Röntgenkuva

Päivitetty: 11.11.2022

Röntgenissä eli kuvantamisessa otetaan keuhko- ja luukuvia sekä tehdään ultraäänitutkimuksia (UÄ).

Mammografiat ja rintarauhasten ultraäänitutkimukset on keskitetty Päijät-Hämeen keskussairaalaan. Reumantien hammashoitolassa otetaan hampaisiin liittyviä röntgenkuvia.

Tutkimukseen tarvitset lääkärin lähetteen. Päijät-Hämeen keskussairaalan lähetteet eivät pääsääntöisesti kelpaa Heinolan yksikössä. Esimerkiksi Akuutti24:ssä päivystyksessä asioineet ja Heinolaan kontrollitutkimuksiin tulevat pyytävät tarvitsemansa lähetteen soittamalla omalle nimetylle yhteyshenkilölle tai p. 03 849 4388. Poikkeuksena ovat Päijät-Hämeen keskussairaalan poliklinikoiden heinolalaiset asiakkaat, jotka saavat tutkimusajan poliklinikaltaan. Perumattomista ultraääniajoista peritään maksu.

Yksityislääkärin lähetteellä tehtävät tutkimukset ovat maksullisia. Niistä saat laskun kotiosoitteeseen.

Röntgenin ajanvaraus

Kiireettömät, pitkällisen vaivan aiheuttamat tutkimukset tehdään ajanvarauksella. Varaa aika soittamalla tai röntgenin aukioloaikana asiakaspalvelupisteestä. Ultraäänitutkimukseen tulevien täytyy varata aika noin kuukausi etukäteen. Muissa kuvantamistutkimuksissa riittää viikon varoaika. Vain ortopedin kontrolliin tulevat saavat kuvausajan kotiin postitse.

Röntgentutkimukseen voi tulla aikaa etukäteen varaamatta, jos tutkimus on kiireellinen ja lääkärin täytyy nähdä kuvat heti tutkimuksen jälkeen. Esimerkiksi murtuma- ja keuhkotautiepäilyt kuvataan päivystyksellisesti. 

Toimi näin

Kaikki kuvantamisessa asioivat ilmoittautuvat röntgenin luukulla. Ilmoittautumisen yhteydessä pyydämme näyttämään henkilöllisyystodistuksen, ajokortin tai kelakortin, jolla varmistumme henkilöllisyydestäsi.

Etusivu