Kuvassa Saksalan seikkailukeskuksen mökit.

Päivitetty: 4.4.2024

Seikkailukeskus Saksala on Heinolan kaupungin nuorisopalveluiden ylläpitämä leiri –ja seikkailutoimintaan tarkoitettu aluekeskus. Luonnon ympäröimältä alueelta löytyy majoitus 40 hengelle ja vapaa-ajanviettoon sauna, grillikatos, kota sekä frisbee – ja suunnistusrata. Keskus on koulujen, yritysten, järjestöjen sekä yksityisten vuokrattavassa käytössä ympäri vuoden.

Tilat

Saksalan pihapiiri on noin hehtaarin kokoinen alue. Pihassa on päärakennus, 5 majoitusmökkiä, aitta, kota, navetta ja riihi. Mökkeihin majoittuu 20 henkilöä.

Päätalosta löytyy 4 huonetta, joissa vuodepaikkoja 19 henkilölle, saniteettitilat, sauna + suihkutilat, ruokasali, oleskelutila sekä keittiö. Päätalon ruokasaliin mahtuu noin 60 henkilöä ruokailemaan. Keittiö vastaa isompaa kotikeittiötä, jossa pystyy tekemään ruokaa isommallekin ryhmälle.

Rantasauna sijaitsee noin 70 metrin päässä päärakennuksesta Valkjärven rannalla. Saunan vesipata ja kiuas lämmitetään puilla. Rannassa on myös grillikatos.

Ohjelmapalvelut

Kuvassa melontaa Saksalan vesillä.

Melontaretket

Ohjattua melontaa lähivesistöissä retkikanooteilla. Retken kesto keskimäärin 2-3 tuntia, sisältää  melontavarusteet. Melontaretken ryhmäkoko vähintään 8 henkilöä. 

Köysirata

Köysirata sijaitsee Saksalan pihassa ulkorakennuksessa. Köysiradalla pääset kokeilemaan rajojasi erilaisilla toimintapisteillä. Ryhmäkoko vähintään 8 henkeä ja harjoitteen kesto on 2-3 tuntia (arvioitu aika 15 henkilön mukaan).

Seikkailuvaellukset

Kuvassa leiriläiset melovat saareen, osa on jo noussut saareen.

Seikkailuvaellus kiertää lähimaastossa ja sisältää monipuolisia ryhmätehtäviä mm. vesistön ylityksiä lautalla sekä ongelmaratkaisutehtäviä. Lyhyempi vaellus kestää n. 4 tuntia. Pidempään vaellukseen (n. 6 tuntia) sisältyy köydellä laskeutuminen kalliolta tai nuotiohetki laavulla. 

Värikuulapelit

Pakettiin kuuluu pelivälineet ja suojavarusteet sekä 150 kpl kuulia per pelaaja. Ryhmäkoko on maksimissaan 20 henkeä. Pelialue on kooltaan n. 50×100 m ja peliaika on n.2 tuntia.

Ryhmäharjoitteet

Ryhmäharjoitteet järjestetään Saksalan pihapiirissä. Erilaisten ongelmanratkaisutehtävien avulla pyritään kehittämään ryhmän yhteishenkeä. Ryhmäkoko on vähintään 10 henkeä. Ohjelman sisältöä voidaan muokata tilaajan toiveiden mukaan. 

Vertais- ja kokemuksellinen oppiminen

Hyödynnämme harjoitteissa Friends- toimintamallia.

Friends on kehitetty opettamaan lapsille ja nuorille tärkeitä taitoja ja menetelmiä, joiden avulla he voivat käsitellä erilaisia tunnetiloja. Friends ohjelma perustuu kahteen oppimiskäsitykseen vertaisoppimiseen ja kokemukselliseen oppimiseen. Ryhmäopetus on tehokasta, koska ihmiset oppivat parhaiten havainnoimalla ja auttamalla toisiaan, etenkin tosielämän tilanteissa.

Suurin osa Friends ohjelmassa käytettävistä harjoituksista perustuu kokemukselliseen oppimiseen. Ohjelma rohkaisee osallistujia oppimaan omista ja toisten kokemuksista. Ohjelma kannustaa osallistujia ottamaan aktiivisesti osaa oppimiseen. Ohjelmassa korostetaan, että ryhmänohjaajalla ja ryhmän jäsenillä on arvokasta tietoa ja kokemusta, jota he tuovat ryhmään.

Kosteikko

Saksalan läheisyyteen on perustettu kosteikko, jonne Saksalan leirikeskuksen käyttäjät voivat sovitusti käydä.

Kosteikko on hyvä kokemuksellisen oppimisen ympäristö. Kosteikossa näkyy luonnon monimuotoisuus ja tarjoaa mahdollisuuden havainnointiin. Ohjaajalla on riistakameran kuvaa alueelta, jota esitellään ennen kosteikkoretkeä.

”Kosteikko on yleisnimitys luontotyypeistä, jotka sijoittuvat kovanmaan ja avoveden välille. Kosteikkoja ovat esimerkiksi märät ja vettyneet matalat maa-alueet, matalat järvet ja merialueet, suot, tulvametsät ja virtaavat vedet.”

Ruokailupalvelut

Leiriruoan tilaukset ja ruokien nouto Heinolan kaupungin ruokapalveluiden kautta

Kirsi Heikkilä
ravitsemispäällikkö
kirsi.heikkilä@heinola.fi
044 469 4213

Nuorisotilojen ja Saksalan seikkailukeskuksen vuokraus

Heinolan kaupunki siirtyy käyttämään sähköistä tilanvarausjärjestelmää, jonka kautta voi selata kaikkia kaupungin vuokrattavia tiloja sekä varata vuoroja. Nuorisopalveluiden sekä Saksalan seikkailukeskuksen tiloja voi varata koulut, yhdistykset, järjestöt ja yksityishenkilöt. Seuraavasta linkistä pääset suoraan tilanvaraus sivuille, missä on lisäohjeistusta.
HUOM! Kun varaat Saksalaan yli yön varauksen, klikkaa hiiren oikeaa painiketta, jolloin pääset valitsemaan yli yön varauksen.

Ohje varaamiseen: Klikkaa tästä

Tervetuloa Saksalaan-kyltti.
Etusivu