Lääkkeet

Päivitetty: 31.5.2022

Ehkäisyneuvonnan ja perhesuunnittelun tarkoituksena on ohjata ja tukea seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa.

Ehkäisy- ja perhesuunnittelu

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola hoitaa yksittäisten asiakkaiden ja pariskuntien perhesuunnitteluun ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita. Perustehtäviä ovat raskauden ehkäisyneuvonta, ehkäisyn aloitus ja seuranta.  Perhesuunnitteluneuvolan palveluita ovat: seksuaaliterveysneuvonta, ehkäisypillereiden aloitus ja seurantatarkastukset, kierukoiden asettaminen ja seurantatarkastukset, ehkäisykapselin asennukset, poistot ja seurantatarkastukset, ehkäisyyn liittyvien ongelmien selvittely.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25- vuotiaille toteutetaan Päijät-Hämeessä vuosien 2022-2023 aikana osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaa. Kaikkien alle 25-vuotiaiden on mahdollista saada ehkäisyvälineet maksutta vuoden 2023 loppuun saakka. Alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskaudenehkäisyn kokeilussa kehitettävät ehkäisypalvelut sisältävät raskauden ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävän neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen. Tarjolla oleviin ehkäisyvaihtoehtoihin kuuluvat ehkäisypillerit, -renkaat, -laastarit, -kierukat, -kapselit ja kondomit.

Alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskaudenehkäisyn kokeilun tavoitteena on parantaa nuorten seksuaaliterveyttä, vähentää ei-toivottuja raskauksia, raskaudenkeskeytyksiä ja seksitautitartuntoja sekä kehittää nuorten seksuaaliterveyspalveluita yhdessä nuorten kanssa.

Toimi näin

Varaa aika terveydenhoitajan vastaanotolle.

Alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy:

Minulla on käytössäni jokin ehkäisyvalmiste (vaihto maksuttomaksi)

Uusi ehkäisyn aloitus

Ehkäisyneuvonnan ja perhesuunnittelun vastuuhenkilöinä toimivat koulujen ja oppilaitosten terveydenhoitajat sekä ohessa mainitut terveydenhoitajat.

Etusivu