisovellukseen.

112 Suomi -mobiilisovelluksen avulla kansalainen saa vaara- ja viranomaistiedotteet sijaintitietoon perustuen omaan puhelimeensa. Maksuton sovellus löytyy jo noin kahdelta miljoonalta suomalaiselta.

Jos 112 Suomi -sovellus ei vielä löydy puhelimestasi, suosittelemme sen asentamista ja sen palveluihin tutustumista”, Ukkonen sanoo.

Ohje 112 Suomi -sovelluksen asentamisesta älypuhelimeen

Lisätietoa:

koulutuspäällikkö Mari Ukkonen, 0440 773 207, mari.ukkonen@paijatha.fi, Päijät-Hämeen pelastuslaitos

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu