Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
12.11.2020

Vierumäen joukkohaudan kaivaus valmistumassa ensimmäisen hautapaikan osalta


Hauta 1. Kaivausten alkuvaihe. Muuritutkimus Oy.

Vierumäellä arkeologiset tutkimukset ja vainajien nosto aikaisemmin tiedossa olleesta vuoden 1918 taistelun joukkohaudasta ovat olleet käynnissä noin kolme viikkoa. Tutkimusten alkaessa alueelta paikallistettiin myös perimätietojen mukainen toinen hautakuoppa, joka sijaitsi haudoista kertovan muistomerkin alla.

Ensimmäisen haudan vainajat on nostettu

Ensimmäisestä joukkohaudasta on saatu esiin 27 vainajan jäänteet. Haudatut ovat limittäin kahdessa kerroksessa niin, että osalla on pää kohti itää ja osalla länttä. Osa vainajista on haudattu selkäpuoli ylöspäin. Kaikki haudan 1 vainajat on nyt nostettu.

Haudan kostea maaperä on säilyttänyt paikoittain osia haudattujen vaatteista. Jalkineiden jäänteitä ei haudassa näyttäisi kuitenkaan olevan. Osalla vainajista on tavattu pieniä taskuissa olleita esineitä, kuten lyijykynän pätkiä. Henkilöllisyyteen viittaavaa esineistöä ei kuitenkaan ole toistaiseksi tullut esiin. Vainajien jäänteet ovat pitkälti maatuneet. Luita on eri asteittain säilyneenä, ja niistä parhaiten on säilyneinä raajojen pitkiä luita sekä hampaita. Osalle haudatuista voidaan mahdollisesti tehdä DNA-analyysi.

Kenttätyövaihe valmistunee joulukuun alussa

Kaivaukset jatkuvat marraskuussa muistomerkin alta esiin tulleen haudan tutkimuksilla. Haudan 2 koko on samaa luokkaa kuin haudan 1. Alustavan arvion mukaan myös siihen on haudattu noin 20­-25 vainajaa. Hautojen tutkimuksen kenttätyövaihe valmistunee joulukuun alkupuoliskolla. Tutkimusalue sijaitsee Versowood Oy:n tehdasalueen aitojen sisäpuolella.

Alueella on ympärivuorokautinen vartiointi. Hautapaikat on vainajien arvokkuuden suojelemiseksi suojattu näköestein, eikä alueelle päästetä ulkopuolisia. Kaivauksen ja tutkimustyön suorittaa arkeologisiin selvityksiin erikoistunut yritys Muuritutkimus Oy.

Kohteeseen pyydetään edelleen työrauhaa kaivausvaiheen ajaksi. Koko joukkohaudan tutkimusprosessia ja vainajien siirtoa on kuvattu aiemmassa, 15.10.2020 julkaisussa tiedotteessa. Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran toisen hautapaikan kenttätyövaiheen päätyttyä.

Lisätietoja

Muuritutkimus Oy, Kari Uotila, kuotila@muuritutkimus.com, 050 590 2646
Heinolan kaupunki, Harri Kuivalainen, 044 797 6907
Versowood Oy, Ville Kopra, 0500 235 701

Kategoria: