Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
21.12.2019

Liikuntapöllön liikuntakortit leikittävät päiväkotilapsia Heinolassa

Liikuntapöllön liikuntakortit

Heinolan kaupungin liikuntapalveluiden kehittämät Liikuntapöllön liikuntakortit aktivoivat lapsia liikunnallisiin leikkeihin. Varhaiskasvatusyksiköt ottivat liikuntakortit käyttöön joulukuussa 2019. 

Kukin Jyränkölän mediapajan kuvittamista 20 erilaisesta kortista esittelee yhden hauskan leikin, kuten Hirvenmetsästys, Liikkuvat värit tai vaikkapa Vessanpönttöhippa – katso hauskan leikin säännöt ylläolevasta kuvasta!

Varhaiskasvatuksessa panostetaan liikkumisen lisäämiseen muutenkin. Vaikka Heinolan päiväkodeissa on isot pihat ja hyvät lähiliikuntapaikat, sen lisäksi jokainen varhaiskasvatusryhmä koko kaupungissa on myös sitoutunut Pihasta pois –päivään eli käymään retkellä kerran viikossa. Lasten ja perheiden liikunnan hanketyöntekijä jalkautuu kentälle esimerkiksi päiväkotien toiminnallisissa vanhempainilloissa.

Kouluissa liikettä lisätään sekä oppi- entä välitunteihin

Varhaiskasvatuksessa jokaisella alueella on oma liikuntavastaava ja kouluissa samaan tapaan hyvinvointivastaavat. He kehittävät aktiivista arkea, jakavat tietoa ja pitävät liikunta-asiaa esillä yksiköissä. Välituntiliikuttajat puolestaan ovat koululaisia, jotka ideoivat ja ohjaavat liikettä lisääviä pelejä ja leikkejä välitunneille. Välituntiliikuttajat ovat saaneet koulutuksen vertaisohjaajana toimimiseen.

Oppilashuolto, kaupungin nuoriso- ja liikuntapalvelut sekä seurakunta järjestävät yhteistyössä pistetoimintaa osana koulupäivää. Matalan kynnyksen toiminta voi olla vaikkapa liikkumista tai kädentaitoja, ja sillä pyritään aktivoimaan erityisesti niitä oppilaita, jotka ovat välitunneilla yksin tai vailla tekemistä.

Liikettä on lisätty myös itse oppitunteihin. Oppilaiden istumisjaksoja katkaistaan esimerkiksi taukojumpalla tai toiminnallisilla opetusmenetelmillä.

Koulut järjestävät vuosittain useampia yhteisiä liikuntatapahtumia, esimerkiksi koulujen välisiä salibandy- tai koripalloturnauksia, joihin jokaisella lapsella on halutessaan mahdollisuus osallistua. Parhaimmillaan koripalloturnauksiin onkin osallistunut yli puolet kunnan oppilaista. Paikalliset urheiluseurat ovat ovat olleet mukana järjestämässä näitä tapahtumia.

Liikunnan palvelupäällikkö Maria Kaikkosen mukaan seuratoiminta on Heinolassa erittäin monipuolinen ja aktiivinen.

- Seurat ovat aktiivisesti mukana vaikuttamassa liikuntapalveluiden kehittämiseen ja lähtevät myös hyvin mukaan tapahtumiin. Esimerkiksi Hobby-harrastemessuilla oli mukana 50 järjestöä, mikä on kaupungin kokoon nähden todella hyvä lukema, Kaikkonen kiittelee.

Moniammatillinen verkosto madaltaa liikkumisen kynnystä

Heinolassa keväällä 2018 luotu laaja moniammatillisen yhteistyön malli takaa sen, että lapsia ja koululaisia aktivoidaan monin tavoin. Moniammatillisen verkoston avulla pyritään tavoittamaan vähän liikkuvat kuntalaiset ja tarjoamaan tietoa liikuntamahdollisuuksista.

Käytännössä palveluverkosto toimii niin, että jokainen asiantuntija, oli hän sitten kasvatuksen, terveydenhoidon tai muu lasten parissa toimiva ammattilainen, pystyy yhtä lailla ohjaamaan lasta tai nuorta juuri hänelle sopivan harrasteen pariin. Vaikkapa kouluterveydenhoitaja tai sosiaalityöntekijä voi yhtä lailla jakaa asiakkaalle esimerkiksi harrastepassin, jolla pääsee maksutta uimaan.

Asiantuntijoiden käyttöön on koottu tietoa Heinolan harrastetarjonnasta mahdollisimman laajasti Lasten ja perheiden liikunta -verkkosivulle sekä vuosittain julkaistavaan painettuun Minun harrastukseni –vihkoon.

Heinola on valittu kolmen parhaan joukkoon Suomen liikkuvin kunta 2019 –palkinnon saajaksi. Tämä kirjoitus on osa juttusarjaa, jossa esittelemme liikkumisen edistämiseksi Heinolassa tehtyä työtä. Lue myös aikaisemmin julkaistut jutut:

Lisätiedot:
Liikunnan palvelupäällikkö
Maria Kaikkonen
puh. 044 797 8570
etunimi.sukunimi(at)heinola.fi

 

Kategoria: Opetus ja koulutus Varhaiskasvatus Nuoriso Liikunta