Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
04.12.2017

Ja kaikilla hyvä tahto. Kekkosen joulukortit ja joulunviettoa itsenäisessä Suomessa

Joulunäyttely. Kuva: Anne Heilman

Heinolan kaupunginmuseon joulunäyttely Ja kaikilla hyvä tahto - Kekkosen joulukortit ja joulunviettoa itsenäisessä Suomessa avautuu perjantaina 8.12.2017. Se on avoinna 8.12.-6.1. Heinolan kaupunginmuseossa.

 

Maan pitkäaikaisimman presidentin Urho Kekkosen muistelmasarjan nimi oli Vuosisatani. Vuonna 1977 itsenäisyyden tunnuslause oli ”Itsenäinen Suomi ja yhteinen asiamme". Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi Urho Kekkosen joulukortit ovat ensi kertaa nähtävillä. Näyttely on Heinolan kaupunginmuseon ja Urho Kekkosen arkiston yhteistyötä.

 Kekkonen oli tunnettu kirjeiden ja postikorttien lähettäjä. Myllykirjeet olivat Kekkosen tunnetuin vallankäytön väline. Poliittiset vastustajat saivat suorasukaista palautetta ja hän myös julkaisi valikoiman kirjeistään.

Lisäksi Urkki lähetti joulupostia ahkerasti tapaamilleen kansalaisille. Presidentti sai tuhansia kirjeitä vuoden aikana ja jouluisin melkoisen määrän joulutervehdyksiä niin koti- kuin ulkomailta. Laaja Kekkos-tutkimus on ymmärrettävistä syistä keskittynyt UKK:n poliittiseen kirjeenvaihtoon, vaikka myös joulupostin kautta avautuu näkymä Suomen aseman kansainvälistymiseen (Salt, Etyk) ja toimintaan sitoutumattomien maiden liitossa.

 Joulun aikaan eri maiden valtiopäämiehet niin idästä kuin lännestä lähettivät joulutervehdyksensä Urho Kekkoselle, vaikka diplomatia ei sitä olisi edellyttänyt. Kortteja lähettivät esimerkiksi Pohjoismaiden ja Euroopan kuninkaalliset, joista Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa XVI oli läheisin. Lisäksi korttien lähettäjien joukkoon kuuluivat Yhdysvaltain presidentit John F. Kennedy, Richard Nixon ja Gerald Ford sekä Kuuban johtaja pääministeri Fidel Castro. Luterilaisen kirkon johtaja sai joulutervehdykset paaveilta. Naispuolisista kortinlähettäjistä voidaan mainita Indira Gandhi. Kanadan nykyinen pääministeri Justin Trudeau poseerasi joulutervehdyksen valokuvassa vanhempiansa kanssa alle 2-vuotiaana. Ystävyyspolitiikan vuoksi neuvostojohtajat muistivat korteilla Kekkosta, johtotroikasta jokainen lähetti oman korttinsa. Joulun aikana hyvää tahtoa ei puuttunut myöskään hirmuhallitsijoilta kuten Polpot, Idi Amin, Bokassa, Kim Il Sung, Gaddaf ja jopa Saddam Hussein.  Lapsille presidentti ja Kekkonen oli synonyymi. Itse piirrettyjen korttien ja kirjeiden valossa Kekkonen näyttäytyy suorastaan ylivertaisena, turvallisuutta luovana hahmona. Näyttelyssä Timo ja Tea Kekkonen kertovat isovanhempiensa joulunvietosta Tamminiemessä.

 Toisaalla kaupunginmuseossa on esillä joulunviettoa 1800-luvulla sekä katsaus itsenäisyyden ajan jouluihin eri vuosikymmenillä.

Kategoria: