Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
 • Kaupunginmuseo syksyllä
 • Kaupunginmuseo, kesä Kuva: Arja Järvinen
 • Kaupunginmuseo, kesä Kuva:Arja Järvinen

  Heinolan kaupunginmuseo

  Kaupunginmuseo on suljettu perusnäyttelyn uudistuksen ja koronatilanteen vuoksi. Avaamme yleisölle 15.8.2020.

  Museo sijaitsee 1872 valmistuneessa myöhäisempiretyylisessä kauppias Ulrik Lindholmin (1825–90) talossa. Lindholm loi itselleen omaisuuden, johon kuului mm. viinatehdas ja useita kauppaliikkeitä. Hän määräsi testamentissaan koko omaisuutensa sosiaalisiin tarkoituksiin sekä nykyisen museorakennuksen Heinolan kaupungille, joka muutti sen pian raatihuoneeksi.

  Heinolan kaupunginmuseo on toiminut rakennuksessa vuodesta 1984 lähtien. Sen alkuperäistä asua on pyritty palauttamaan mahdollisuuksien mukaan mm. ottamalla esiin leveät lattialaudat, rakentamalla seiniä alkuperäisille paikoilleen sekä sulkemalla myöhemmin tehtyjä ikkuna- ja oviaukkoja. Vaihtuvien näyttelyjen salin kattomaalaus on maalattu alkuperäisen mallin mukaan.

  Lähde retkelle Meitin Heinolaan!

  Uudistunut kaupunginmuseo tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille

  Uudistunut Heinolan kaupunginmuseo avautuu yleisölle lauantaina 15.8.2020.  ”Made in Heinola” -näyttelykierroksella kävijä pääsee tutustumaan monipuolisesti kaupungin kulttuuriperintöön. Sisältöjen esillepanossa on painotettu mahdollisimman paljon Heinolassa tehtyjä tai heinolalaisten käyttämiä esineitä.

  Uutta näyttelyssä on muun muassa tämän päivän käyttäjien tarpeisiin päivitetty Heinolan kaupungin pienoismalli. Monet esineistä ovat kuuluneet kiinnostaville paikallisille henkilöille, esimerkiksi seudun ensimmäisille asukkaille, tulevalle tasavallan presidentti P. E. Svinhufvudille tai 1990-luvun alussa läpimurtonsa tehneelle Apulanta-yhtyeelle.  Näyttelyssä voi tutkia myös kuva-aarteita museon omista kokoelmista.

  Uudistuksessa on huomioitu aikaisempaa enemmän museo- ja asiakasturvallisuus sekä esteettömyys.  Näyttelykierroksella on useita levähdyspaikkoja. 

  Puutalon tunnelmaa, aitoja esineitä ja tietoa                                                

  Museon tiloissa voi aistia arvokkaan puurakennuksen tunnelman. Alkuperäiset, puulattiat narisevat askelten alla ja oikeat huonekasvit elävöittävät tiloja yhdessä kokoelmaesineiden kanssa. Kaikki tieto on koottu tauluihin. Asiakas voi joko tutkia näyttelyä itsenäisesti tai täydentää elämystä opastetulla kierroksella. Näyttelyjulkaisu syventää näyttelyä.     

  Jo näyttelysuunnittelussa panostettiin alusta alkaen sekä kulttuuriperinnön perustutkimukseen että aitojen esineiden esillepanoon museon perinteitä kunnioittaen.

  Jotakin uutta, vanhaa ja lainattua

  Näyttely esittelee uusia interiöörejä tai niiden osia. Näyttelyn tarinaa on uudistettu varsinkin alku- ja loppupäästä: kävijälle kerrotaan niin esihistoriasta kuin toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta.  Myös historian käännekohtia ja ilmiöitä Heinolassa esitellään.   

  Lisäksi näyttelyssä voi tutustua paikkakunnalla puhuttuun vanhaan murteeseen sekä kertomuksiin tapakulttuurista, kuten ruisleivän leipomisesta ennen vanhaan.  

  Yleisön toivoma museokauppa avautuu uudistetun näyttelyn yhteydessä. Valikoimista löytyy Heinolassa tehtyjä uniikkeja kotiseutuhenkisiä käyttö- ja muistoesineitä sekä kirjallisuutta.

  Kohtaamisia ja leikkimielisyyttä

  Museotekniikkaa näyttelyyn on lisätty harkiten. Heinolan pienoismallin 1910–luvun kohteista saa lisätietoa nyt napin painalluksella. Filminkatselu- ja audiopisteessä näyttelykävijä voi kokea häivähdyksen lähimenneisyyden nostalgiaa.

  Lapset voivat toteuttaa oman löytöretkensä näyttelyssä. Uusilla satuopaskierroksilla lapset pääsevät tutkimaan entisajan kouluopetusta tai kaupunkilaiselämää. Kierroksia järjestetään teemapäivinä ja kesäisin sekä tilauksesta.

  Yleisö pääsee jatkossa osallistumaan entistä useammin kohtaamisiin ja tapahtumiin. Museossa järjestetään myös jatkossa paikallista kulttuuriperintöä monipuolisesti valottavia näyttelyjä. Urheilua ja hyvinvointia 90 vuotta – Heinolan Isku -näyttely aukeaa samalla kuin uusi perusnäyttely.

  Uusittu talotekniikka talon menneisyyttä kunnioittaen

  Alun perin kauppias Ulrik Lindholmin (1825–90) kotina ja sittemmin kaupungin Raatihuoneena palvellut (1898–83) nykyisin kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi luokiteltu rakennus on kokenut ja nähnyt vuosikymmenten varrella monia vaiheita. Nykyisen kaupungintalon valmistuttua rakennus kunnostettiin museoksi. Talo avattiin kaupunginmuseona 1984.   Talotekniikka uusittiin perusteellisesti vuosina 2018–19 toteutetussa remontissa. Rakennuksen alkuperäistä henkeä pyrittiin palauttamaan mahdollisuuksien mukaan muun muassa avaamalla oviaukkoja ja kunnostamalla lattioita. Myös kuisti uusittiin.

  NÄYTTELYT

  15.8.-31.12. Urheilua ja hyvinvointia 90 vuotta - Heinolan Isku -näyttely

  TULEVAT TAPAHTUMAT

  Aukioloajat

  • ti, to-su 11-16
  • ke 11-18
  • ma suljettu

  Liput ja opastukset

  • Aikuiset à 5 €
  • Opiskelijat ja ryhmät à 4 € (min. 15 hlöä)
  • alle 18-v. ilmaiseksi
  • Opastukset tilauksesta virka-aikaan 50€, iltaisin ja viikonloppuisin 75€. Tilaus tehdään ottamalla yhteyttä museoon, 044 469 4363
  • Maksuvälineet: käteinen, kortit ja kulttuurisetelit (Smartum), Museokortti (lisää tietoa kuvaa klikkaamalla).