Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
30.12.2019

Liikuntarakentamista katsotaan Heinolassa kokonaispakettina

Heinolan uuden lukion liikuntahalli

Kuvassa 3D-malli lukion liikuntasalista. Liiku kolmiulotteisen mallin sisällä ja katso miltä lukiorakennuksen tilat näyttävät!

Heinolaan on lähivuosina valmistumassa kolme suurta monitoimitalohanketta. Sinilähde-taloa ja uutta lukiota rakennetaan jo, ja Kailas-talo on erikoissuunnitteluvaiheessa. Kaikkien uusien koulurakennusten tilaratkaisu on joustava ja muunneltavissa monipuolisesti myös harrastustoimintaan. Kaupungin liikuntatilojen näkökulmasta uusien koulujen rakentaminen on suuri parannus.

Liikunnan palvelupäällikkö Maria Kaikkonen pitää tärkeänä, että kaikille lapsille pystytään tarjoamaan lähiliikuntapaikka.

- Uuden monitoimitalojen kokonaisuuden avulla lapsille pystytään tarjoamaan harrastusajat kohtuullisempaan aikaan. Lisäksi on tärkeää, että salit ovat riittävän isot, jotta eri peleihin on riittävät turva-alueet. Tämän avulla harrastaminen on turvallisempaa, Kaikkonen muistuttaa.

 

Seurat mukana suunnittelussa

Laajasta päiväkoti- ja koulurakennusten investointiohjelmasta päätettiin kokonaisuutena muutama vuosi sitten. Sen ansiosta myös uusien koulurakennusten liikuntatilojen suunnittelussa on pystytty katsomaan kokonaisuutta ja profiloimaan ne erilaisiksi. Koulujen yhteyteen rakennetaankin erityyppisiä liikunta- ja monikäyttötiloja niin, että pystytään tarjoamaan mahdollisimman laaja harrastevalikoima.

Tiloja on suunniteltu yhteistyössä urheiluseurojen kanssa, jotta niiden ilta- ja viikonloppukäyttö on sujuvaa. Seurat voivat esimerkiksi säilyttää tavaroita yhteisissä varastoissa. Myös kulkeminen on mietitty niin, että tapahtumissa voidaan hyödyntää oheistiloja.

 

Lukiosta kaupunkilaisten yhteinen ja avoin talo

Entisen Seminaarin koulun tontille nousevaan lukiorakennukseen tulee iso, koripallon kilpailutoimintaan mitoitettu ja varusteltu liikuntasali. Salin parkettilattia sopii muihinkin palloilulajeihin ja tanssiin.

Siirtokatsomoon tulee yli 300 istumapaikkaa. Tila voidaan myös jakaa kahteen yhtä suureen osaan laskeutuvalla jakoverholla. Ilta- ja viikonlopputapahtumissa ovat käytössä aulatilat, kioskit ja niin sanottu kansalaiskeittiö. Kiinteistöön tulee tilat myös kaupungin nuorisopalveluille.

Lukion arkkitehtuurikilpailun voittajatyö Notski valittiin pitkälti sillä perusteella, että sen tilaratkaisut olivat monikäyttöisimpiä. Liikuntatilojen lisäksi myös musiikki- ja kuvataidetiloissa on huomioitu sekä päivä- että iltakäyttö: esimerkiksi musiikkiluokan voi jakaa siirrettävällä seinällä kahteen osaan, joista toiseen pääsee suoraan omasta ulko-ovesta.

 

Kailaaseen kunnon tilat salibandylle

Uudet alakoulu- ja päiväkotirakennukset nousevat keskustaan (Kailas-talo) ja Myllyojalle (Sinilähde-talo).

Kailas-talon myötä Heinolan kaupunki saa ensimmäisen täysimittaisen salibandykentän. Reilun tuhannen neliön liikuntasaliin tulee muovialusta, joten se palvelee pääosin eri liikuntalajeja kuin lukion sali. 275 hengen katsomon ansiosta tilassa voidaan järjestää näytöksiä ja salibandyotteluita.

Sinilähde-taloon tulee pienempi liikuntasali ja monitoimitila, jossa on mm. hyppymonttu telinevoimistelijoille.  Salissa on täysimittainen koripallokenttä, mutta suoja-alueiden puolesta kenttä ei riitä SM-sarjatason peleihin.

  

Myös ulkoalueita kehitetään

Sinilähde-talon pihalle puolestaan rakennetaan suunnilleen puolikkaan jalkapallokentän kokoinen pesäpallokenttä. Sen kenttämateriaalina on hiekkatäytteinen tekonurmi – erotuksena urheilupuiston kentän stadionnurmesta, jossa on kumirouhetta. 

Vuonna 2020 urheilupuistoon tulee lisäksi uusi kaukalo ja kuntoilupiste, ja Jyrängönvirran rannalta rakennetaan Harjupaviljongille vievät liikunta- ja näköalaportaat.

Kailas-talon pihasuunnitelma 

Kuva: Alakoulu- ja päiväkotirakennusten pihasuunnitelmissa on satsattu ulkoliikunta-alueisiin ja kiipeilypaikkoihin. Yllä Kailas-talon ja alla Sinilähde-talon pihasuunnitelmaa.

Sinilähdetalon pihasuunnitelma

Heinola on valittu kolmen parhaan joukkoon Suomen liikkuvin kunta 2019 –palkinnon saajaksi. Tämä kirjoitus on osa juttusarjaa, jossa esittelemme liikkumisen edistämiseksi Heinolassa tehtyä työtä. Lue myös aikaisemmin julkaistut jutut:

Lisätiedot:
Liikunnan palvelupäällikkö
Maria Kaikkonen
puh. 044 797 8570
etunimi.sukunimi(at)heinola.fi

Kategoria: Rakentaminen Liikunta