Päijät-Sote: Yhtymä tekee järjestelyjä turvatakseen välttämättömät sote-palvelut koronaepidemian synnyttämässä ruuhkatilanteessa

Terveyspalvelut

Päijät-Sote järjestelee toimintaansa, jotta välttämättömät ja kiireelliset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut pystytään turvaamaan alueen väestölle pandemian keskellä. Palvelujärjestelmä on kuormittunut vakavammin kuin kertaakaan aiemmin epidemian aikana: Koronatartuntojen määrä on korkea, ja työmäärä on sen vuoksi kasvanut niin näytteenotossa, tartunnanjäljityksessä kuin sairaalahoidossakin. Henkilöstöä sitovat runsaasti myös käynnissä olevat kolme koronarokotuskierrosta.

– Tarvitsemme pandemiatyöhän välittömästi vähintään 30–50 henkilöä lisää. Käytämme kaikki käytettävissä olevat keinot lisähenkilöstön saamiseksi, mutta pula sote-henkilöstöstä on valtakunnallinen, joten tilanne ei ole helppo, sanoo yhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola.

Päijät-Sote on käynnistänyt kiireellisesti kartoituksen hankkiakseen aiempaa enemmän lisähenkilöstöä yksityisiltä sote-alan yrityksiltä. Jo aiemmin taloon on rekrytoitu eläkkeelle siirtyneitä hoitajia, ja töitä tehty yli- ja lisätöinä oman henkilöstön voimin.

Kiireetöntä vastaanotto- ja leikkaustoimintaa on vähennetty koronapotilaiden hoidon varmistamiseksi. Henkilöstöä voidaan joutua siirtämään myös Päijät-Soten sisällä. Siirtojen seurauksena saatettaisiin joutua tilapäisesti vähentämään esimerkiksi säännönmukaisia terveystarkastuksia.

Pandemian aiheuttama kuormitus on ruuhkauttanut Päijät-Soten puhelinpalveluita ja jonouttanut toimipisteitä. Pandemiatyön lisäresursoinneilla pyritään pikaisesti helpottamaan tätä tilannetta ja takaamaan riittävät lyhyet yhteydensaanti- ja takaisinsoittoajat Päivystysapuun ja sote-keskuksiin.

Päijät-Soten henkilöstö tekee kaikkensa tilanteen helpottamiseksi. Toivomme asiakkailtamme kärsivällisyyttä ja pyydämme siirtämään kiireetöntä asiointia mahdollisuuksien mukaan sekä käyttämään sähköisiä palveluja.

– Omien palveluaikojen siirtyminen voi tietysti tuntua kurjalta, mutta siksi me näitä toimenpiteitä teemme, että palveluihin pääsee, kun on kiire ja hätä. Alueemme asukkaat voivat luottaa siihen, että he saavat avun sitä tarvitessaan, Erhola painottaa.

Päijät-Sote järjestää yleisölle koronainfon tiistaina 21.12. klo 10.45–11.45. Voit kysyä meiltä mieltäsi askarruttavia korona-aiheisia kysymyksiä. Lähetä kysymyksesi viimeistään sunnuntaina 19.12. osoitteessa https://forms.office.com/r/w9f8f7qSRm

Lisätietoja

Marina Erhola
Toimitusjohtaja
p. 040 183 4295

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu