Päijät-Soten koronatilannekuva 6.9.

Koronarokotus

Päijät-Soten alueella epidemian hyvä kehityssuunta pysähtyi viime viikolla. Uusia koronatartuntoja todettiin 93, kun lukema oli edellisellä viikolla 74. Sairaalahoitoon joutui neljä koronapotilasta, kun edeltäneellä viikolla heitä oli yksi.

Viime viikolla testauksen kriteereihin tehtiin muutoksia, joiden tarkoitus on vähentää testaamisen määrää maltillisesti. Täysin rokotettujen (kaksi rokoteannosta ja viimeisestä annoksesta yli viikko) tai koronainfektion kuuden kuukauden sisään sairastaneiden henkilöiden ei tarvitse hakeutua koronanäytteenottoon, jos heillä on vain lieviä hengitystieinfektion oireita. Niissä tapauksissa, joissa täysin rokotetun tiedetään altistuneen koronavirustartunnalle tai hän on sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijä tai henkilöllä on merkittävä immuunipuutos, on koronavirustestiin mentävä ja koronatesti otetaan lievienkin oireiden vuoksi. Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona muutaman päivän ilman testaamista. Oireisena lapsen ei tule mennä varhaiskasvatukseen.

Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 603 päivässä, kun määrä oli edellisellä viikolla 656.

Tartunnanlähde selvillä suurimmassa osassa koronatapauksista

Tartunnanlähde oli selvillä 77 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Tapauksista 18 prosenttia todettiin jo karanteenissa olevilla ihmisillä, ja 16 prosenttia oli peräisin ulkomailta. Samassa taloudessa tartunnan jo saaneen kanssa asuvilla todettiin 39 prosenttia tartunnoista. Päijät-Hämeen alueen tartunnoista 12 prosenttia oli peräisin ystävien ja sukulaisten tapaamisista tai yksityisistä juhlista. Kouluista oli peräisin 8 prosenttia tartunnoista ja päiväkodeista 2 prosenttia. Ravintoloista tartuntoja ei varmistunut. Karanteeniin asetettiin viime viikolla 344 henkilöä koronalle altistumisen vuoksi.

Alueemme vähintään 12-vuotiaista on kertaalleen koronarokotettu 81 prosenttia. Alueen koko väestöstä yhden rokoteannoksen on saanut 71 prosenttia ja kaksi rokoteannosta 56 prosenttia. Koronarokotteita on annettu yhteensä 267 000.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään 6.9. iltapäivällä arvioimaan epidemiatilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä.

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu