Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
28.02.2019

Heinolassa mahdollisesti noro-viruksen aiheuttamaa ripulitautia

RIPULI-INFEKTIO 

Heinolassa on todettu mahdollisesti noro-viruksen aiheuttamaa ripulitautia. Vuodeosastolla 11B on useampi ripuli-infektioon sairastunut, minkä vuoksi osastolla vierailua ei sallita. Hyvä käsihygienia on erityisen tärkeää muilla osastoilla vieraillessa ja muutoinkin. 

YLEISTÄ

Tartunta: Noro-virus tarttuu herkästi henkilöstä toiseen sekä viruksilla saastuneen veden, ruoan tai kosketuspintojen kautta. Virusta on runsaasti sairastuneen ulosteissa/oksennuksessa.

Tartunnan ehkäisy: Huolellinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla ruokailun ja ruoanlaiton yhteydessä ja erityisesti WC-käynnin yhteydessä. Kädet kuivataan huolellisesti pesun jälkeen. Pinnat, jotka ovat likaantuneet viruksesta puhdistetaan klooripitoisella puhdistusaineella, likaantuneet vaatteet ja vuodevaatteet pestään vähintään 60 asteessa.

Taudin itämisaika: 12 - 48 tuntia.

Oireet: Kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi sekä oksentelu. Osalla sairastuneista myös lyhytkestoista ja lievää ripulia ja/tai lämpöilyä. Oireet kestävät yleensä 12 - 72 tuntia ja häviävät yhtä äkillisesti kuin ovat alkaneetkin.

HOITO

Nesteen saannin turvaaminen. Etenkin iäkkäille ja pienille lapsille voi kehittyä nopeasti nestehukkaa.

Lepo kotona, jotta virus ei leviäisi.

Yhteys lääkäriin, mikäli yleisvointi laskee voimakkaasti, limakalvot kuivuvat tai kuume ja ripulointi jatkuvat yli 3 vuorokautta.

Kategoria: Terveyspalvelut