Päijät-Sote: Lievien oireiden vuoksi ei pääsääntöisesti tarvitse mennä koronatestiin

Koronatesti

Lievistä hengitystieoireista ei tavallisesti tarvitse olla yhteydessä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollossa tehtävään testiin, jos yleistila on hyvä. Kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin suositellaan kuitenkin välttämään vähintään viiden vuorokauden ajan.

Kotitestin voi halutessaan tehdä, mutta sen positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, jos et tarvitse virallista eristyspäätöstä tartuntatautipäivärahaa tai merkintää sairastetusta taudista esimerkiksi koronapassia varten. Jos kotitestin tulos on negatiivinen, on silti tärkeää välttää kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan ja niin pitkään kuin oireita on.

Terveydenhuollon koronatestiin on kuitenkin syytä hakeutua lievienkin oireiden vuoksi, jos

  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä
  • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa
  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään
  • olet raskaana.

Testi varataan ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa paijat-sote.fi/koronavirustesti. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta varata aikaa sähköisesti, voit varata ajan numerosta 116117.

Eristys- ja karanteenikäytännöt muuttuvat

THL:n uusien ohjeiden mukaisesti seuraavien koronaan sairastuneiden eristysaika lyhenee 5 vuorokaudenmittaiseksi:

  • vähintään kahdesti rokotetut
  • koronan sairastaneet ja lisäksi vähintään yhden rokotuksen saaneet.

Jos rokotussuoja on puutteellinen, on eristysaika edelleen 10 vuorokautta. Koronavirukselle altistuneiden vähintään kahdesti rokotettujen tai koronan sairastaneiden ja vähintään yhden rokotuksen saaneiden kotikaranteenin aika lyhenee 5 vuorokauden mittaiseksi. Jos rokotussuoja on puutteellinen, on karanteeni edelleen 10 vuorokautta.

Tartunnanjäljityksessä selvitetään lähinnä vain sote-yksiköihin liittyvät tartuntaketjut. Mikäli tiedät altistuneesi koronalle ja tarvitset siitä virallisen todistuksen tartuntapäivärahaa varten, saat toimintaohjeet osoitteesta paijatsote.fi/karanteeni.

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu