Päijät-Sote: Kahdesti rokotettuja asetetaan taas karanteeniin – kolmesti rokotettujen ei pääsääntöisesti tarvitse mennä koronatestiin

koronarokotussuoja

Päijät-Soten alueella on siirrytty 5. tammikuuta lähtien käytäntöön, jossa altistumistapauksissa kahdesti rokotetut asetetaan karanteeniin, mutta kolmesti rokotetut pääsääntöisesti ei. Aikaisemman katsottiin, että kaksi rokotetta antoi täyden rokotussuojan. Alueellamme koronaviruksen omikronmuunnos on jo valtavirus. Omikronmuunnos kykenee kiertämään rokotesuojaa paremmin kuin aiempi deltamuunnos, ja kahdesti rokotettujen riski saada koronatartunta on suurentunut aiemmasta. Karanteenikäytännön muutos myös suojaa terveydenhuollon kantokykyä tilanteessa, jossa omikronmuunnos leviää yhä laajemmin väestössä. Sote-alan ammattilaisilla on osin erilaiset karanteenikäytännöt.

Altistuessaan koronavirukselle on kolmesti rokotetunkin hyvä huomioida altistuminen arjessaan. Esimerkiksi kontakteja riskiryhmiin kuuluviin tai iäkkäisiin henkilöihin tulisi välttää 10 vuorokautta altistuksen jälkeen.

Kolmesti rokotettua ei useimmiten tarvitse testata lievien oireiden vuoksi

Jos kolmannesta rokotuksesta on kulunut vähintään viikko, ei lievien hengitystieoireiden vuoksi tarvitse ottaa koronatestiä. Testi on kuitenkin aiheellinen oireiselle rokotuksista huolimatta, jos tiedät altistuneesi koronavirukselle, sinulla on merkittävä immuunipuutos tai olet sote-alan työntekijä.

Kotitestiä voi käyttää terveydenhuollon koronatestien sijasta etenkin, jos oireet ovat lievät etkä kuulu vakavan koronataudin riskiryhmään. Kotitestin tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan peräkkäisinä päivinä. Kotitestin positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Oireesi ovat lieviä.
  • Et tarvitse virallista eristyspäätöstä tartuntatautipäivärahan saamiseksi. (Positiivinen kotitesti ei oikeuta tartuntatautipäivärahaan, vaan sitä varten tarvitaan terveydenhuollossa tehty PCR-testi.)
  • Et tarvitse virallista tietoa sairastetusta taudista koronapassia varten. Tätä tietoa ei tarvitse, jos olet saanut kaksi koronarokotusta.

Töihin ei tule mennä ja kontakteja on syytä välttää, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita. Ohje koskee myös täysin rokotettuja.

Koronatestin sähköinen ajanvaraus nopeutuu

Koronatestiin voi varata ajan nyt suoran sähköisen ajanvarausväylän kautta osoitteessa paijatsote.fi/koronavirus/koronavirustestit. Valitse joko Varaa aika koronatestiin -painike tai Arvioi oireesi ja varaa aika testiin Omaolo-palvelussa. Sähköinen ajanvaraus vaatii tunnistautumisen. Valitse painike Drive-in koronatesti Akuutti24. Uuden ajanvarausväylän käyttöönotto nopeuttaa ajan varaamista koronavirustestiin.

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu