Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
15.09.2019

Ylijäämäruuan ”pelastaminen” kännykällä ja lähiruoka esillä Ympäristöviikolla Heinolassa

Puurolautanen

Lahden seudun Ympäristöviikkoa vietetään 16.-22. syyskuuta. Ympäristöviikon teemana on tänä vuonna ”Ravinto – sinä olet osana ketjua”. Sen vuoksi heinolalaiset ruokaa valmistavat ja myyvät yritykset on haastettu ruokahävikkihaasteeseen.

Seuraavat ravintolat, leipomot ja kahvilat ovat ilmoittaneet myyvänsä yli jääneitä tuotteita ja hävikkiruokaa edulliseen hintaan ResQ Club -kännykkäsovelluksen kautta Ympäristöviikon aikana:

  • Kusmiku Street Food & bar, Savontie 7
  • Leipomomyymälä Pulla Puoti, Pekan Leipä Oy, Villenkatu 43
  • Ravintola Kettu ja Kana, Torikatu 5
  • Heinolan Heila, Työmiehentie 35
  • Lounasravintola Sahis, Tehtaantie 21
  • Helin Ravintola, Kauppakatu 6
  • Helin Pizzeria, Tehtaantie 13
  • Vierumäki Resort Hotel, Urheiluopistontie 400
  • Greeni Kauppa & Kahvila, Vierumäkihalli, Koulutuskeskuksentie 2
  • Opiskelijaravintola Kaskela, Vierumäen urheiluopisto

 Resq Club –sovelluksen käyttäjä voi selata kartalta ruoka-annoksia, jotka maksetaan pankkikortilla suoraan sovelluksessa ja noudetaan itse. Eniten tarjontaa on yleensä arkisin iltapäivällä lounasajan päätyttyä. Annokset myydään sovelluksessa noin puoleen hintaan. Itse sovelluksen lataaminen ja käyttö on maksutonta niin myyjälle kuin ostajallekin.

Ravintoloilla ja kaupoilla on muitakin tapoja hyödyntää hävikkiruokaa. Heinolassa moni alan toimija esimerkiksi lahjoittaa ylijäämäruokaa torstaisin Jyränkölän Setlementin ylläpitämään Kämmen-elintarvikejakeluun.

 

Lapset tutustuvat lähiruokaan

Perinteistä Ravitsemusviikkoa vietetään tänä vuonna osana Ympäristöviikkoa. Heinolan kaupungin ruoka- ja siivouspalveluissa viikolla näkyy erityisesti lähiruoka- ja satokausiteema, kertoo palvelupäällikkö Elsi Lääveri.

Lyseonmäen koululla oppilaille tarjotaan terveellinen aamiainen, johon sisältyy lähituotteista valmistettu kaurapuuro kotimaisten marjojen kanssa, lähileipää ja vihanneksia, sekä lähellä tuotettua tuoreomenamenua. Ylijäämäruokaa jaetaan Jyränkölän vapaaehtoistyöntekijöiden avustuksella kaupungin sosiaalitoimen asiakkaille.

Lisäksi Lyseonmäen koulun 9-luokkalaiset käyvät viikon aikana ryhmä kerrallaan tutustumassa Lähiruokatori Heilaan. Tutustumiskäyntien teemana on lähiruoka ja vastuullisuus.

Myös päiväkodeissa aamupalan kaurahiutaleet ja marjamysli on valmistettu lähellä Heinolaa, ja välipalalla tarjotaan kotimaisia omenoita ja marjoja. Päiväkodeissa lapset myös kuorivat, paloittelevat ja maistelevat kauden kasviksia, juureksia ja hedelmiä sekä tutustuvat uusiin makuihin.

Hoivapalvelun ruokalistassa on huomioitu satokauden tuotteet, ja tarjolla on muun muassa juureksia, kaalilaatikkoa, omenapaistosta ja sienikastiketta.

 

Ravitsemusterapeutti kannustaa kokeilemaan kasvisruokia

Heinolan kaupungin ravitsemusterapeutti Mari Viiru muistuttaa, että ruokavalinnoilla pystyy vaikuttamaan oman hyvinvoinnin lisäksi myös hiilijalanjälkeen ja jopa työllisyyteen.

”Näin alkusyksystä on meillä jokaisella loistava tilaisuus lisätä kasvisten ja marjojen käyttöä. Kasvisten lisääminen on oiva askel oman hyvinvoinnin kohentamiseksi. Jos omaa puutarhaa ei ole, torit ja kauppojen hevi-osastot pursuavat toinen toistaan maukkaampia vaihtoehtoja. Lisäksi kaupoissa on monia valmisvaihtoehtoja papupihveistä aina punajuurilevitteeseen ja tuoreraasteisiin”, Viiru viestittää.

 ”Haastan sinut kokeilemaan Ravitsemusviikolla jotain sinulle uutta kasvista tai kasvisruokaa. Ruoka voi olla itsetehtyä tai jokin kaupan lukuisista vege-tuotteista. Itse aion kokeilla uunissa paahdettuja kelta- ja raitajuuria.”

 

Lisätiedot:

Helka Sillfors
Ympäristöpäällikkö
puh. 0500 918 597
etunimi.sukunimi(at) heinola.fi

Elsi Lääveri
Palvelupäällikkö, Heinolan kaupungin ruoka- ja siivouspalvelut
p. 044 797 6927
etunimi.sukunimi(at)heinola.fi

Kategoria: Opetus ja koulutus Ympäristö Yleinen Tapahtumat