Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
05.06.2019

Lääninkivalteri Aschanin talo museokohteena 30 vuotta

Lääninkivalteri Aschanin talo

Juhlavuoden kunniaksi Kivalterin taloon on tehty monen moista uutta. Päärakennuksen tunnelma täydentyy juhlavalmisteluilla ja niihin liittyvällä tarinalla. Jokainen huone on saanut hieman lisäväritystä.

Väentuvan nurkkaan on rakennettu pieni museopuoti. Tuotteiden valmistuksen on toteuttanut Heinolan kaupungin työllisyyspalveluiden kuntouttavan työtoiminnan ILONA-ryhmä. Myynnissä on Kivalterin koipikylpysuolaa, Mamsellin pyykkietikkaa, Fröökynän käsisuopaa, pussukoita, pesulappuja ja kukkien ynnä yrttien siemeniä.

Pehr Kalmin kasvitietoutta esillä

Väentupaan saatiin myös pieni näyttely Pehr Kalmista (1716-1779). Kivalterin talon kasvimaa ja yrttitarha on laadittu Kalmin esittelemien ihanteiden mukaiseksi. Näyttelyn tietoaineisto on koottu Svenska kulturfondenin rahoittamissa hankkeissa Pehr Kalms växtkunskap ja Pehr Kalms växtkaravan. Tekijät: Aaja Peura, Maria Lehtonen ja Maarit Heinonen.

Kalm toimi Turun akatemian ensimmäisenä professorina. Toimelias Kalm pyrki virassaan edistämään hyödyn aikakauden pyrkimyksiä kansakunnan talouden kohottamiseksi ja ehti toimimaan pappinakin. Kalmin tunnetuimmat saavutukset liittyvät hänen matkoihinsa. Niistä merkittävin oli 1747 - 1751 matka Pohjois-Amerikkaan, jonka kuvaus käännettiin saksaksi, englanniksi ja hollanniksi.

Kalmin johdolla julkaistiin akateemisia väitöksiä kaikkiaan 146 kappaletta, ja niistä osa oli ajan tavan mukaan hänen itsensä kirjoittamia. Varsin runsaasti kuvattiin Suomen eri kaupunkeja ja maakuntia. Myös paremman metsänhoidon tarpeellisuudesta, yrttitarhojen perustamisesta, kotimaisista kahvinkorvikkeista, eläinten sairauksista ja rikkaruohojen hyötykäytöstä kirjoitettiin. Pysyvästi Kalmin nimi elää amerikkalaisessa kanervakasvisuvussa, jonka Linné nimesi hänen kunniakseen Kalmiaksi.

Kesän aikana talossa myös tapahtuu:

  • 5.6. Puutarhapäivä: Puutarhahaikupaja klo 11-13 Katja Tammisen johdolla, puutarhuri Olavi Rainio tavattavissa klo 16-18, taimia ja siemeniä myynnissä
  • 10.7. Suomen Kuvataiteen päivä –maalaustapahtuma yhdessä Heinolan kuvataiteilijat ry:n kanssa
  • 27.7. Kivalterin juhlat: ohjelmaa pitkin päivää, mm. liitupiipun valmistusnäytös
  • 24.8. Heinola 180 vuotta -juhla
  • Lasten opastukset nti Adele Hiirulaisen johdolla tiistaisin heinäkuussa klo 11
  • Puutarhamietiskelyä FM Henna Paasosen johdolla 12.6., 19.6., 1.8. ja 7.8. klo 16 -17

Tapahtumiin on vapaa pääsy.

 

Puutarhamietiskelystä

Viherympäristön elvyttävä käyttö juontaa vuosituhansien taakse: Muinaisessa Egyptissä määrättiin rauhoittavia puutarhakävelyitä mieleltään järkkyneelle hoviväelle. 1700-luvun Euroopassa uskottiin puistojen tuomien esteettisten elämysten sivistävän kaupunkilaisia ja lievittävän kaupunkielämän aiheuttamaa henkistä rappiota.

Kivalterin talolla pidettävien leikkimielisten luontoyhteysharjoitusten tarkoituksena on auttaa tuntemaan ja kunnioittamaan luontoa puutarhassa koettujen omakohtaisten elämysten kautta. Harjoitukset antavan tilaisuuden hiljentyä ja elpyä puutarhan äärellä.

Hiljaisuuden merkitykseen on herätty vasta äskettäin. Voidakseen hyvin ja ollakseen tasapainoinen ihminen tarvitsee hiljaisuutta ja mahdollisuutta hiljentymiseen. Hiljaisuudesta ja pysähtymisestä on nykyaikana tullut katoava ja arvostettu luonnonvara. Me kaikki altistumme melusaasteelle, stressille ja informaatiotulvalle, joista meidän on päästävä irti taataksemme hyvinvointimme.

Ihminen rentoutuu ja virkistyy miellyttäväksi kokemassaan ympäristössä, vaikka se ei olisikaan täysin hiljainen. Kivalterin talon puutarhamietiskelyssä hiljaisuuden illuusio voidaan luoda sulkemalla puutarha omaksi maailmakseen, jolloin siellä olija voi sulkea häiriötekijät ulkopuolelle ja keskittyä aistimaansa. Keskittyminen mahdollistaa hiljentymisen ja mietiskelyn, jotka edistävät elpymistä.

 

Lisätietoja:

Sirpa Juuti, amanuenssi 050 3221179

Terhi Pietiläinen, museonjohtaja 044 5871469

Kategoria: Museot