Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
24.10.2019

Vierumäen vuoden 1918 joukkohaudan koetutkimusten kenttätyövaihe valmistunut

Ilmakuva Vierumäen kaivuualueesta

Kuva: Ilmakuva tutkittavasta alueesta ennen puuston poistamista.

Vierumäen vuoden 1918 taisteluiden hautapaikan arkeologisten koetutkimusten kenttävaihe on päättynyt. Työn suoritti Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut. Tutkimusalueena oli koko aidatun muistomerkkialueen metsikkö. Tutkimus ulottui myös hieman aidan pohjoispuoleiselle alueelle, mutta muu tehdasalue ei kuulunut tutkimusalueeseen. Hautamuistomerkki suojattiin ja se on edelleen paikallaan.

Koko tutkimusalueen pintamaa kuorittiin kaivinkoneella noin 30 cm paksuudelta. Alta paljastui hiekkamaa, jossa kaikki poikkeamat luonnollisesta kerrosjärjestyksestä erottuivat selvästi. Aiemmista maatutkauksella havaituista maakerrosten poikkeamista vain yksi osoittautui hautapaikaksi. Alueella oli jälkiä suurista tuulenkaadoista, jotka ovat voineet näkyä maatutkauksessa.

 

Hautakaivannosta löytynyt kangas tulkittiin vainajan jäännöksiksi

Ainoaksi hautapaikaksi osoittautui noin 13 x 3 metrin kokoinen pohjois-eteläsuuntainen kaivanto, joka erottui tumman täyttömaakerroksen takia. Hautakaivantoon tehtiin kolme poikittaista koeojaa, kaivaen syvemmältä paljastuvat maakerrokset varovasti käsin lapiolla. Lopulta kaivettiin lapiolla ja kaivauslastalla pieni noin 30x30 cm koekuoppa.

Eteläisimmästä koeojasta paljastui puolentoista metrin syvyydessä orgaanista materiaalia, joka tulkittiin vainajan jäännöksiksi (kangasta, mahdollisesti luuta). Samoin keskimmäisestä koeojasta paljastui hyvin säilynyttä paksua villakangasta. Pohjoisimmassa koeojassa ei ollut vainajia, joten kaivannossa ei ole sen koko 13 metrin pituudella vainajia.

Toistaiseksi varma havainto on siis vain kahdesta vainajasta. Tässä yhteydessä hautaa avattiin mahdollisimman vähän koska tämä tieto vainajien sijainnista riittää tutkimusten tässä vaiheessa.  Hautakaivanto peitettiin välittömästi työn jälkeen.

 

Koetutkimus edellytyksenä haudattujen vainajien siirtoluvalle

Koetutkimuksen jälkitöinä laaditaan loppusyksyn aikana tutkimusraportti. Tehdyt koetutkimukset liittyvät Itä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) 27.11.2018 antamaan päätökseen haudattujen vainajien siirtoluvasta. Päätöksessä edellytettiin, että ennen varsinaisen siirtosuunnitelman laatimista ja vainajien siirtämistä on koetutkimuksilla varmistettava hautausten sijainnit.

 

Lisätiedot:

Versowood Oy
Toimitusjohtaja Ville Kopra
puh. 0500 235 701
ville.kopra(at)versowood.fi

Museovirasto / Arkeologiset kenttäpalvelut
Tutkija Johanna Seppä
puh. 0295 336 205
johanna.seppa(at)museovirasto.fi

Heinolan kaupunki
Teknisen toimen johtaja Harri Kuivalainen
puh. 044 797 6907
harri.kuivalainen@heinola.fi

Kaavoitusarkkitehti Irene Översti
puh. 044 769 4174
irene.oversti@heinola.fi

Kategoria: Maankäyttö