Lepän punaiset marjat

Seulontatutkimukset

Kunnan järjestämiä maksuttomia seulontatutkimuksia ovat rintasyöpäseulonta, kohdunkaulan syövän seulonta, suolistosyövän seulonta ja varhaisraskauden ultraäänitutkimus.

Rintasyöpäseulonta- eli mammografiaseulontatutkimukseen kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Parillisina vuosina syntyneet saavat kutsun parillisina vuosina ja parittomina vuosina syntyneet parittomina vuosina valtakunnallisen käytännön mukaisesti. Mikäli kuulut kutsuttavaan ikäryhmään, saat kutsun tutkimukseen ja toimintaohjeet kotiosoitteeseesi.

Kohdunkaulan syövän seulontatutkimukseen kutsutaan kaikki 30-60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Mikäli kuulut kutsuttavien ikäryhmään, saat kutsun tutkimukseen ja toimintaohjeet kotiosoitteeseesi.

Suolistosyövän seulontatutkimukset käynnistyvät vaiheittain. Vuonna 2022 tutkimukseen kutsutaan 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat. Kutsuttavien ikäryhmään kuuluvat saavat toimintaohjeet ja näytepakkauksen palautuskuorineen kotiosoitteeseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelun saadaksesi sinun olla heinolalainen tai olet valinnut Heinolan terveyskeskuksen hoitopaikaksesi ja kuulut kutsuttavaan ryhmään tai ikäluokkaan. Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen ohjataan äitiysneuvolan asiakkaat.

Toimi näin

Rinta- ja kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksiin saat kotiin kutsun, jossa on aikaehdotus sekä ohjeet ajan siirtämiseen tai perumiseen. Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen saat lähetteen neuvolasta. Varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään Päijät-Hämeen keskussairaalassa äitiyspoliklinikalla.

Mammografiaseulonnat 2022

Mammografiaseulontatutkimukseen kutsutaan seuraavat ikäluokat: 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970 ja 1972. Seulontatutkimukset järjestetään alkuvuodesta 2022. Lisätietoja annamme aikataulun varmistuttua.

Etusivu