Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
01.02.2019

Kolmio ja hopeinen kuu. Kaiju Haanpään tekstiilikollaaseja taidemuseossa

Kaiju Haanpää: Vellamo, 2018, tekstiilikollaasi

KOLMIO JA HOPEINEN KUU, tekstiilikollaaseja

Heinolan taidemuseo 13.2.–24.3.2019

"Valmistuin taidemaalariksi, mutta kangas vei minut mukanaan. Öljyvärin sijaan aloin maalata langoilla ja kankailla. Molemmat tarjoavat ilmaisulle lukemattomia mahdollisuuksia ja heijastavat väriä upeasti. Kautta historian naiset ovat kirjailleet kankain ja langoin arkeaan ja unelmiaan, tarinoita ja tosielämän tapahtumia. Työni asettuvat ehkä pieneksi osaksi tätä jatkumoa.

Tekstiilikollaasi tekniikkana edellyttää pitkäjänteisyyttä ja sitkeyttä. Samalla se kuitenkin tarjoaa intuitiolle ja vapaalle sommittelulle hyvät mahdollisuudet. En tee luonnoksia, vaan kokeilen, muuntelen ja annan värien viedä. Työ rakentuu spontaanisti pala palalta, kerros kerrokselta, muotoaan hakevan ajatuskudelman johdattamana. Lopputulos on joskus itsellekin yllätys. 

Työni lähtökohta voi olla elämäntilanne, tapahtuma, tunnetila, ajatus, uni tai vaikkapa mielikuva. Töiden perussanastoa ovat alitajunnan mukana kulkevat symbolit ja perusmuodot, kuten kolmio ja ympyrä. Ne toistuvat töiden kuvaelementteinä, vaikka itse aiheet vaihtuvat. Ehkä ne ovat ihmisen sisään rakennettua kuvastoa, koska toistuvat myös eri kulttuureissa. Pelkistetty kuvakerronta ei ole juttuni, pikemminkin aistivoimainen rehevyys. Rakastan puhtaita värejä, kultaa ja hopeaa, koristeellisuutta, banaaliuttakin. Lähi- ja Kauko - Idän värikylläinen ja ilmaisultaan runsas taide kiehtoo minua.

Edellinen näyttelyni Heinolan taidemuseossa oli vuonna 2001. Tuolloin esillä oli naisen elämää ja asemaa käsittelevä sarja – myös tänään ajankohtainen teema. Nyt esillä oleva ’Lapsuuden muistoja’ - sarja on syntynyt parin viime vuoden aikana. Sitä edeltävän sarjan lähtökohdat ovat kahden, muinaisen Persian taiteen syntysijoille tekemäni matkan herättämissä tunnelmissa ja mielikuvissa. Mukana on myös muutamia varhaisempia töitä.

Toivon, että työni puhuttelevat tunteen tasolla, henkilökohtaisesti ja intiimisti, vetoavat aisteihin ja houkuttelevat kiireettömään vuoropuheluun teoksen kanssa. Toivon myös, että ne tuottavat hyvää oloa ja koetaan kauniiksi – ovathan molemmat eräitä taiteen perustehtävistä. Kuvan kiehtovia ominaisuuksia kuitenkin on, että katsoja voi vapaasti tulkita taideteosta. Aina ole välttämätöntä tietää, mitä taitelija on kuvaa tehdessään ajatellut tai mitä hän haluaa teoksella sanoa. Kuva voi lumota katsojan myös ilman selityksiä.

Kaiju Haanpää

Heinolan taidemuseo, Kauppakatu 4, 18100 Heinola, (044) 769 4216

avoinna ti, to-su 11-16, ke 11-18, ma suljettu

Kategoria: