Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
18.09.2019

Heinolalaiset aktiivisina Ympäristöviikon puunistutus- ja roskienkeruutempauksissa

Puunistutustempaus 18.9.2019

Heinolan Kailaan koulun 5B-luokan oppilaat istuttivat 18.9. kello 9 alkaen koivun taimia hotelli Kumpeli Span vieressä olevalle kaupungin puistoalueelle. Istutustempaus oli yksi seudullisen Ympäristöviikon tapahtumista Heinolassa ja osa YK:n ja Plant-for-the-Planet-yhdistyksen maailmanlaajuista Biljoona puuta -kampanjaa.

Stora Enso lahjoitti istutettavat taimet ja opasti istuttamisessa. Koululaisten kanssa taimia istuttamassa olivat myös Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen ja Stora Enson Heinolan flutingtehtaan johtaja Katja Metsäranta

Kaupunginjohtaja puhui nuorille puunistuttajille ja kertoi, että puu ja metsät ovat olleet Heinolan kehittymiselle erittäin tärkeitä.

"Metsistä on saatu puuta rakentamiseen, vesistöä pitkin on kuljetettu puuta, ja kaupunkiin perustettu puuta käyttävää teollisuutta, joka on tuonut työtä ihmisille. Puun ja teollisuustuotteiden kuljettamista varten on rakennettu Heinolaan rautatie ja myös hyvät tieyhteydet", Parkkonen sanoi. Kysyttäessä Parkkonen vastasi, että on myös istuttanut puita aikaisemminkin.

Stora Enson metsäasiantuntija Tommi Hämäläinen ja Katja Metsäranta kertoivat istutettavista koivuntaimista ja että koivu on myös Heinolan flutingtehtaan pääraaka-aine. Hämäläinen kertoi, että yksi syy flutingtehtaan perustamiselle Heinolaan on ollut se, että täällä oli paljon koivumetsiä. Metsäranta kutsui 5B-luokan vierailulle myös tehtaalle katsomaan, miten puusta valmistetaan flutingia eli aallotuskartonkia.

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Tapahtuman avulla koululaisille annetaan mahdollisuus saada tärkeä kokemus siitä, että jokainen voi itse konkreettisesti toimia ilmaston puolesta. Kailaan koulun 5B-luokan opettajan Tuomo Tähkäsen mukaan tilaisuus lähteä mukaan istutustempaukseen tuli juuri sopivaan saumaan, sillä äskettäiset Amazonin metsäpalot olivat huolettaneet oppilaita.

Kyltin istutuspaikalle toteutti Heinolan kaupungin työpaja Torppa. 

Kuva: Kyltin istutuspaikalle toteutti Heinolan kaupungin työpaja Torppa.

Stora Enso ja Heinolan kaupunki haastoivat tänään yrityksiä ja kaupunkilaisia mukaan myös roskienkeräyshaasteeseen. Ympäristöviikon päätapahtumassa Heinolan torilla Stora Enso tarjosi osallistujille uutispuurolounaan, jonka valmisti ja tarjoili Vuolenkosken kyläyhdistys. Stora Enson työntekijät keräsivät roskia Hevossaaressa ja Pikijärventiellä, Versowood Vierumäellä yhdessä Vierumäen koulun kanssa, ja Heinolan Latu yhdessä kummiluokkansa kanssa Latumajan ympäristön ulkoilualueilla. 

Ympäristöviikon toritapahtuma

Kuva: Uutispuuroa soppatykistä tarjoili Vuolenkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eero Paronen. Yli jäänyt puuro lahjoitettiin Heinolan kaupungin ja Stora Enson käynnistämän ruokahävikkihaasteen merkeissä Jyränkölän Kämmen-elintarvikejakeluun. Stora Enson Henna Ojajärvi luovutti puuron ämpäreissä Kämmenessä vapaaehtoistyötä tekevälle Jukka Niemiselle.

Lisätiedot:
Tuomo Tähkänen, Kailaan koulu, puh. 044 769 4311
Katja Metsäranta, tehtaanjohtaja, Heinolan Flutingtehdas, Stora Enso, puh. 050 598 9590

 

Kategoria: Ympäristö Tapahtumat