Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
30.08.2017

”Notski” on voittanut Heinolan lukion arkkitehtuurikutsukilpailun

Notski, havainnekuva Maaherrankadulta

Heinolan kaupungin järjestämä kutsukilpailu Heinolan lukion uudisrakennuksen suunnittelemiseksi on päättynyt. Kilpailun voittajaksi valittiin palkintolautakunnan yksimielisellä päätöksellä ehdotus ”Notski”, jonka tekijänä on Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy. Voittaja julkistetaan Heinolan WPK-talolla 30.8.2017 klo 14.30 alkaen.

Arkkitehtuurikilpailu toteutettiin kutsukilpailuna yhteistyössä Suomen arkkitehtiliiton SAFA:n kanssa. Kilpailijoiksi valittiin maaliskuussa 2017 arpomalla neljä osallistujaa osallistumishakemuksen jättäneiden vähimmäisvaatimukset täyttäneiden arkkitehtitoimistojen joukosta.

Tuomariston mukaan Notski on onnistunut kilpailuohjelmassa asetettujen kriteerien kaikilla osa-alueilla. Erityisen hyvin on ehdotuksessa onnistuttu luomaan yhteisöllisyyttä tukeva, pedagogisesti toimiva ja monikäyttöinen koulurakennus. Ehdotus on toiminnallisilta ansioiltaan kilpailun paras. Suunnitelman erityinen ansio on konseptin ydin ”notski” eli toiminnallinen ja yhteisöllinen keskeistila, jonka arkkitehtuurissa yhdistyy tarkoituksenmukaisuus ja kauneus.

Arvostelupöytäkirjassa todetaan, että rakennus on yleisilmeeltään kutsuva ja helposti lähestyttävä. Sillä on julkisen rakennuksen status välttäen kuitenkin turhaa monumentaalisuutta.

Tuomariston mukaan Notski täyttää suunnittelutehtävän tavoitteet erinomaisesti. Kilpailuehdotuksen selostuksen sanoin: ”Heinolan lukio on julkinen rakennus, opiskelun lisäksi se on paikka nuorisolle, liikuntakulttuurille sekä muille kulttuuritoiminnoille. Lukio on kaikille ikäryhmille ja kansanosille yhteinen rakennus, se toimii päivittäisenä kohtaamispaikkana koulupäivän lisäksi myös iltaisin ja viikonloppuisin. Rakennuksessa on avoin, laaja sydänalue, joka yhdistää kaikki tilat ja toiminnot, syntyy mielikuvatasolla nuotiopiiri. ”Notskissa” kaikki puhaltavat samaan hiileen ja elävät rinnakkain”

Tuomaristo suosittelee yksimielisesti, että Heinolan lukion suunnittelua jatketaan yhdessä kilpailun voittaneen työryhmän kanssa kilpailuehdotuksen ”Notski” pohjalta.

Lukio muodostaa yhden osan Heinolan uusiutuvasta palveluverkosta. Heinolan kaupunki rakentaa tervettä, korkealaatuista, monikäyttöistä ja uuden oppiympäristön mukaista palveluverkkoa. Lukiosta on tulossa myös Maaherranpuiston kehittämisakselin avaus ja sen rakentaminen avaa kaupungin keskustan uuden kehittämisen kohdealueen. Alueelle on mahdollisuus muodostua merkittävä kulttuuri- ja koulurakennusten keskittymä.

Kaikki kilpailuehdotukset ovat nähtävillä Heinolan kirjastossa 31.8.-8.9.2017 sekä Heinolan kaupungin www-sivuilla.

Kategoria: Elinkeinopalvelut Opetus ja koulutus Rakentaminen Yleinen