Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
07.09.2017

Lintupuun alla ilves sanoo miau

Sirpa Hammarin maalaus apteekkitalosta Heinolassa. Kuva: Sirpa Hammar

Kikka Nyrén ja Sirpa Hammar – maalauksia, keramiikkaa ja veistoksia

21.9.-22.10.2017 Heinolan taidemuseo

Kaksi sisarusta, kaksi naivistia. Samanlaisia, erilaisia. Kikka Nyrén ja Sirpa Hammar käyvät kuukauden ajan vuoropuhelua teostensa välityksellä Heinolan taidemuseossa.

Sisarukset syntyivät Helsingissä, Sirpa 1947 ja Kikka 1951. Taiteilija-isä piti huolen siitä, että lapsilla oli aina piirustustarvikkeita käden ulottuvilla. Piirtäminen muodostui siten luontevaksi ilmaisukeinoksi ja pienestä pitäen molemmille taiteilijoillemme.

Kikka Nyrén aloitti kuvitustyön opiskeluaikanaan. Hän muutti opintojen jälkeen Suonenjoelle, josta käsin teki kuvitustöitä monille kustantamoille. Kikka Nyrén opiskeli Mikkelissä taiteen alkeet avoimessa yliopistossa ja Heinolassa hän tutustui keramiikan tekoon. Vapaan taiteilijan työn Nyrén aloitti muutettuaan Lahteen. Oma tyyli löytyi naivismista. Hänen aiheinaan ovat olleet alusta asti ihmisen suhde luontoon ja eläimiin, veljiimme. Teokset on maalattu akryyliväreillä ja paletti on puhdas. Nyrén haluaa töittensä hehkuvan. Keramiikkateoksetkin ovat värikkäitä.

Sirpa Hammar kävi nuorena Ateneumin iltakoulua. Mainostoimiston piirtämö merkitsi kymmenen vuoden ajan oppimista ja koulutusta, samoin Mainosgraafikkojen koulu. Hammar ryhtyi vuonna 1973 freelanceriksi. Maaseutu kutsui myös Sirpa Hammaria ja hän muutti Nilsiään. Sieltä käsin hän teki kuvituksia kustantamoille ja firmoille.  Lisäksi hän toimi taiteen tuntiopettajana kansalaisopistossa. Hammar muutti takaisin Helsinkiin 2000-luvun vaihteessa. Pikkuhiljaa vapaa taide ja näyttelytoiminta alkoivat kiehtoa. Samoin akryylivärit. Hän veistää myös puusta lintuja, tänne Heinolaankin pyrähtää muutama. Parina viime vuonna hän on ollut mukana kansainvälisissä yhteisnäyttelyissä Roomassa, Berliinissä, Belgiassa, Puolassa.

”Luomisen tuska, epäonnistumisen häpeä, euforia onnistumisen jälkeen ovat tuttuja tunteita.Käyskentelen mökillä pihapiirissä päivittäin katselemassa luonnon yksityiskohtia. Lumoudun täysin kesäaamuina kastepisaroiden smaragdinvihreistä, punaisista, ultramariininsinisistä, keltaisista, violeteistä välkähdyksistä ja hangen timanteista, koiranputken kukkapitsistä. Kun työskentelen, olen sisällä teoksessani. En huomaa ympäristöäni enkä ajan kulumista.”      Sirpa Hammar 

Molemmat taiteilijat toivovat ilahduttavansa katsojaa teoksillaan.

 

Heinolan taidemuseo

Kauppakatu 4

18100 Heinola

avoinna ti, to-su klo 11-16, ke 11-18

pääsyliput: 5/4 €, museokortti, alle 18-v. ilmaiseksi

Kategoria: