Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
07.02.2017

Heinolan museot tallentaa kaikenikäisten kaupunkilaisten nuoruusmuistoja helmikuussa

Taidemuseon jalustat ovat valmiina nuoruusmuistoja varten. Kuva: Ismo Häkkinen, Heinolan museot.

Tiistaina 7.2.2017 viikkojen ajaksi pop-up teemalla avautuva Heinolan taidemuseo kutsuu yleisön rakentamaan yhteistä muistojen museota teemalla Ihana, kamala nuoruus (7.2.-28.2.2017) ja samalla kertomaan oman nuoruusmuistonsa esinein ja tarinoin. 

Museo pyytää lainaksi helmikuun ajaksi kaupunkilaisten nuoruuteen liittyviä esineitä, joihin liittyvät tarinat samalla tallennetaan.  Inspiraatio näyttelyyn on saatu kansainvälisistä esimerkeistä. Tavallisten ihmisten muistot siinä missä historian merkkihenkilöidenkin jättämät jäljet kiinnostavat suurta yleisöä aiempaa enemmän. Luova muistelutyö kuten myös muistojen jakaminen julkisemmin on yleistynyt viime vuosikymmenen aikana myös Suomessa. 

Taidemuseon nuoruusnäyttelyyn voi tuoda muistonsa kuka tahansa, oli hän vanha tai nuori. Lainattava esine voi olla vaatimatonkin sellainen, kunhan siihen liittyy jokin mieleen jäänyt tilanne, tapahtuma tai elämänvaihe kerrottavaksi. Esine voi olla pieni tai suuri.

- Tärkein kriteeri on kuitenkin, että esine mahtuu näyttelytilaan helposti ja että se on siisti. Esine voi liittyä harrastukseen, koulunkäyntiin, vapaa-aikaan tai muihin nuorten omiin kiinnostuksen kohteisiin eri aikoina. Olisi hienoa, jos esineet ja muistot edustaisivat kattavasti eri-ikäisten ja erilaisista taustoista tulevien elämänvaiheita, museonjohtaja Terhi Pietiläinen toteaa

Taidemuseolla paikalla oleva henkilökunta tallentaa tiedot esineestä ja valokuvaa sen osana näyttelyä. Nuoruusmuistojen karttaan voi kirjata omia nuoruuden ikimuistoisia paikkoja Heinolassa. Ne voivat olla esimerkiksi hengailun, seurustelun, urheilun tai muun ajanvietteen paikkoja. Tämänkaltaisia nykyperinteen tallennushankkeita on toteutettu eri puolilla Suomea ja niiden kautta on avautunut uusia ikkunoita kaupunkilaisten lähimenneisyyteen.

Näyttely on valmis 28.2. Kalevalan päivänä, jota juhlistetaan koko päivän yhdessä 100-vuotiaan Suomen heinolalaisten nuoruusmuistojen merkeissä.  Tallentamalla saatuja tietoja voidaan hyödyntää myöhemmin näyttelyissä ja tutkimuksissa. Tiedot tallennetaan museoon. Esineet palautetaan näyttelyn jälkeen.

Taidemuseossa on nähtävillä myös Pohjoismaisen Konservaattoriliiton Suomen osaston kokoama näyttely Tieteen ja taiteen polttopisteessä, joka kertoo konservoinnista eri näkökulmista. Lisäksi museossa on esillä valikoima Heinola-aiheista taidetta. Myös posliinikokoelma Spranger on avattu yleisön nähtäväksi jälleen. 

Asiakas voi rentoutua esinemaailman taianomaisessa piirissä ja vaikka nauttia kupposen teetä. Myös P.J. Hynnisen taidesäätiön kirjasto sekä posliinikokoelmat ovat normaalisti nähtävillä. 

Ihana, kamala nuoruus on osa Taidemuseo goes pop-up -teemaa 7.2.-2.4.2017. Taidemuseon näyttelyihin on pop-up -viikkojen ajan vapaa pääsy. Museon aukioloajat ovat kuten normaalisti paitsi näyttelyn vaihdon aikana viikonloppuna 4.-5.3.2017.

Aukioloajat:

  • ti, to - su klo 11 – 16
  • ke klo 11 - 18
  • ma suljettu

Lisätietoja

Museonjohtaja
Terhi Pietiläinen
p. 044 5871469
terhi.pietilainen(a)heinola.fi

Museoiden näyttelyt ja tapahtumat

Kategoria: Museot