Helteet ovat taas täällä. Toisia helteet hellivät ja toisille ne ovat vakava terveysuhka. Heinolan kaupunki on mukana Helle-hankkeessa, jossa etsitään keinoja helteen vaarojen ja haittojen torjumiseen.
Olemme Suomessa sopeutuneet erinomaisesti kylmään ilmastoon. Vaikka pakkanen paukkuisi ulkona, on sisätiloissa useimmiten riittävästi lämpöä. Rakennuskantamme ei kuitenkaan ole yhtä hyvin suunniteltu toiseen ääripäähän, eli kesän helteisiin. Kun ulkona on kuuma, sisätiloissa on pahimmillaan vieläkin kuumempi.
Helletilastot kertovat nykyilmastosta
Heinolassa hellepäiviä eli päiviä, jolloin vuorokauden ylin lämpötila kohoaa yli 25 asteen, on keskimäärin 20 päivää vuodessa. Lukema perustuu viimeisten 30 vuoden keskiarvoon. Heinolan Asemantaus -mittausaseman lämpötilaennätys on 34.9 astetta vuodelta 2010.
Vuodet eivät kuitenkaan ole veljeksiä, eli lämpötilat ja hellepäivien määrät vaihtelevat vuosien välillä. Vahvan lisämausteen tähän vaihteluun tuo ilmastonmuutos.
Helteet yleistyvät tulevaisuudessa
Heinolan ja Päijät-Hämeen ilmasto on lämmennyt jo tähän mennessä, mutta suurin muutos on vielä edessä. Tulevaisuudessa alueen ilmaston ennustetaan lämpenevän ainakin kahdella asteella vuosisadan loppuun mennessä nykytasosta. Keskilämpötilojen noustessa myös helteet yleistyvät. Tulevaisuudessa helteet, voivat olla ennennäkemättömiä monin eri tavoin:
- Hellejaksoilla lämpötila voi olla korkeampi kuin aiempina vuosikymmeninä.
- Helteitä esiintyy ennennäkemättömän usein tai pitkinä jaksoina.
- Helteitä esiintyy ajankohtina, jolloin niihin ei olla totuttu. Esimerkiksi erittäin korkeat lämpötilat voivat esiintyä joko aikaisemmin keväällä tai myöhemmin syksyllä.
- Helteet esiintyvät yhdistelmänä muiden ääri-ilmiöiden kanssa. Esimerkiksi kuumat lämpötilat yhdistettynä kuivuuteen lisäävät riskiä metsäpaloille, jotka heikentävät ilmanlaatua ja voimistavat haitallisia terveysvaikutuksia.
Kaupungeissa lämpösaarekeilmiö voimistaa helteiden vaikutuksia, koska tiivis kaupunkirakenne kohottaa lämpötiloja. Paikallisesti hieman viilennystä tuovat puistot ja kaupunkipuiden tarjoilema varjo.
Helteen moninaiset vaikutukset
Helteet aiheuttavat terveyshaittoja sekä lisäävät sairastavuutta, hoidon tarvetta ja kuolleisuutta. Haavoittuvimpia haitoille ovat muun muassa yli 65-vuotiaat, pitkäaikaissairaat ja pienet lapset. Hellehaavoittuvuuden ääripäässä ovat asumispalveluissa ja laitoshoidossa olevat ihmiset, joilla ei käytännössä ole mahdollisuutta valita asuinpaikkaansa.
Helteiden lievät terveyshaitat liittyvät esimerkiksi uniongelmiin sekä työ- ja toimintakyvyn laskuun. Tulevaisuudessa kuumissa olosuhteissa tehtävä työ tulee lisääntymään.
Helteillä on työolosuhteiden lisäksi suoraan vaikutuksia moniin elinkeinoihin, vaikka vaikutukset ovat monilla aloilla vielä heikosti tunnistettuja. Lisääntyvä kuumuus voi myös vaikuttaa rakennettuun ympäristöön sekä esimerkiksi tiettyjen koneiden ja laitteiden toimintaan.
Helteenkestävyyttä rakentamassa
On huomionarvoista, että jopa monet nykymääräysten mukaan rakennetut asuinrakennukset kuumenevat liikaa. Emme ole siis vielä selvästikään täysin havahtuneet luomaan helteenkestävää yhteiskuntaa. Haluamme Päijät-Hämeessä olla tässä edelläkävijöitä.
Tulevan kahden vuoden aikana luomme Helle-hankkeessa toimintamallin, jolla Päijät-Hämeen helteenkestävyyttä voidaan kokonaisvaltaisesti lisätä. Keskeistä toimintamallissa on taata hellesopeutumistoimien oikeudenmukaisuus, joka huomio haavoittuvat ihmisryhmät.
Helteiden vaikutuksia tullaan huomioimaan muun muassa kaavoituksessa, millä voidaan luoda pitkän aikavälin ratkaisuja. Lyhyen aikavälin ratkaisuissa keskitytään erityisesti haavoittuvien ryhmien viilennystarpeisiin. Helteisiin varautuminen on parhaimmillaan hyvin kustannustehokasta ja sillä voidaan edistää terveyttä. Siksi se kannattaa!
Artikkelin kirjoittanut: Tiina Nygård
Kirjoittaja toimii Lahden kaupungilla projektipäällikkönä hankkeessa Helle – sään ääri-ilmiöihin sopeutuminen Päijät-Hämeessä.