Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|

Heinolas historia

Päijännevattnen bröt igenom Heinolaåsen för drygt 6000 år sedan. Då började jägare och fiskare röra sig i området, men det tog tusentals år innan det uppstod fast bosättning här. Små byar restes bl.a. i Vierumäki, Jyränkö och Lusi.

Kung Gustav III förnyade länsfördelningen 1776 och gjorde då Heinola till residensstad. Det blev ett centrum för ekonomi och administration. Befolkningsmängden i residensstaden, som tidigare varit nästan obefintlig, steg på 1800-talet till närmare tusen. Residenset flyttades till S:t Michel och som ersättning beviljade tsar Nikolaj I stadsrättigheter åt Heinola 1839. I Heinola grundades en badinrättning (1891) och ett lärarseminarium (1899). Badinrättningens indirekta betydelse var stor, för den gav Heinola ett bestående rykte som livlig sommarstad. Från lärarseminariet utexaminerades före 1972 över 3500 lärare.

Ångbåtar transporterade badgäster och gods till Heinola redan i slutet av 1800-talet. En resenär beskrev Heinola i början av sommaren som ett doftande skummoln, så mycket blommande äppelträd fanns där. Järnväg fick man 1932. Den vackra järnvägsbron blev en symbol för Heinola som nått ända till stadens vapen. Den nya bron Tähtiniemen silta öppnades för trafik 1993 och motorvägen några år senare.

Heinola växte efter II världskriget. Befolkningen som flyttades till staden, särskilt från Käkisalmi, satte sin prägel på den. Folk flyttade också till Heinola efter arbete och då bildades förorter med höghus utanför centrum. Arbete erbjöds av de stora trä-, skogs- och textilindustrierna, som byggdes på 1950- och 1960-talet. Staden och landskommunen sammanslogs 1997, vilket ökade stadens folkmängd till över 20 000.