Lepän punaiset marjat

Seulontatutkimukset

Kunnan järjestämiä maksuttomia seulontatutkimuksia ovat rintasyöpäseulonta, kohdunkaulan syövän seulonta, suolistosyövän seulonta ja varhaisraskauden ultraäänitutkimus.

Rintasyöpäseulonta- eli mammografiaseulontatutkimukseen kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Parillisina vuosina syntyneet saavat kutsun parillisina vuosina ja parittomina vuosina syntyneet parittomina vuosina valtakunnallisen käytännön mukaisesti. Mikäli kuulut kutsuttavaan ikäryhmään, saat kutsun tutkimukseen ja toimintaohjeet kotiosoitteeseesi.

Kohdunkaulan syövän seulontatutkimukseen kutsutaan kaikki 30-65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Mikäli kuulut kutsuttavien ikäryhmään, saat kutsun tutkimukseen ja toimintaohjeet kotiosoitteeseesi. Heinolassa seulontatutkimuksen tekee Fimlab.

Suolistosyövän seulontatutkimukset käynnistyvät vaiheittain. Vuonna 2022 tutkimukseen kutsutaan 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat. Kutsuttavien ikäryhmään kuuluvat saavat toimintaohjeet ja näytepakkauksen palautuskuorineen kotiosoitteeseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelun saadaksesi sinun olla heinolalainen tai olet valinnut Heinolan terveyskeskuksen hoitopaikaksesi ja kuulut kutsuttavaan ryhmään tai ikäluokkaan. Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen ohjataan äitiysneuvolan asiakkaat.

Toimi näin

Rinta- ja kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksiin saat kotiin kutsun, jossa on aikaehdotus sekä ohjeet ajan siirtämiseen tai perumiseen. Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen saat lähetteen neuvolasta. Varhaisraskauden ultraäänitutkimus tehdään Päijät-Hämeen keskussairaalassa äitiyspoliklinikalla.

Mammografiaseulonnat 2022

Heinolassa vuonna 2022 tutkimukseen kutsutaan vuosina 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970, 1972 syntyneet naiset. Tutkimukset tehdään helmikuussa – maaliskuun alussa ja kutsuttavat saavat kutsukirjeen, jossa on henkilökohtainen tutkimusaika ja ohjeet ajanvaihtamiseksi. Mikäli sinulla on jokin väestörekisterikielto (esim. turvakielto) tai kotikuntasi on vaihtunut vuoden 2022 aikana, ole yhteydessä puh. 045 7734 9976 (ti-pe klo 9-16).

Suolistosyöpäseulonnat 2022

Seulonta-asetuksen muutoksen myötä kansalliseen seulontaohjelmaan on lisätty 1.1.2022 alkaen suolistosyövän seulonta. Seulontatutkimus on seulottavalle maksuton, mahdollisista jatkotutkimuksista veloitetaan normaalit terveydenhuollon käyntimaksut. Seulonta tapahtuu kahden vuoden välein ja kutsu seulontaan tulee, kun seulottava henkilö täyttää parillisia vuosia. Seulottavat ikäryhmät on kuvattu seulontamatriisissa. Heinolassa suolistosyöpäseulonnat käynnistyvät helmikuussa 2022.

Etusivu