Päijät-Sote: Koronatilanne alueellamme on huonontunut

koronarokotussuoja

Koronatilanne on jälleen huonontunut selvästi. Koronatartuntoja todetaan useimmissa alueemme kunnissa poikkeuksellisen runsaasti. Tämä ennakoi sairaalakuormituksen kasvua.

80 prosentin rokotuskattavuus kahdesti rokotetuissa saavutetaan alueellamme tällä viikolla. Vähintään 12-vuotiaista kaksi rokoteannosta on saanut 79,8 prosenttia ja ensimmäisen rokoteannoksen yli 85 prosenttia. Viime viikolla Päijät-Soten alueen asukkaille annettiin yhteensä 1 504 ensimmäistä ja toista koronarokotusta. Asukkaiden toivotaan edelleen ottavan rokotuksia aktiivisesti, sillä se on selvästi tehokkain tapa suojata terveydenhuoltoa ylikuormittumiselta.

Päijät-Soten alueella etenkin 2. rokoteannosten ottaminen on vilkastunut loka-marraskuun aikana Suomen keskiarvoon nähden. Rokotuskattavuus on kuitenkin kaikkien rokotuskierrosten osalta edelleen maan keskiarvoa alhaisempi.

Epidemiatilanne on heikentynyt Suomessa viime viikkoina. Myös alueellamme tilanne on jälleen kääntynyt selvästi vaikeammaksi. Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 309 eli neljäsosan enemmän kuin edeltäneellä viikoilla. Testiin hakeuduttiin 517 kertaa päivässä, joten myös testattavien määrä on kasvanut. Vastauksista positiivisia näytteitä oli 8 prosenttia. Ilmaantuvuusluku kuvaa kahden viikon aikana koronaan sairastuneiden määrää väestöön suhteutettuna. Koko väestön ilmaantuvuusluku on nyt 263 ja rokottamattoman väestön 787.

Sairaalassa on 11 koronapotilasta, ja heistä yksi on tehohoidossa. Sairaalahoitoon joutui viime viikolla yhdeksän koronapotilasta. Sairaalassa olevista potilaista kaksi kolmesta on rokottamattomia.

Tartunnanlähde oli selvillä 72 prosentilla viime viikon tartuntatapauksista. Kolmasosa tartunnoista todettiin niillä, jotka asuvat samassa taloudessa tartunnan jo saaneen kanssa. Ulkomailla tartunnan oli saanut 1 prosentti tapauksista. Yksityisistä tapaamisista tai juhlista oli peräisin hieman useampi kuin joka kymmenes tartunnoista. Kouluista tai päiväkodeista peräisin olevia tartuntoja oli 15 prosenttia kaikista tartunnoista. Karanteeniin asetettiin 568 henkilöä koronalle altistumisen vuoksi.

Päijät-Soten toiminta on tällä hetkellä ylikuormittunutta. Leikkauksia tehdään 5-10 % vähemmän kuin normaalisti. Tartunnanjäljitys on tällä hetkellä erittäin ruuhkautunut. Jäljityksen soittoa voi joutua odottamaan jopa neljä vuorokautta. Ensikontakti tartunnan saaneeseen pyritään tekemään vuorokauden sisällä positiivisen testituloksen valmistumisesta.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontui eilen 22.11. arvioimaan epidemiatilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä.

Lisätietoja

Päijät-Sote: Tilannekuva

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu