Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
26.11.2019

Lämmityskausi käynnissä – huomioithan naapurisi käyttäessäsi tulisijaa

Ympäristönsuojeluun on tullut yhteydenottoja savuhaitoista, jotka liittyvät tulisijojen käyttöön. Ympäristötoimi haluaa muistuttaa, että lämmityslaitteiden käytössä on huomioitava Heinolan kaupungin ympäristönsuojelumääräykset sekä Päijät-Hämeen jätelautakunnan alueen jätehuoltomääräykset.

Heinolan kaupungin ympäristönsuojelumääräyksien 16 §:n mukaan tuoreen tai märän puun poltto on kielletty. Kiinteistökohtaisissa lämmityskattiloissa ja muissa tulipesissä ei saa polttaa jätteitä eikä muita sellaisia aineita, joiden palaessa syntyy nokea, hajua, viihtyvyyshaittaa tai muuta ympäristön pilaantumista. Tällaisia aineita ovat mm. kyllästetty, maalattu tai lakattu puutavara sekä lastulevy, vaneri, liimapuu ja muovit.

Myös puun kitupoltto on kielletty. Polttolaitteet tulee säätää, käyttää ja huoltaa siten, ettei poltosta aiheudu haittaa terveydelle tai yleiselle viihtyvyydelle. Polttolaitteen käytössä on varmistettava, että tulisija saa riittävästi paloilmaa.

Päijät-Hämeen jätelautakunnan alueen jätehuoltomääräyksien 13 §:n mukaan jätteiden hävittäminen polttamalla on kielletty. Kiinteistön tulipesissä saa polttaa lämmityksen yhteydessä kuivaa käsittelemätöntä puujätettä, risuja ja oksia sekä vähäisiä määriä paperia ja pahvia sytykkeenä. Polttaminen ei saa aiheuttaa naapurustolle savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa.

Lyhyesti:

  • Käytä tulisijoissa vain kuivaa puuta.
  • Anna palamiselle riittävästi happea.
  • Täytä tulipesä puolilleen, isoimmat puut alimmaiseksi ja sytytä pinon päältä, mikäli se on mahdollista.

Puuta polta oikein -esite (pdf)

Lisätietoja:
Ympäristötoimisto
puh. 0500 918 589
ymparisto(at)heinola.fi

Kategoria: Ympäristö