Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|

Yleistä esiopetuksesta

Esiopetus eli eskari on vuotta ennen peruskoulun alkamista annettavaa maksutonta opetusta. Esiopetuksen tavoitteena on taata lapsille tasavertaiset mahdollisuudet kehitykseen, kasvuun ja oppimiseen. Esiopetuksessa vahvistetaan leikin ja opetuksen avulla myös lapsen sosiaalisia taitoja ja tervettä itsetuntoa. Esiopetus tarjoaa lapselle pehmeän laskun koulumaailmaan.

Syksyn 2021 esiopetus alkaa koulujen alkaessa ke 11.8.2021.

Lapsen huoltajan tulee huolehtia siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan vuosi ennen oppivelvollisuuden alkua. Ilmoita lapsi esiopetukseen jo alkuvuodesta sähköisellä ilmoittautumisella.

Esiopetukseen ilmoittautuminen tapahtuu viikolla 6, 6.–14.2.2021.

Lue lisää esiopetukseen ilmoittautumisesta

Esiopetuksen järjestäminen

Esiopetusta järjestetään Heinolassa alakoulujen yhteydessä. Esiopetuksesta vastaa kuitenkin varhaiskasvatuspalvelut. Vanhemmat voivat myös itse järjestää ja vastata esiopetusvelvoitteesta.

Esiopetusta järjestetään ma-pe 4 tuntia aamupäivisin peruskoulun toimintapäivinä. Jos esiopetuksessa oleva lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi hoitoa ennen ja/tai jälkeen esiopetuksen, hoito on maksullista varhaiskasvatusta. Voit hakea lapselle varhaiskasvatusta samalla kun ilmoitat hänet esiopetukseen.

Lue lisää esiopetuspaikoista

Lue lisää varhaiskasvatusmaksuista

Lue lisää esioppilaiden terveydenhuollosta

Alkuluokkamalli

Esiopetusta toteutetaan Heinolassa alkuluokkamallilla tai sitä mukaillen. Alkuluokkamallissa eskarilaiset ja ekaluokkalaiset työskentelevät yhteisessä oppimisympäristössä, jossa työskentelevät varhaiskasvatuksen opettaja ja luokanopettaja, tarvittaessa varhaiskasvatuksen lastenhoitaja ja/tai koulunkäyntiavustaja ja osan aikaa erityisopettaja moniammatillisena tiiminä.

Eskarilainen kasvaa koululaiseksi ikäistensä joukossa koululaisten mallia seuraten ja jatkaa mahdollisuuksien mukaan eka- ja tokaluokkalaisena tuttujen aikuisten ja lasten kanssa.

Lapsi saa tarvittaessa yksilöllistä tukea oppimiseen ja kasvuun. Oppiminen tapahtuu oppimista ja leikkiä tukevissa erilaisissa ja erikokoisissa toimintaryhmissä.

Lue lisää ohessa liitteenä olevasta Alkuluokkatoiminnan opetussuunnitelmasta.

Esiopetuksen työ- ja lomapäivät lukuvuonna 2020-2021:

Syyslukukausi 12.8.2020 - 18.12.2020  
Syysloma 19. - 25.10.2020 (vko 43)
Joululoma 20.12.2020 - 6.1.2021

Kevätlukukausi 7.1.2021 - 31.5.2021
Talviloma 1. - 7.3.2021 (vko 9)
Pääsiäinen 2. - 5.4.2021
Vapunpäivä 1.5. on vapaapäivä
Helatorstai 13.5. on vapaapäivä