Vauva, jolla on hiekkaiset varpaat

Äitiysneuvolapalvelut

Äitiysneuvolassa huolehditaan odottavan äidin, syntyvän lapsen ja perheen hyvinvoinnista sekä tuetaan vanhempia vanhemmuuteen valmistautumisessa. Raskauden etenemistä ja sikiön hyvinvointia seurataan tiiviisti. Myös koko perheen hyvinvointia kartoitetaan. Raskauden aikana odottava äiti käy sekä lääkärin että terveydenhoitajan vastaanotoilla. Käynneillä seurataan raskauden kulkua määräajoin tehtävin tarkastuksin. Käyntikertojen määrät riippuvat perheen yksilöllisistä tarpeista. Tarkastuksissa huomioidaan koko perheen terveys ja hyvinvointi. Terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotoilla voi keskustella luottamuksellisesti kaikista mieltä askarruttavista asioista. Lisätietoa Heinolan kaupungin äitiysneuvolapalveluista saat nettisivuilta.

Toimi näin

Ota yhteys neuvolan terveydenhoitajaan, kun kuukautiset ovat jääneet pois. Ensimmäinen tapaaminen sovitaan neuvolaan noin 8-10 raskausviikolle.

Lastenneuvolapalvelut

Lastenneuvolassa lapsen kehitystä ja terveydentilaa seurataan vauvasta kouluikään. Tavoitteena on turvata lapsen normaali kasvu ja kehitys ehkäisemällä sairauksia terveysneuvonnalla ja rokotuksilla. Neuvolaikäisille lapsille järjestetään neuvolatoiminnan asetuksen mukaisia määräaikaistarkastuksia yksilöllisen tarpeen mukaan. Määräajoin toistuvissa laajoissa tarkastuksissa kartoitetaan koko perheen hyvinvointia. Päivähoidossa lapselle laaditaan  varhaiskasvatussuunnitelma, joka on tärkeä osa lapsen hyvinvointia. Voit tuoda suunnitelman mukaan myös neuvolakäynnille.

Toimi näin

Tee ajanvaraus puhelimitse terveydenhoitajille varmimmin puhelinaikaan klo 9-10. Varaa aikalastenneuvolaan lastenneuvolan hoitajilta. Käytössäsi on myös verkkoajanvaraus määräaikaistarkastuksiin (pois lukien 4-vuotistarkastus neuvolalääkärille).

Neuvolapsykologi

Neuvolapsykologi palvelee neuvolaikäisiä lapsia ja heidän vanhempiaan lasten kehityksellisissä, kasvatuksellisissa tai käyttäytymiseen liittyvissä pulmissa.

Toimi näin

Ota yhteyttä neuvolan terveydenhoitajaan tai suoraan neuvolapsykologiin.

Ehkäisy- ja perhesuunnittelu

Ehkäisyneuvonnan ja perhesuunnittelun tarkoituksena on ohjata ja tukea seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa.

Toimi näin

Ota yhteyttä ehkäisy- ja perhesuunnitteluvastaanottojen terveydenhoitajaan tai koulu- tai opiskeluterveydenhoitoon. Ehkäisyvalmisteiden reseptit saat uusittua ehkäisyneuvolassa.

Etusivu