Päijät-Sote: Korona-viikkokatsaus 4.4.2022

Koronatartunta

Koronaepidemia jatkuu alueellamme hyvin laajana. Kotona tulee pysyä, jos on vähäisiäkin oireita. Käsihygienia, turvavälit ja maskin käyttösuositus on syytä huomioida edelleen julkisissa tiloissa. 

Sairaalassa on 55 koronapotilasta, ja heistä kaksi on tehohoidossa. Sairaalahoitoon joutui viime viikolla 42 koronapotilasta. Sairaalahoidossa olevien määrä on pysynyt edelleen erittäin korkeana. 

Päijät-Soten alueella on koronainfektioon liittyen menehtynyt yhteensä 99 ihmistä epidemian aikana. Näistä kuolemista 14 on tapahtunut viimeisen 30 vuorokauden aikana. Kuoleman katsotaan liittyneen koronainfektioon, kun koronaan sairastunut kuolee 30 päivän kuluessa positiivisesta näytteestä. Jatkossa raportoimme koronainfektioihin liittyvistä kuolemista kerran viikossa.  

Vakavalta koronataudilta voi parhaiten suojautua ottamalla rokotuksen. Alueemme vähintään 12-vuotiaista ensimmäisen koronarokotteen on saanut 88 prosenttia ja toisen 86 prosenttia. Vähintään 18-vuotiaista kolmannen rokotteen on saanut 64 prosenttia. Tartuntariski on nyt korkea, ja jos 80 vuotta täyttäneen kolmannesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta, kannattaa suojaa vakavaa tautia vastaan täydentää pikaisesti neljännellä rokotuksella. 

Kotitestin voi tehdä, jos koronaan sopivia oireita ilmaantuu. Jos testin tulos on positiivinen, suosittelemme omaehtoista kotieristystä. Altistuneelle suosittelemme kontaktien välttämistä, jos se on mahdollista. Terveydenhuollossa otettavaa koronatestiä suosittelemme asiakas- ja potilastyössä työskenteleville sote-ammattilaisille sekä vakavan koronataudin riskiryhmään kuuluville henkilöille, mukaan lukien raskaana olevat. 

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 6. huhtikuuta arvioimaan epidemiatilannetta ja mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä. 

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu