Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
21.09.2018

Käkisalmesta Heinolaan. Näyttely Heinolan taidemuseossa

Käkisalmen linna. Kuva: Valokuvaamo Rönn, Käkisalmi

Käkisalmesta Heinolaan -näyttely (22.9.–18.11.2018) juhlistaa 70-vuotiasta Käkisalmi-säätiötä

Heinolasta tuli sodan päättymisen jälkeen Käkisalmesta evakkoon lähteneiden virallinen sijoituspaikkakunta. Käkisalmelaiset maanviljelijät perustivat asutustiloja maalaiskunnan puolelle mm. Myllykylään, Paasoon ja Lusiin. Käkisalmelaisia sijoittui myös kaupunkiin. Heinolan taidemuseossa avautuva juhlanäyttely nostaa esille Heinolan lähihistoriaa ja kulttuuriperintöä, joihin siirtoväki ja erityisesti käkisalmelaiset vahvasti vaikuttivat.

Käkisalmelaisten vaikutus näkyy edelleen muun muassa nimissä ja maanmerkeissä.  Myllykylään, Nynäsin kartanon entisille maille, asettui asukkaita Käkisalmen maalaiskunnan Pärnänkylästä. Käytännössä monet entiset naapurukset asettuivat lähekkäin asumaan.  Alueelle muodostui nopeasti tiivis yhteisö. Karjalaisia perinteitä vaalitaan edelleen yhdistystoiminnassa, perheissä ja suvuissa.  70 vuotta täyttävä Käkisalmi-säätiö perustettiin vuonna 1948 vaalimaan entisen Käkisalmen maalaiskunnan ja kaupungin asukkaiden ja heidän perillistensä keskuudessa karjalaista yhteishenkeä sekä tukemaan heidän henkisiä ja taloudellisia pyrkimyksiään.

Käkisalmesta Heinolaan -näyttelyssä voi tutustua käkisalmelaisten sotaan, evakkomatkaan ja sijoittumiseen Heinolan seudulle niin esinein, kuvin, kertomuksin kuin videokoosteen kautta.  Esillä on myös käkisalmelaisia taideaarteita ja karttoja sekä sanomalehtidokumentteja 30-60-luvuilta. Käkisalmesta Heinolaan-näyttely on osa Käkisalmi-säätiön juhlavuoden tapahtumien sarjaa.

Näyttelyn avautumisen yhteydessä perjantaina 21.9.2018 Käkisalmi-säätiö, Kansalliskirjasto ja Kopiosto julkistavat uutisen vanhojen Käkisalmen ja Laatokan alueen sanomalehtien digitaalisesta avautumisesta lukijoille Kansalliskirjaston verkkopalvelussa. Kansalliskirjasto ja Kopiosto ovat sopineet lehtien digitoinnista ja verkkokäytöstä.

Lisätiedot:

Terhi Pietiläinen, museonjohtaja; Heinolan museot p. 044 5971 469

Erkki Heiskanen puheenjohtaja, Käkisalmi-säätiö p. 0400 496983

Kategoria: