Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
12.03.2020

Koronavirus: valtakunnallinen puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa numerossa 0295 535 535

Yski ja aivasta oikein (kuva: THL)

Yleisneuvonta koronaviruksesta:

Uudesta koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Neuvontapuhelimesta saatava yleisneuvonta perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Jos epäilet koronavirustartuntaa:

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän 26. helmikuuta antama ohje koronavirus-epäilyihin liittyen on edelleen voimassa. Jos olet matkustanut epidemia-alueella ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin:

  • Soita aina ensin Päivystysavun numeroon 116 117 tai omaan terveyskeskukseen (Heinolan terveyskeskuksen puhelin 03 849 4388). Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista.
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
     

Suojellaksesi ikääntyneitä ja sairaita koronatartunnalta:

  • Ethän vieraile sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona sairaana tai jos sinulla on edes lieviä flunssaoireita.
  • Erityisen tärkeää on välttää vierailuja, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita ja olet palannut koronaviruksen epidemia-alueelta.
  • Älä vie edes lievästi sairasta lasta kyläilemään isovanhempien luo äläkä pyydä heitä hoitamaan sairasta lasta.
  • Pese kädet huolellisesti saippualla ja runsaalla vedellä heti sisälle tullessasi.
  • Jos epäilet läheiselläsi koronavirustartuntaa, kehota tätä soittamaan heti paikallisen terveyskeskuksen tai sairaalan päivystykseen tai ota puhelu itse. Tietoa saa myös valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta numerosta 0295 535 535. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL seuraa koronavirustilannetta ajankohtaisesti tilannekuvasivuillaan. THL päivittää sinne tuoreimmat tiedot taudin esiintymisestä sekä ohjeet tartuntojen torjumiseksi.

Katso myös:

Kategoria: Terveyspalvelut