Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|

WPK-talon historiaa

Heinolan Vapaaehtoinen Palosammutuskunta, V.P.K. aloitti toimintansa vuonna 1887. V.P.K.-innostus oli suurimmillaan 1890-luvulla ja 1900-luvun alussa. Heinolan V.P.K:lle valmistui 1891 näyttävä toimitalo Kauppa- ja Kymenkartanonkatujen kulmaukseen. Siellä toimeenpantiin juhlia, näytäntöjä ja arpajaisia palokuntatyön tukemiseksi.

Talon juhlasali toimi kaupungin seuraelämän keskuksena. Siellä vierailivat monet vuosisadanvaihteen tunnetut taiteilijat, ja esim. Rinteen veljekset aloittivat V.P.K. talon näyttämöllä teatteriuransa.

Tapahtumissa kerätyillä varoilla V.P.K. saikin ajan mittaan hankittua varsin mittavan sammutuskaluston. Innostus kuitenkin laimeni 1910-luvulla ja kun yhdistys oli joutunut taloudellisiin vaikeuksiin mm. kalliiksi koituneen talonsa vuoksi, kiinteistöt myytiin Heinolan kaupungille 1916.

V.P.K. talo toimi seurahuoneena sotiin asti ja oli mm. Lomaliiton vuokraama vielä 1940-luvun lopulla. Talo muutettiin kouluksi 1950-luvulla ja nuorisotalona se toimi 70-90-luvuilla. V.P.K. talon restarurointi- ja kunnostustyöt aloitettiin 1996 ja talo vihittiin uudelleen käyttöön heinäkuussa 1998.

Arkkitehtonisesti Heinolan VPK:n talo on korkeatasoista uusrenessanssia. Sen suunnitteli arkkitehti Lambert Pettersson (1864-1938). Pettersson toimi Tampereen kaupunginarkkitehtina vuosina 1902-1918. Valmistuttuaan rakennus sai hyvän vastaanoton, lehdistössä todettiin: "Ei koko Mikkelin läänissä sellaista salia löydy".

Talo sisälsi ravintolasalin, kirjaston lukusaleineen, biljardisalin, buffetin, kabinetin ym. Juhlasalissa oli orkesteriestradi sekä vastakkaisella seinällä soittoparveke. Alkuperäinen sisustus oli tuhoutunut talon lukuisissa remonteissa. Sekä näyttämö että soittoparveke, pilasterit, paneelit ja konsolit palautettiin korjauksessa alkuperäiseen loistoonsa. Talon sisustus laadittiin 1800-luvun lopun esikuvien mukaisesti.

WPK:n talo sijaitsee Heinolan keskustassa, osana korjattua puutalokorttelia. Rakennus täydentää hienolla tavalla kaupungin eri rakentamisajoilta säilynyttä kokonaisuutta.

Lisätietoa WPK-talon historiasta Heinolan museolta.