Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
03.01.2020

Maksuton matalan kynnyksen liikunta Heinolan valttina

Kunnossa Kaiken Ikää

Kun Urheilugaalan palkintolautakunta valitsi Vuoden liikkuvin kunta 2019 -kilpailun finalistit, Heinolan eduiksi katsottiin pitkä kokemus palveluiden kehittämisestä, usein kehittäjien etujoukoissa. Matalan kynnyksen liikunta ja kunnonkohotus onkin ollut Heinolassa suosittua: Kunnossa Kaiken Ikää -ryhmissä on ollut noin 10 000 käyntikertaa vuodessa, eläkeläisten ja soveltavan liikunnan ryhmissä noin 20 000.

Maksuttomia liikuntaryhmiä työssäkäyville ja työttömille

Heinolassa luotiin jo vuonna 1995 yrityksille ja työttömille tarkoitettu Kunnossa Kaiken Ikää –liikuntapalvelu. Sen ajatuksena oli, että kunta tuottaa palvelun, josta osallistuvien yritysten henkilökunta ei itse maksa mitään, vaan yritykset maksavat palvelusta kausimaksun henkilöstömäärän mukaan. Yritysten työntekijät voivat osallistua milloin haluavat ja mihin ryhmiin haluavat.

Nykyään KKI-lukujärjestyksessä on yli 30 viikoittaista maksutonta liikuntaryhmää, joten jokaiselle pitäisi löytyä omiin aikatauluihin sopivaa toimintaa. Kunnossa Kaiken Ikää tarjoaakin yrityksille laajan hyvinvointipaketin hyvin edullisen hintaan. Toiminnassa on mukana yli 40 työnantajaa, joista suurin on Heinolan kaupunki ja pienimmät yhden hengen yrityksiä.

Kipparikallet

Ylimmässä kuvassa menossa Total Body -tunti, alemmassa miesten Kipparikallet -tunti. 

Liikunnanohjaaja Riikka Pyyhtiän mukaan syksyllä 2019 suosituin KKI-tunti oli hartia-selkä-vatsa-ryhmä. - Myös vesijumpissa kävi paljon väkeä. Keväällä 2020 uutuutena on ilmajooga, josta on tulossa kurssimuotoista kokeilua, Pyyhtiä kertoo.

Toimiva ja palkittu toimintamalli on jatkunut siis jo lähes 25 vuotta ja kehittynyt entisestään. Vuodesta 2018 alkaen myös työttömät voivat osallistua KKI -ryhmiin maksutta. Maksuttoman liikuntakortin saa liikuntaneuvojalta, työttömien terveydenhoitajalta, TE-palveluista tai uimahallin kassalta näyttämällä Kelan työttömyysrahapäätöstä tai TE-toimiston todistusta.

KKI-ohjelma keväällä 2020

Varttuneemmille ja erityisryhmille oma tarjontansa

Myös ikääntyneiden ja erityisryhmien liikunnalla on vahvat juuret Heinolassa. Kaupungilla on ollut erityisryhmien liikunnanohjaaja jo vuodesta 1984. Vanhuspalveluilla puolestaan on ollut oma terveysliikuntakoordinaattori vuodesta 2013 alkaen – sekin harvinaista Suomessa. Ikäihmisille on valittavana peräti 40 kaupungin järjestämää liikuntaryhmää viikoittain.

Ohjelmistossa on mm. eritasoisia kunto-, vesi- ja tuolijumppia sekä liikuntarajoitteisten kuntosaliohjausta. Uutuutena keväällä 2020 on tulossa oma KKI-ryhmä odottaville äideille. Kyseessä on kokeilu, jossa tarjotaan ohjattua liikuntaa viiden viikon ajan.

Soveli 2020

Heinolassa on koulutettu kaiken kaikkiaan yli 200 terveys- ja sosiaalipalvelujen ammattilaista Kunnon Hoitajiksi. He työskentelevät mm. kotihoidossa, vanhuspalveluissa, vuodeosastolla ja rekrytointiyksikössä. Koulutetut Kunnon Hoitajat tekevät asiakkaille fyysiset testit ja liikkumissuunnitelmat, jotka kirjataan osaksi hoito- ja palvelusuunnitelmia. Näin voidaan seurata asiakkaiden fyysistä kuntoa, ja tuloksia voidaan hyödyntää myös hoidon tarpeen arvioinnissa.

70 vuotta täyttäneille uimahallin ja kuntosalin käyttö sekä kaupungin ohjatut liikuntaryhmät ovat maksuttomia. Terveyskeskuksessa on myös 70 vuotta täyttäneille kuntalaisille avoin ja maksuton kuntosali.

Heinola on valittu kolmen parhaan joukkoon Suomen liikkuvin kunta 2019 –palkinnon saajaksi. Tämä kirjoitus on osa juttusarjaa, jossa esittelemme liikkumisen edistämiseksi Heinolassa tehtyä työtä. Lue myös aikaisemmin julkaistut jutut:

KKI:n ja Sovelin kevätkauden 2020 ohjelmat käynnistyvät 7.1. Lisätiedot www.heinola.fi/kki ja www.heinola.fi/soveli.

Lisätiedot:
Liikunnan palvelupäällikkö
Maria Kaikkonen
puh. 044 797 8570
etunimi.sukunimi(at)heinola.fi

Kategoria: Liikunta