Apuvälineitä

Fysioterapia

Fysioterapeutti tekee sinulle arvion tilanteestasi ja ohjaa tarvittaessa lääkärille jatkohoitoon. Fysioterapia voi olla yksilö- tai ryhmämuotoista. Fysioterapia sisältää neuvontaa, tutkimuksia, työ- tai toimintakykyä parantavaa ohjausta tai apuvälineitä.


Akuuteissa tuki- ja liikuntaelimistön ongelmatilanteissa saat apua arkipäivinä erityiskoulutetulta fysioterapeutilta.

Fysioterapeutin vastaanotto toimii arkisin ajanvarauksella.

Kenelle ja millä ehdoinPalveluja saadaksesi sinun tulee olla joko heinolalainen tai olet valinnut hoitopaikaksesi Heinolan terveyskeskuksen.

Lääkäri tai hoitaja voi suositella sinulle fysioterapia, mutta voit ottaa fysioterapeuttiin yhteyttä myös ilman suositusta.

Toimi näin

Kun tarvitset ajan fysioterapeutille, soita fysioterapian numeroon, omalle yhteyshenkilöllesi tai terveyskeskuksen yleiseen neuvontanumeroon.

Ravitsemusterapia

Ruokavaliolla on suuri merkitys useiden sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Ravitsemusterapeutti ohjaa ja tukee mm. erityisruokavalioiden toteutuksessa ja painonhallinnassa.

Kenelle ja millä ehdoin

  • merkittävä ylipaino
  • huonossa hoitotasapainossa oleva tyypin 1 tai 2 diabetes, diabeteksen liitännäissairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta
  • ruoansulatuskanavan sairaudet (mm. ärtyvän suolen oireyhtymä, refluksitauti, keliakia, tulehdukselliset suolistosairaudet)
  • painonlasku ja vajaaravitsemus
  • dyslipidemia (kohonneet kolesteroliarvot)
  • syömishäiriöt
  • ruoka-aineallergiat
  • lasten syömispulmat
  • kihti
  • nielemisvaikeudet

Toimi näin

Lääkäri tai hoitaja voivat ohjata sinut ravitsemusterapeutille. Voit myös olla ravitsemusterapeuttiin suoraan yhteydessä soittoaikana.

Aikuisten toimintaterapia

Toimintaterapeutilta saat neuvoa ja ohjausta, jonka tavoitteena on tukea omatoimisuuttasi mahdollisista rajoituksistasi (esimerkiksi sairaus) huolimatta. Voit yhdessä toimintaterapeutin kanssa etsiä keinoja fyysisen, psyykkisen tai sosiaalisen toimintakykysi parantamiseen tai ylläpitoon omassa arjessasi.
Toimintaterapian palveluina voit saada yksilölliset arviot työ- ja toimintakyvystäsi, asunnonmuutostöistä sekä mahdollisesta apuväline- ja ortoositarpeestasi. Palveluina voit saada lisäksi toimintaterapiaa tai tarvittavan käsiortoosin. 
Toimintaterapia voi olla yksilöterapiaa tai ryhmäterapiaa joko toimintaterapeutin vastaanotolla, terveyskeskuksen vuodeosastolla, asumispalveluyksiköissä tai kotonasi.
 

Kenelle ja millä ehdoinToimintaterapiaan voit tulla joko lähetteellä tai varaamalla ajan itse.
Palveluja saadaksesi, sinun tulee olla joko heinolalainen tai olet valinnut hoitopaikaksesi Heinolan. Ulkokuntalaisena tarvitset maksusitoumuksen toimintaterapiaan.

Toimi näin

Kun tarvitset toimintaterapian palveluja, voit ottaa yhteyttä puhelimitse suoraan toimintaterapeutteihin.

Lasten toimintaterapia

Lasten toimintaterapiassa tavoitteena on tukea lapsen kokonaiskehitystä, omatoimisuutta ja itsetunnon vahvistumista sekä motoriikan ja hahmottamisen valmiuksia. Arvioinnin perusteella valitaan yksilöllisesti menetelmät ja toiminnat, joilla pyritään luomaan lapsen kehitystä edistäviä kokemuksia.

Toimi näin

Toimintaterapiaan hakeudutaan neuvolan lähetteellä. Ota yhteyttä lapsesi terveydenhoitajaan.

Lasten puheterapia

Puheterapian tarkoituksena on poistaa, lieventää ja ehkäistä kommunikaatiohäiriöitä ja niihin liittyviä vuorovaikutuksen ja kehityksen ongelmia sekä suun alueen lihaksiston motorisia toimintahäiriöitä. Häiriöitä voi olla kielen. puheen, äänen, syömisen ja nielemisen, kuulon, lukemisen ja/tai kirjoittamisen alueella. Terapia perustuu yksilölliseen tutkimukseen ja yhdessä asiakkaan tai lapsen ja hänen vanhempiensa kanssa laadittuun kuntoutussuunnitelmaan, ja siihen kuuluu myös asiakkaan lähiympäristön ja perheen ohjaus.

Toimi näin

Ota yhteyttä lapsesi terveydenhoitajaan.
Puheterapia tiedusteluihin vastaa myös toimistosihteeri.

Apuvälinepalvelut

Heinolan apuvälinekeskus toimii osana Päijät-Hämeen alueellista apuvälinekeskusta. Kaikki apuvälinekeskukset ovat päijäthämäläisten käytettävissä asuinkunnasta riippumatta. Lue lisää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Apuvälineet -sivulta.

Apuvälinepalveluista lainataan tavallisimpia liikkumisen, hygienian ja päivittäisten toimintojen apuvälineitä.

Erilaisia tukia, kuten selkä-, ranne-, polvi- ja nilkkatukia lainataan ajanvarauksella fysioterapiasta. 

Asiakasmaksut

Lääkinnällisenä kuntoutuksena luovutetut apuvälineet ovat asiakkaalle maksuttomia.

Huolto ja korjaus

Apuvälineen käyttäjä vastaa niiden puhdistuksesta ja perusylläpidosta. Apuvälinekeskus huolehtii varsinaisista korjaus- ja huoltotoimenpiteistä, jotka ovat myös asiakkaalle maksuttomia. Säännöllinen huolto ylläpitää apuvälineen käyttökuntoa ja turvallisuutta.

Kuljetukset

Asiakas huolehtii itse apuvälineiden kuljetuksesta. Apuvälinekeskus vastaa kooltaan suurien ja painavien apuvälineiden kuljetuksista.

Etusivu