Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
10.03.2020

Heinolassa on hyvät toimintasuunnitelmat valmiina koronaviruksen varalta

Valtakunnallinen koronaviruksen neuvontapuhelin 0295 535 535

Heinolan kaupunki on omassa valmiussuunnitelmassaan varautunut myös erilaisiin infektiotauteihin sekä nyt erityisenä toimena perustanut koronaviruksen johtoryhmän eli KOJOn, joka kokoontui ensimmäisen kerran maanantaina. KOJO-ryhmä seuraa THL:n ohjeistusta sekä muita ohjeita, mitä kunnille valtakunnallisesti tai maakunnallisesti annetaan.

Suomen kouluissa olleiden tartuntatapausten vuoksi myös Heinolassa lapsille ja vanhemmille lähtee Wilman kautta ohjeistusta, miten tulee toimia tartuntaa epäillessä.  Koska sairaus on erityisen suuri riski ikääntyneille, myös asumispalveluyksiköiden oviin laitetaan ohjeistus vierailijoille.

Muutoin voimassa ovat yleiset käsi- ja yskimishygieniaohjeet. Kyseessä ovat ihan samat yleisohjeet, jotka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on laatinut kaikille kansalaisille. THL seuraa koronavirustilannetta ja päivittää tilannekuvaa aktiivisesti. Jokaisen kannattaakin käydä tarkistamassa viimeisimmät ohjeet THL:n verkkosivuilta

Tällä hetkellä THL ohjeistaa esimerkiksi suojelemaan ikäihmisiä ja sairaita virusinfektioilta. Jos siis olet vähänkään sairas, älä vieraile isovanhempien luona, vaan soita heille mieluummin. Ja jos epäilet koronavirustartuntaa, tartu silloinkin ensin puhelimeen äläkä hakeudu omatoimisesti hoitoon.  

Heinolan terveyspalveluiden ammattilaiset ovat kaiken kaikkiaan varautuneet koronavirukseen hyvin. Perusterveydenhuollossa on olemassa selkeät suunnitelmat siitä, miten toimitaan, jos tartuntatapauksia ilmenee Heinolassa. Varautumissuunnitelman ja yleisen ohjeistuksen lisäksi mitään ylimääräistä valmiuden nostoa ei ole toistaiseksi nähty tarpeelliseksi. PHHYKY:n mukaan päijäthämäläisillä ei ole todettu yhtään varmistettua korona-tartuntaa, vaan otetuista koronavirus-näytteistä maanantaihin 9.3. mennessä saadut tulokset ovat kaikki olleet negatiivisia. 

Erityisesti riskimaihin matkustamista ja yhteistyötä epidemia-alueiden kanssa on kuitenkin syytä harkita tarkkaan. Asia nousee varmasti lähiaikoina esiin niin erilaisissa yhteyksissä, kun tehdään päätöksiä vaikkapa tapahtumien järjestämisestä tai niihin osallistumisesta. Tämänhetkisessä tilanteessa suosittelemme kaupunkiorganisaatiossa välttämään sellaista ei-pakollista kansainvälistä yhteistyötä, johon liittyy matkustamista, sillä koronaviruksen osalta tilanne näyttää muuttuvan nopeasti.

Lisäys 12.3.: Asumisyksiköissä vierailuja ei olla toistaiseksi rajoittamassa, mutta riskiryhmiä tulee suojata

Koronaviruksen riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Siksi kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut pyytävät asumisyksiköissä ja osastoilla vierailijoita ja vammaispalveluiden asiakkaita seuraamaan THL:n antamia ohjeita mm. hyvästä käsihygieniasta. Vierailuja ja kyläilyjä ikääntyneiden ja sairaiden luona on syytä välttää, jos itsellä on vähäisiäkään flunssaoireita.
Kaupunki ei vielä rajoita tai sulje asumisyksiköitä, mutta taustalla varaudutaan siihenkin, mikäli tartuntatilanne seudulla oleellisesti muuttuu.

Lisätietoja:

Sosiaali- ja terveysjohtaja Pirjo Manninen
Puh. 044 769 4229
etunimi.sukunimi(at)heinola.fi

Johtava ylilääkäri Kirsi Timonen
puh. 050 323 3627
etunimi.sukunimi(at)heinola.fi

Kategoria: Terveyspalvelut