Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|

Koronavirus: vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin

Tälle sivulle on koottu vastauksia Heinolan kaupungilta koronaviruksesta kysyttyihin kysymyksiin.

Hoitoon hakeutuminen koronavirusepäilyssä (julkaistu 24.3.)

Hoitoon hakeutuminen (PHHYKY)

Kysymykset ja vastaukset

Kouluruoka (lisätty 7.4.)

Kysymys: Miksi Heinolassa on vain kuusi kouluruuan noutopistettä?

Vastaus: Pyrimme tarjoamaan maantieteellisesti mahdollisimman kattavan jakelupisteverkoston etelästä pohjoiseen. Jakelupisteiden valintaan vaikutti se, missä päiväkodeissa on keittiöhenkilökuntaa ja tarpeeksi kylmäsäilytystiloja. (Hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja 7.4.)

Kysymys: Miksei noutoruoka tarjota eineksinä ja useamman päivän ruuat kerralla?

Vastaus: Valmisruokien saanti on haasteellista. Tällä hetkellä on aivan mahdotonta sanoa, milloin sitä saa ja milloin toimituksessa on pelkkä tyhjä rivi. Emme kykene korvaamaan valmisaterioita omana tuotantona,   jos yllättäen toimituksesta puuttuukin tilattu tuote. Myös elintarviketeollisuus on poikkeustilassa ja laitosten toiminta ei ole normaalitasolla. Isompien annosten säilytykseen ei ole kaupungilla tarpeeksi kylmäsäilytystiloja. (Ruokapalvelupäällikkö Elsi Lääveri 7.4.)

Kysymys: Miksei noutoruuan sijasta voisi saada lahjakorttia tai rahaa?

Vastaus: Kaupungilla on hyvät sopimukset toimittajien kanssa. Ruoka-annoksen ainesten kustannukset ovat kaupungille keskimäärin alle euron per annos, eli oppilaan saama kustannuskorvaus olisi 20 euron luokkaa kuukaudessa. Tällä hinnalla tuskin vähittäisruokakaupasta saa näin kattavaa lounasta kuin se jakeluruokana nyt on mahdollista. Rahan saajan mahdolliset verotukselliset tekijät tulisivat tässä tilanteessa myös huomioitavaksi. (Pirjo Hepo-oja ja Elsi Lääveri 7.4.)

Tästä kohdasta on 8.4. poistettu paikkansapitämätön lause, joka koski tarveharkintaa ja sosiaalista tukea. (Sosiaali- ja terveysjohtaja Pirjo Manninen 8.4.)

Kysymys: Miksei ruokia voi valmistaa kerralla monen päivän tarpeiksi?

Vastaus: Heinolan kaupungin kaikki valmistuskeittiöt toimivat pääosin kuumavalmistuskeittiönä. Meillä ei ole jäähdytyslaitteita isoon jäähdytettävään ruoanvalmistuksen määrään.

Jäähdytettävä ruoka tulee jäähdyttää 4 tunnissa vähintään +6-asteiseksi. Siihen ei jääkaappien tai kylmiöiden teho riitä. Terveystoimen tuotantokeittiö valmistaa hoivapalvelujen ateriat ja keittiön valmistuskapasiteetti on täynnä. (Ruokapalvelupäällikkö Elsi Lääveri 7.4.)

Kysymys: Miksi kunnat ovat päätyneet keskenään erilaisiin käytäntöihin?

Vastaus: Valtioneuvoston 20.3.2020 antaman asetuksen mukaan kouluateria ”on järjestettävä ainakin lähiopetuksessa oleville oppilaille ja mahdollisuuksien mukaan myös muille oppilaille”.

Ministeriöltä ei tullut suositusta tai ohjeistusta siitä, miten ruokailu tulisi järjestää, jos kaupunki sen haluaa tehdä. Ne kaupungit, jotka kouluruoan tarjoavat, pyrkivät kaikki varmasti miettimään, miten tarjoilu sujuisi parhaiten ottaen huomioon kaupungin ruokapalveluiden mahdollisuudet ja laitteistot. Kaikki kaupungit varmasti pyrkivät tarjoamaan parhaalla mahdollisella tavalla koululounaan niin tasapuolisesti kuin se on mahdollista. (Hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja 7.4.)

Kysymys: Voidaanko kouluruuan käytäntöjä vielä muuttaa?

Vastaus: Pyrimme kehittämään toimintaa palautteen myötä. Paljon kiitostakin on tullut. Seuraavaksi avaamme Lusiin yhden uuden jakelupisteen pääsiäisen jälkeen.  (Hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja 7.4.)

Muut aiheet

Kysymys: Mitä teen, kun olen palannut oireettomana ulkomailta ja suositellaan, että olen 2 viikkoa poissa työpaikalta?

Vastaus: Jos olet oireeton, neuvottele työnantajan kanssa toimista. Oireettomalle henkilölle ei voida kirjoittaa sairauslomatodistusta. Oireetonta henkilöä ilman tiedettyä altistusta COVID19-posiitiiviselle henkilölle ei voida määrätä karanteeniin kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin toimesta. (Ylilääkäri Juha Saarenpää 16.3.)

Kysymys: Jos perheessä sairastaa lapsi tai puoliso, voiko terve perheenjäsen mennä töihin?

Vastaus: Toistaiseksi ohjeiden mukaan vain oireellinen jää kotiin. Oireeton työntekijä menee töihin. (Sosiaali- ja terveysjohtaja Pirjo Manninen 17.3.)

Kysymys: Lapsi tarvitsee hoito- tai iltapäivätoimintaa koulun jälkeen. Onnistuuko tämä?

Vastaus: Järjestämme maksullista iltapäivätoimintaa 1.-2. -luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille Tommola-talossa, jotka muutenkin ovat lähiopetuksessa. Iltapäivätoimintaan tulee ilmoittautua. (Hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja 17.3.)

Kysymys: Miten tuetaan nuorten jaksamista? Missä tarjotaan nuorille turvallinen paikka?

Vastaus: Nuoret kohdataan esim. Pleissillä erikseen sovittuina aikoina. Skeittihallille voi nuoret myös mennä. Yläkoulun ja alakoulun nuoriso-ohjaajat tekevät parhaillaan suunnitelmaa, kuinka kohdata nuoria verkossa tai pienissä ryhmissä Pleissillä. Koulujen oppilas- ja opiskelijahuolto toimii normaalisti. (Virikkeellisen elämän palvelualuejohtaja Anne Hottola 17.3.)

Kysymys: Koen elämäntilanteen koronaviruksen johdosta ahdistavaksi. Mistä saan apua?

Vastaus: Tukea koronaviruksen aiheuttaman huolen ja epävarmuuden sietämiseen löytyy mm. sähköisenä Terveyskylästä. Heinolan seurakunnan puhelinpäivystyksessä papit vastaavat puheluihin joka päivä klo 9-17. Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111.

Kysymys: Onko mahdollista saada rahoja takaisin ostetuista uimahalli- tai kuntosalikerroista?

Vastaus: Pääsääntöisesti uimahalli- ja kuntosalikorttien voimassaoloaikaa jatketaan. Tietoa tarkennetaan myöhemmin. (Liikunnan palvelupäällikkö Maria Kaikkonen 17.3.)

Kysymys: Onko päivähoitomaksuista mahdollista saada palautusta, jos lapsi on kotihoidossa pandemian ajan?

Vastaus: Kaupunginjohtaja teki tästä asiasta päätöksen 24.3.

Kysymys: Kuinka haen toimeentulotukea ja mistä?

Vastaus: Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta, joka on vastuussa sen myöntämisestä ja maksamisesta. Täydentävää ja/ tai ehkäisevää toimeentulotukea haetaan ensisijaisesti sähköisellä hakulomakkeella (www.kela.fi/toimeentulotuki) Perustoimeentulotuki on viimesijainen tuki, ja sen määrään vaikuttavat kaikki perheen käytössä olevat tulot ja varat. Tuloiksi lasketaan myös muut sosiaalietuudet.

Kunta tekee päätöksen täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta, joita perustoimeentulotuen asiakas voi tarvita. Jotta täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää, tulee olla voimassa oleva perustoimeentulotukipäätös Kelasta.

Täydentävä toimeentulotuki on tarkoitettu hakijan tai tämän perheen erityisistä olosuhteista aiheutuviin menoihin. Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää perustelluista syistä tarpeen mukaan. Ehkäisevää toimeentulotukea voi saada esim. asumisen turvaamiseksi sekä lieventämään ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä johtuvia vaikeuksia.

Toimeentulotuen myöntää se kunta, jonka alueella hakija tai tämän perhe vakinaisesti oleskelee. 

Voit hakea täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea myös Kelasta perustoimeentulotuen hakemisen yhteydessä: Kela siirtää täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotulohakemuksen kunnan käsiteltäväksi.

Lisätietoja tarvittaessa puhelimitse: Puh. 044 7692 988/ sosiaalipalveluiden palveluohjaus (Sosiaalipalvelujohtaja Eija Leino, 17.3.)

Kysymys: Miksi päiväkodit pidetään auki?

Vastaus: Haluamme poikkeuksellisessa tilanteessa mahdollistaa vanhempien etätyöskentelyn. Mikäli varhaiskasvatuksen yksiköt suljetaan, siirtyy hoitovastuu todennäköisesti isovanhemmille, jotka ovat suuressa riskiryhmässä. (Opetusministeri Li Andersson 18.3.)

Kysymys: Onko etäopetuksessa olevien oppilaiden mahdollisuus saada kouluruokaa?

Kouluruoan noutomahdollisuus etukäteen ilmoittautuneille oppilaille järjestetään Kettukallion päiväkodilla, Tommola-talossa, Kailas-talossa, Kurpanharjun päiväkodissa ja Vierumäen koulukeittiössä 26.3. alkaen. Ilmoittautuminen kouluruoan noutoon tehdään Wilman kautta koulun rehtorille ti 24.3. klo 16.00 mennessä. (Koulutusjohtaja Pia Helander 23.3.)

Esiopetusikäisten lasten on mahdollisuus noutaa lounas ennakkoilmoituksella pe 27.3. alkaen. Lounas noudetaan samoista toimipisteistä kuin koululaiset. Sitovat ennakkoilmoittautumiset tulee tehdä Wilman kautta ke 25.3. klo 16.00 mennessä. (Varhaiskasvatusjohtaja Päivi Salminen)

Kysymys: Voivatko lapset/nuoret tavata toisia lapsia/nuoria? Saavatko lapset/nuoret mennä toisten kotiin?

Vastaus: Lasten ja nuorten on hyvä tavata toisiaan, mutta ulkona turvavälin päässä toisistaan. Olisi myös hyvä, että kaveripiiri pysyisi mahdollisimman samana, eikä porukka vaihtuisi päivittäin. Ei ole suositeltavaa, että lapset ja nuoret kokoontuisivat toisten kotona. (Kysy Koronasta / YLE 17.3. klo 18-20.30 / Hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja)

Kysymys: Miten turvataan liikkuminen ja harrastaminen?

Ulkoliikunta on mahdollista ja suositeltavaa turvavälit huomioiden. Sisäliikunta on mahdollista etäyhteyksillä. (Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen 18.3.)

Kysymys: Voiko oireeton omainen palata ulkomaanmatkalta kotiimme, kun minulla on perussairauksia? Mitä pitää ottaa huomioon?

Voi palata normaalisti kotiin ja siellä hallituksen suosittelemissa karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vrk. Kun asutaan samassa taloudessa, on lähikontaktia aika hankala välttää.

Kotona kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat:

 • Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut
 • Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
 • Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä. Voi olla myös hyvä idea, että kaikilla perheenjäsenillä on omat käsipyyhkeet.
 • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
 • Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, pysy kotona. 
 • Vältä kättelyä.
 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
 • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Ulkona liikkuessasi pidä vähintään metrin etäisyys muihin ja vältä tarpeetonta oleilua julkisilla paikoilla
 • Älä osallistu ryhmäharrastuksiin, tapahtumiin tai yli 10 hengen tilaisuuksiin.
 • Tee etätöitä mahdollisuuksien mukaan.
 • Älä vieraile sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona. (Tartuntatautihoitaja, terveydenhoitaja Sara Sallila 19.3.) 


Kysymys: Onko ikäihmisten mahdollista saada Heinolassa apua esim. kaupassakäyntiin?

Heinolan kaupunki järjestää kauppa- ja apteekkiapua niille, jotka eivät pärjää muuten. Erityisesti tämä koskee yli 70-vuotiaita, jotka asuvat kaukana palveluista, jotka ovat karanteenissa tai sitä vastaavissa olosuhteissa sekä muille henkilöille ja lapsiperheille, jotka eivät tässä muuttuneessa tilanteessa koe pärjäävänsä.

 • Yli 65-vuotias, ota yhteyttä Ikääntyneiden palveluneuvontaan, puh. 044 769 4242 ma, ti, to, pe klo 9-13 ja ke 9-14.
 • Työikäinen tai lapsiperhe, ota yhteyttä Sosiaalipalveluiden palveluohjaukseen, puh. 044 7692 988, ma-pe klo 9-15.

Palveluneuvonnassa/ palveluohjauksessa tehdyn tilannearvion jälkeen asiakas ohjataan tarvittaessa arkiapu –palvelun piiriin. Ensisijaisesti kuntalaisia ohjataan paikallisten toimijoiden palveluiden piiriin, jotka ovat tässä poikkeustilanteessa lisääntyneet esim. kauppojen kotiinkuljetuspalvelu. Myös kaupungin kotihoidon asiakkaat maksavat kauppapalvelusta itse, paikallisen kauppiaan huolehtiessa.

(Kaupungin päätös 24.3.)


Kysymys: Miksi yli 70-vuotiaiden kulkua/asiointia yritetään rajoittaa?

Vastaus: Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

Hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä, lähde: Valtioneuvoston tiedote 140/2020. (Palvelupäällikkö Marjatta Lahti 19.3.2020)

Kysymys: Koronavirustauti ahdistaa. Mistä saan apua?

Vastaus 1: Koronapandemia aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Heinolan kaupungin psyykkisen tuen puhelinpäivystykseen voi ottaa yhteyttä, jos koronaepidemian aiheuttamat poikkeusolot mietityttävät ja ahdistavat. Puhelinnumerossa vastaavat Heinolan kaupungin terveysneuvontapalveluiden työntekijät. Puhelinpäivystys on avoinna arkipäivisin ma-pe klo 12–14, numerossa 044 797 7001. (Palvelupäällikkö Sari Kymenvirta 27.3.2020)

Vastaus 2: Tukea ja apua on monipuolisesti saatavilla. Lisätietoja löytyy Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä sivuilta (terveyspalvelujen asiantuntija Minna Tuuri 20.3.2020)

Kysymys: Uskaltaako terveyskeskukseen mennä nyt, jos kuuluu riskiryhmään?

Vastaus: Oireettomat riskiryhmiin kuuluvat henkilöt voivat käydä perussairaudenhoitoon kuuluvilla käynneillä terveyskeskuksessa normaalisti. Kiireettömät käynnit voi siirtää myöhempään ajankohtaan soittamalla terveyskeskukseen 03 849 4388. (hoitotyön palvelupäällikkö Marja-Liisa Kanerva 20.3.2020)

Kysymys: Voiko lapsen hoitoaikaa muuttaa saman viikon aikana, koska työvuorot muuttuvat?

Vastaus: TietoEdu-hoitoaikasovelluksessa otetaan lukitusaika takaisin käyttöön. Lukitusajan jälkeen tulevista muutoksista tulee sopia erikseen päiväkodin johtajan kanssa. (Varhaiskasvatusjohtaja Päivi Salminen 9.4.2020)

Kysymys: Miten hallituksen perjantaina 20.3. antama uusi linjaus 1.-3.- luokkalaisten lähiopetuksesta toteutetaan?

Vastaus: Vielä maanantaina 23.3. Heinolassa koululaisten lähiopetus järjestetään keskiviikkona 18.3. käynnistyneen mallin mukaan. Maanantain aikana vanhempiin otetaan uudelleen yhteyttä ja tiedustellaan halukkuutta lähiopetukseen. (Hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja 20.3.2020)

Kysymys: Saako terveyskeskuksen laskuihin lykkäystä ilman lisäkuluja?

Vastaus: Eräpäivänsiirtoasioissa yhteys myyntireskontranhoitaja Sari Uskiin, p. 044 587 1458. (Heli Hakokivi 20.3.2020)

Kysymys: Ketkä kuuluvat THL:n määrittämiin riskiryhmiin?

Vastaus: Julkisuudessa on ollut esillä ristiriitaista tietoa siitä, ketkä kuuluvat THL:n määrittämiin riskiryhmiin. THL:n sivuilla nyt ajantasainen virallinen lista vakavan koronavirustaudin riskiryhmistä, ja sitä noudatetaan. Tärkeää on huomata, että riskiryhmiä ovat paitsi yli 70-vuotiaat, myös vaikeita perussairauksia sairastavat nuoremmat ihmiset.(Johtava ylilääkäri Kirsi Timonen 23.3.2020)

Kysymys: Miksei kirjastossa anneta kirjakasseja ovelta, nyt kun kouluruokaakin voi noutaa kouluilta?

Vastaus: Toistaiseksi Heinolan kirjasto ei lainaa aineistoa vaan noudattaa AVI:n ohjeistusta muiden Lastu-kirjastojen kanssa. (Kirjastopalvelujohtaja Liisa Häyrinen 30.3.2020)

Kysymys: Sisältyykö koronavirustaudin hoito maksamaani vuosimaksuun?

Koronaviruksen vuoksi annettavat tutkimukset, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet ovat Tartuntatautilain (583/86) perusteella maksuttomia hoitoon hakeutuneelle kuntalaiselle. Tutkimuksen, hoidon ja lääkkeiden lisäksi myös sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn eristäminen on maksutonta.

Käynti Phhykyn infektiopoliklinikalla on potilaalle maksuton siinäkin tapauksessa, että COVID 19 -testiin ohjatun potilaan testitulos osoittautuu negatiiviseksi. Näissä tapauksissa hoidon maksaa asiakkaan kotikunta. Infektiopoliklinikalle voi hakeutua hoitoon vasta sen jälkeen, kun Päivystysavun numerosta 116117 on saatu ohjeistus hoitoonhakeutumisesta. (Johtava ylilääkäri Kirsi Timonen 30.3.2020)

Toteutetaanko lasten ja nuorten kesäleirit?

Nuorisopalvelujen kesäleirien osalta toimitaan ministeriön linjausten mukaisesti. Mikäli kesäleirit eivät toteudu, palautetaan maksettujen leirien rahat takaisin. (Virikkeellisen elämän palvelualuejohta Anne Hottola 31.3.2020)

Kysymys: Haluaisin lisätietoa kauppaostosten kotiinkuljetuksista Heinolassa. Onko sitä tarjolla?

Vastaus: Heinolan kaupat tarjoavat kauppaostosten kotiinkuljetusta. He ovat ilmoittaneet palveluistaan lehdissä. Kaupungin Koronasivuilla löytyy linkki palvelujen tarjoajiin, jotka toimittavat kauppaostoksia kotiin. Lisäksi voi soittaa Heinolan kaupungin omaan  palvelunumeroon: Apua Korona arkeen, Arki apu (kauppa-, ateria- ja apteekkiasiointi), puh. ikääntyneiden palveluneuvonta puh 044 769 4242 tai sosiaalipalveluiden palveluohjaus puh 044 769 2988.  Näissä neuvontapuhelimissa kerrotaan eri vaihtoehdoista saada kauppaostoksia kotiin. (Palvelupäällikkö Marjatta Lahti, kotihoito, 6.4.2020)

Kysymys: Kuinka kaupunki tukee yrityksiä poikkeustilanteen aikana?

Vastaus: Kaupunki myöntää harkinnanvaraista tukea yksinyrittäjille 2.000 euron kertakorvauksena. Tukea voidaan myöntää heinolalaisen yrityksen yksityisyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamisen. Näitä ovat esimerkiksi tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja toimistomenot. Yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa ei lueta kustannuksiin. Lisätiedot, hakuehdot ja -ohjeet löytyvät kaikki kootusti sivustolta businessheinola.fi. (Heinolan elinvoimapalvelut julkaisu 16.4.2020)

Kysymyksiä ja vastauksia muiden viranomaisten sivuilla:

THL: Usein kysyttyä koronaviruksesta 

AVI: Usein kysytyt kysymykset

PHHYKY: Tilannekuva Päijät-Hämeessä 

Katso myös

Jatkuvasti päivittyvä koronavirus-tilannekuva: heinola.fi/koronavirus

Puhelinnumerot