Ensiapu

Päivitetty: 2.8.2022

Hätänumeroon tulee soittaa aina kiireellisissä hätätilanteissa

Henkeä uhkaavassa tilanteessa on toimittava nopeasti. Soita yleiseen hätänumeroon 112 jos tunnet rintakipua tai voimakasta hengenahdistusta tai epäilet esimerkiksi aivohalvausta tai aivoverenkiertohäiriötä. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi toispuoleinen voimattomuus, puutumisen tunne tai puhevaikeus. Lue lisää aivoverenkiertohäiriön oireista ja niiden tunnistamisesta Terveyskylän Aivotalosta. Lue lisää sydänkohtauksen (sydäninfarktin) tunnistamisesta Sydänliiton tunnista infarkti -sivulta.

Ikäihmisten omaisia suositellaan täyttämään esitietolomake. Siihen kirjattavat tiedot edesauttavat ikäihmisten päivystyskäyntiä. Esitietolomake potilaan alueellisissa siirtymisissä löytyy oheisista linkeistä.

Arkipäiväajan päivystys

Terveyskeskuspäivystyksessä hoidamme esimerkiksi infektiot, vammat, erilaiset kiputilat ja muut arviota tarvitsevat akuutit tilanteet. Päiväajan päivystyksestä vastaavat terveyskeskuksen omat lääkärit ja hoitajat.

Ilta- ja viikonloppuvastaanotto Heinolan terveyskeskuksessa

Ilta- ja viikonloppuvastaanotto on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille, kiireellistä hoitoa tarvitseville muissa kuin henkeä uhkaavissa tai vakavissa oireissa.

Arkisin maanantaista torstaihin klo 16-21 paikalla on sairaanhoitaja, joka voi ohjata potilaan lääkärin puhelinvastaanotolle (lääkäri on etänä). Perjantaisin klo 16-21 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä aukioloaikoina terveyskeskuksessa on myös lääkäri. Röntgen ja laboratorio eivät ole käytettävissä.

Ilta- ja viikonloppuvastaanoton lääkäri- ja hoitajapalvelut Heinolalle tuottaa Terveystalo Julkiset Palvelut Oy.

Terveyskeskuksen ollessa kiinni

Terveyskeskuksen ollessa kiinni kiireellistä ja välitöntä hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan Päijät-Hämeen keskussairaalan yhteispäivystyskeskus Akuutti24:ssa.

Ennen Akuutti24:ään hakeutumista kannattaa soittaa Päivystysavun maksuttomaan numeroon 116117, jossa tehtävään perehdytetyt sairaanhoitajat arvioivat hoidon tarpeen ja ohjaavat hoitoon. Päivystysavun numerosta ei voi varata aikoja, eikä uusia reseptejä.

Omaolon oirearviot

Omaolosta löydät sosiaali- ja terveyspalvelut, nopeasti ja esteettömästi, ympäri vuorokauden Omaolon antamat suositukset ovat aina henkilökohtaisia. Ne perustuvat ajantasaisimpaan tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja kansallisesti yhteisesti sovittuihin kriteereihin. Omaolossa käytössäsi on seuraavat oirearviot: virtsatieinfektio, päänsärky, korvan kipu tai lukkoisuus, närästys, kurkkukipu ja nieluoire, yskä, hengitystieinfektio, silmän vetistys/rähmäisyys tai punoitus, olkapään kipu/jäykkyys tai vamma, polven oire tai vamma, alaselkäkipu tai vamma, peräaukon seudun oire, ja ripuli. Lähetettyäsi täytetyn oirearvion ammattilaisellemme, olemme sinuun yhteydessä arkisin virka-aikana saman päivän aikana. Oirearvion pääset täyttämään Omaolo.fi-sivulta.

Päivystystalo (Terveyskylä)

Voit myös tarkistaa Terveyskylän Päivystystalosta, Lastentalosta (alle 16 vuotiaat) tai Itsehoito-ohjeista, löytyykö sieltä vaivaasi sopivat kotihoito-ohjeet.

Etusivu