Päijät-Soten koronatilannekuva 4.10.

Koronarokote

Rokotuskattavuus on alueellamme kohtalainen, mutta selvästi riittämätön koronarajoitusten vähyyteen nähden. Vähintään 12-vuotiaista on yhden rokoteannoksen saanut 82,1 prosenttia ja kaksi rokoteannosta 70,4 prosenttia. Kansallisessa tavoitteessa koronarajoituksien poistumista suunniteltiin tilanteeseen, jossa tästä ikäryhmästä olisi kahdesti rokotettuna vähintään 80 prosenttia.

Viime viikolla Päijät-Soten alueen asukkaille annettiin 2874 rokotusta, joista 685 oli ensimmäistä ja 2189 toista rokotuskertaa. Näiden lukujen perusteella 80 prosentin raja kahdesti rokotetuissa saavutetaan vasta marraskuun loppupuolella. Koronavirusrokotteita on annettu alueellamme yhteensä 284 700.

Asukkaiden toivotaan edelleen hakeutuvan aiempaa aktiivisemmin rokotettaviksi. Jos kertaalleen rokotetut ottavat aktiivisesti 6 viikon jälkeen ensimmäisestä rokotuksesta tehosterokotuksen, on sillä suuri merkitys alueemme epidemiatilanteen parantamisessa. 18 prosenttia rokotusikäisistä ei ole ottanut vielä ensimmäistä rokotetta. Walk-in-pisteiltä voi hakea ensimmäisen tai toisen rokotuksen ilman ajanvarausta.

Päijät-Soten alueella epidemiatilanne on merkittävästi huonontunut. Koska tartuntamäärät ovat kasvaneet, myös sairaalahoidon tarve on lisääntynyt. Sairaalassa on 10 koronapotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Lisäksi viime viikolla yksi tehopotilas siirrettiin toiseen sairaalaan. Suurin osa sairaalahoidossa olevista on rokottamattomia. Sairaalahoitoon joutui viime viikolla 11 koronapotilasta, kun heitä oli edeltäneellä viikolla viisi. Sairaalahoidon tarve lähestyy epidemia-ajan korkeimpia lukuja. Sairaalahoitoon viimeisen kahden viikon aikana joutuneista sairastuneista kolmasosa oli alle 50-vuotiaita.

Rokottamattomien riski sairastua koronaan on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan epidemian aikana Päijät-Hämeen alueella

Uusia koronatartuntoja todettiin 279, mikä on selvästi enemmän kuin kertaakaan aiemmin. Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 374 päivässä. Positiivisten vastausten osuus otetuista näytteistä oli 9,8 prosenttia. Nämä luvut ovat selvästi nousseet viime viikkoina. Pelkästään testauksessa tapahtuneet muutokset eivät selitä muutosta. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on noussut tasolle 201. Tämä luku kuvastaa kahden viikon aikana varmistetusti koronaan sairastuneiden määrää väestöön suhteutettuna. Rokottamattoman väestön ilmaantuvuusluku on noussut jo tasolle yli 500. Rokottamattomien riski sairastua koronaan on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan epidemian aikana Päijät-Hämeen alueella. Koronaviruksen laaja leviäminen väestössä aiheuttaa myös suurentuneen riskin vakavaankin sairastumiseen erityisesti niille kahdesti rokotetuille, joiden vaste rokotuksille on tervettä väestöä heikompi.

Tartunnanlähde oli selvillä 59 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Tapauksista 8 prosenttia todettiin jo karanteenissa olevilla ihmisillä, ja kaksi prosenttia oli peräisin ulkomailta. Samassa taloudessa tartunnan jo saaneen kanssa asuvilla todettiin 30 prosenttia tartunnoista. Päijät-Hämeen alueen tartunnoista 19 prosenttia oli peräisin ystävien ja sukulaisten tapaamisista tai yksityisistä juhlista. Merkittävään osaan näistä tartunnoista liittyi ravintolakäynnit. Kouluista tai päiväkodeista oli peräisin viisi prosenttia tartunnoista. Työssä tapahtuneista altistumisista oli peräisin kolme prosenttia tartunnoista. Karanteeniin asetettiin viime viikolla 664 henkilöä koronalle altistumisen vuoksi.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään 4.10. iltapäivällä arvioimaan epidemiatilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä.

Lisätietoja

Heinolan kaupunki: Ajankohtaista koronaviruksesta
Päijät-Sote: Tilannekuva

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu