Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|

Lasten huoltajuus

Lapsen vanhemmat, jotka lapsen syntyessä ovat avioliitossa keskenään, tulevat lain perusteella suoraan lapsensa huoltajiksi.

Jos vanhemmat eivät lapsen syntyessä ole avioliitossa keskenään, on äiti yksin lapsensa huoltaja. Vanhemmat, jotka eivät ole keskenään avioliitossa, voivat sopia lapsen huollon uskomisesta molemmille vanhemmille.

Kunnan sosiaaliviranomainen/lastenvalvoja vahvistaa vanhempien tekemän sopimuksen lapsen huollosta. Ennen kuin huoltoa koskevan sopimuksen vahvistamista tulee isyys olla vahvistettu.

Jos toinen vanhemmista on yksin lapsensa huoltaja ja vanhemmat menevät keskenään avioliittoon, tulevat he molemmat lapsensa huoltajiksi.

Jos vanhemmat eivät pääse lapsen henkilökohtaisten asioiden hoitoon liittyvistä kysymyksistä sopimukseen, tulee ratkaisua haluavan/haluavien vanhempien hakea päätöstä käräjäoikeudelta.

Huoltosopimukset laaditaan heinolalaisten lasten osalta Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän perheoikeudellisten palveluiden yksikössä. Lastenvalvojien yhteystiedot PHHYKY:ssä.