Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
06.10.2020

Heinolan 8-luokat ratkovat mediamysteerejä pakopelissä

”Onko kaikki netissä nähty totta?” ”Voinko luottaa tuntemattomaan yhteydenottajaan?” ”Miten tunnistaa feikkisomeprofiili?”

Esimerkiksi näitä kysymyksiä pääsevät Heinolan 8-luokkalaiset pohtimaan mediakasvatusteemaisessa pakopelissä, jota pelataan kirjastolla nyt syksyllä viikoilla 41, 41 ja 44. Peli on tehty yhteistyössä Heinolan nuorisopalveluiden, Työpaja Torpan, Heinolan Lyseonmäen terveystiedon opettajien ja kaupunginkirjaston kesken.

Idea pakopelistä syntyi, kun heinolalaiset nuorten parissa toimivat tahot pohtivat kuinka suojata nuoria somehuijareilta ja groomingilta*. ”Projekti Pandora” -nimisen pakohuonepelin teemoja ovat tekaistut sosiaalisen median profiilit, grooming sekä vahvat salasanat ja laitteiden suojaaminen.

Terveystiedon opettajat pohjustavat pakopeliä terveystiedon tunnilla ennen pelaamista. Kirjastossa pelaajien tavoitteena on pysäyttää tekoälytutkija Väinö von Warvick, joka uhkaa lähettää heidän yksityistietonsa pilvipalvelimelleen. Vaan onko Väinö todella se, joka hän väittää olevansa?

Pelin jälkeen oppilaat vielä pohtivat kokemaansa koulussa opettajan kanssa keskustellen. Peliä pelaavat kaikki Heinolan kahdeksasluokkalaiset.

  

Lisätietoja:

Nimike: Palvelualuejohtaja                           Nimike: Informaatikko
Nimi: Anne Hottola                                      Nimi: Sanna Vääriskoski-Kaukanen
sposti: etunimi.sukunimi@heinola.fi              sposti: etunimi.sukunimi@heinola.fi
P. 050 595 1427                                           P. 044-469 4375


                     

* Groomingilla tarkoitetaan internetin välityksellä tapahtuvaa lapsen tai nuoren houkutteluprosessia, jonka seurauksena hyväksikäyttäjä pystyy houkuttelemaan lapsen tai nuoren seksuaalisiin tekoihin. Suurin osa groomingiin syyllistyvistä on aikuisia. Grooming on Suomen rikoslaissa rangaistava teko. (Lähde Väestöliitto: https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/mita-on-grooming/)

Kategoria: Kirjasto