Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
26.08.2020

Urbaani Heinola -keskustelee tänään Maaherrankadun päiväkodista

Urbaani Heinola -keskustelee tänään Maaherrankadun päiväkodista

Mitä sinä tekisit Maaherrankadun päiväkodilla? Tervetuloa paikan päälle keskiviikkona 26.8.2020 klo 17 alkaen.

Luova urbaani Heinola on työnimi omaehtoisen kansalaistoiminnan edistämiselle. Toiminnan tavoitteena on paikallisen kaupunkikulttuurin kehittäminen, tyhjien tilojen väliaikainen käyttöönotto, kulttuuriympäristön ja luonnonvarojen vaaliminen sekä kaikille avoin toiminta, joka mahdollistaa matalan kynnyksen tapahtumajärjestämisen, spontaanit kohtaamiset, harrastamisen, oman osaamisen kehittämisen ja viihtymisen.

Matalan kynnyksen kulttuuritoiminnasta ja verkostomaisesta yhteistyöstä ovat mukana kertomassa Eetu Floor (tapahtumapuisto Sopenkorven Kesanto) ja Pekka Litmanen (taide- ja kulttuuriyhdistys Painovoima ry) sekä Velkki Mykrä (Heinolan kaupunki, kulttuuritoimisto). Heinolan kaupunki on edustettuna tapahtumassa monialaisesti kaupunkisuunnittelusta nuorisopalveluihin.

Sopenkorven Kesanto on Lahdessa vanhan teollisuusalueen kupeeseen talkoohengellä rakennettu tapahtumapuisto, jossa voi järjestää minkä tahansa matalan kynnyksen tapahtuman tee se itse -meiningillä. ”Olin että What, ei tämmöistä paikkaa voi olla”, tuumasi Eetu Floor löydettyään paikan ja samankaltaisen potentiaalin hän näki myös Maaherrankadun päiväkodin pihassa.

Painovoima ry on sateenvarjo-organisaatio, joka kehittää lahtelaista kaupunkikulttuuria, yhdistää luovan alan toimijoita ja tekee tekstiilijäätteestä paperia. ”Meillä on kehitteillä luovien alojen kiertotalouskeskittymä, jossa hyödynnetään teollisuuden sivuvirtoja ja missä eri alojen toimijat voivat yhdessä ratkoa ongelmia, pilotoida, ideoida ja kehittää omaa toimintaansa”, sanoo Pekka.

Paneelikeskustelussa mukana heinolalainen kulttuurituottaja, yhteisöpedagogi ja ohjaaja sekä musiikkiteatteri Intopiukeen toiminnajohtaja ja Virtapiiri-kuoron tuottaja ja ohjaaja Satu Nipuli.

Heinolan kaupunki julkaisee tapahtumassa tapahtumakäsikirjan, jossa on hyvin kattavasti kerrottu, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon tapahtumaa suunniteltaessa ja keneen missäkin tilanteessa tulee olla yhteydessä. Heinolassa ulkoilmatapahtumia voi järjestää kesäteatterilla, Rantapuistossa, torilla, satamassa ja Maaherranpuistossa, ehkä pian myös Maaherrankadun päiväkodin pihalla?

Maaherrankadun päiväkodin pihan käyttöönottoa kaupunkilaisten omana tapahtumapuistona ja alustana tutkitaan parhaillaan. Ajatuksena on hyödyntää käyttämätöntä maa-aluetta, kunnes muu käyttötarkoitus/ostaja löytyy. Parhaimmillaan väliaikaisesta toiminnasta voi kuitenkin kehittyä uusi menestyvä käyttötarkoitus.

Tutkinnan alla ovat myös kunnostusta vailla olevat rakennukset kylpylän alueella Maaherrankadun päiväkoti mukaan lukien. Ehkä rakennuksia voitaisiin kunnostaa talkoilla ja hyödyntää väliaikaisina tiloina? Vanhojen rakennusten kunnostamisesta ovat mukana kertomassa hienopuuseppä Raimo Kantonen/Kantosen Puutyö (puuikkunoiden kunnostus) sekä korjausrakentamisen asiantuntija Anssi Malinen/Lahden Museot (vanhan rakennuksen säilyttävä korjaaminen). Asiantuntijoiden työnäytökset ja tietoiskut ovat osa Korjausklinikka-hanketta.

Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, jossa tänä vuonna on teemana Kasvun paikat. Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat nostavat esille lähiympäristön ja kulttuuriympäristön merkitystä, jotta kulttuuriympäristö nähtäisiin voimavarana ja hyvinvoinnin lähteenä.

Tapahtumalle ja toiminnalle on perustettu oma fb-ryhmä Luova urbaani Heinola.

Tapahtumasta ja sen paneelikeskustelusta nähtävillä striimilähetys Heinolan kaupungin YouTube-kanavalla klo 17 alkaen.

Tule mukaan keskustelemaan, toimimaan, kehittämään ja myös mukaan suunnittelemaan tätä ensimmäistä tapahtumaa. Luova urbaani Heinola on juuri sitä, mistä asukkaat ovat innostuneita tai mikä tuntuu merkitykselliseltä juuri nyt.

Lisätietoja:
Noora Kumpulainen, kaupunkikehityssuunnittelija
044 769 4187
etunimi.sukunimi(a)heinola.fi

Kategoria: Tapahtumat