Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|

Opettajille ja varhaiskasvattajille

Tältä sivulta löydät lisätietoa museon palveluista kouluille ja päiväkodeille.

Taivaan halkoja. Merja Laineen shamanistisia maalauksia ja installaatioita

1.2. – 1.3.2020 Heinolan taidemuseossa

 

Merja Laine kertoo työskentelystään: ”Taiteessa minua kiinnostaa mystiikka ja henkisyys. Tämän näyttelyn teoskokonaisuuteen olen ammentanut innoitusta shamanismista ja suomalaisen muinaisuskonnon perinteistä, jotka vallitsivat aikana ennen kristinuskoa. Teokset käsittelevät luontosuhdetta sekä yhteyttä omaan itseen ja korkeimpaan.

Shamanistisessa maailmankatsomuksessa ihmistä ei nähdä erillisenä osana luontoa. Ihmisen paikka ei ole muuta luomakuntaa korkeammalla, vaan osana kokonaisuutta. Luontoon ja kaikkeen olevaan suhtaudutaan kunnioituksella ja nöyryydellä. Maailmankaikkeus nähdään osana itseä.

Näyttelyssä on esillä akvarelli –ja muste maalauksia, performatiivisia videiota ja esineinstallaatioita.

Maalauksista osa on asetelmallisia ja olenkin rakentanut niiden malleiksi alttareita, jotka koostuvat kankailla päällystetyistä laatikoista ja videoiden rekvisiitasta. Naamiot, rukousnauhat, toteemit, luontokappaleet, yrtit, purkit ja pulverit luovat sommitelmia, jotka kutsuvat katsojaa astumaan itsensä äärelle.

Teosteni shamaani pyrkii löytämään yhteyden luontoon ja jumalolentoihin rituaalien avulla. Shamaani käyttää erilaisia naamioita ja välineitä kun hän matkustaa henkien maailmassa: -milloin hän ratsastaa joutsenella, tanssii puun rungolla tai suossa. Metsäympäristö on samaan aikaan fyysinen maailma ja mentaalinen ulottuvuus, hengen taso.

Aiemmin olen käyttänyt valokuvia mallina teoksilleni. Nyt uusiin teoksiini on vaikuttanut luonnon lisäksi esineet ympärilläni. Ne ovat ohjanneet minua työskentelyssäni ja johdatelleet tietynlaiseen toimintaan kameran edessä. Videoteosten sisältö on muovannut maalauksiani ja päinvastoin. On syntynyt symbioosi, eräänlainen pyhä kolminaisuus, jossa esineet, video ja maalaus ovat yhteydessä toisiinsa.”

Merja Laine (s.1985) on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta 2010 ja kuvataiteen maisteriksi Ljubljanan yliopistosta Sloveniasta 2019. Laine maalaa pääasiassa vesiväreillä yhdistäen tekniikkaan myös piirrustusta ja mustetta.

Omassa taiteessaan hän käsittelee usein mystiikkaa ja pyhyyden kokemusta. Teoksensa hän verhoo mysteerein ja symbolein, jottei sen sisältö olisi liian suora ja päälle käyvä. Taiteilijalle itselleen teosten sisältö on jotakin mitä voi aavistaa ja kokea muttei täysin pukea sanoiksi. Maalausprosessi on hiljentymistä, rukous, virittäytymistä tekemään näkyväksi jotain näkymätöntä.

TAPAHTUMIA

Vierailu on edelleen ryhmillenne ilmaista. Halutessanne saatte pienen näyttelyesittelyn kaupan päälle. Etukäteen varaamalla voitte tulla myös aamupäivällä tai maanantaisin, vaikka museo olisikin muuten suljettu. Varaukset: 050 3221179 (Sirpa Juuti), museo@heinola.fi

 

Retkeile Lääninkivalteri Aschanin taloon

 

Heinolan maaherran residenssin ajan elämästä kertova Lääninkivalteri Aschanin talo (Kauppakatu 3 B) on avoinna koululaisille tilauksesta ympäri vuoden.

Varaa opastus tai itsenäinen tutustumiskäynti!

 

Tiedustelut: museo@heinola.fi